hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    El Kaide Moritanya'ya da "el attı"

    El Kaide Moritanyaya da el attı
    expand

    El Kaide terör örgütünün Kuzey Afrika kanadı, askerlerin darbeyle yönetime el koyduğu Moritanya'ya şeriat getirmekiçin cihat çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örgütün bölge lideri Ebu Musab Abdül Vadud, bir internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "Cihat bayrağını yükseltin ve Peygamber'in yolunda halifeliği getirinceye kadar kan ağlayalım. Uyanın ve savaşa hazırlanın" ifadesini kullandı.

    Abdül Vadud, Moritanya Devlet Başkanı Şeyh Sidi Muhammed Şeyh Abdallahi'yi deviren askerlerin "muhtemelen ABD, Fransa ve İsrail gibi kafir devletlerden gelen yeşil ışıkla hareket ettiğini" ifade etti.

    Moritanya, devrik lider Abdallahi yönetimindeyken, El Kaide ile mücadelede ABD'nin müttefiki konumundaydı.

    Başkanlık yetkileri cunta liderine

    Moritanya'da askeri cunta, devlet başkanlığı yetkilerinin cunta lideri Muhammed Abdülaziz'e geçmesini öngören 11 maddelik yasayı kabul etti.

    Cuntadan yapılan açıklamada, devletin en yüksek makamının tüm haklarının cuntanın liderine tevdi edildiği belirtilerek, 6 Ağustos'taki darbenin Moritanya'da günlük hayatın kötüleşmesi, devlet başkanının devlet kurumlarının çalışmasını engellemesi ve silahlı kuvvetlerin komutanlarını görevden alması üzerine yapıldığı kaydedildi.

    Bağımsızlığından beri birkaç kez darbe gören Moritanya'da askerler yönetime son olarak 6 Ağustos 2008'de el koymuştu.

    2005 yılındaki darbeden iki yıl sonra ülkenin ilk demokratik seçimlerini kazanan Şeyh Sidi Muhammed Şeyh Abdallahi 6 Ağustos'taki darbeyle görevden uzaklaştırılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow