hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tahran'da Türkçe konuşarak işlerinizi yapabilirsiniz

    Tahranda Türkçe konuşarak işlerinizi yapabilirsiniz
    expand

    Türkiye ile asırlardır komşu olan İran arasındaki kültürel alışveriş üst düzeyde. Bunun en büyük kanıtı başkent Tahran'daki Türkçe bilenlerin sayısı. Tahran'da Türkçe konuşarak işlerinizi halledebilirsiniz...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran siyasetinde Türkçe hep önemli oldu. Daha önce Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Haşimi Rafsancani, bugünkü Dışişleri Bakanı Maniçehr Mottaki Türkçe konuşan önemli İranlı siyasilerden...

    Ancak İran'da Türkçe'nin etkisi sadece siyasi hayatla sınırlı değil. Türkçe o kadar çok kapıyı açıyor ki, Tahran sokaklarında taksi şoförü bile size hemşehri muamelesi yapıyor:

    - Neden para almıyorsun?

    - Hemşehri. Sen de Türksen, ben de Türküm, hemşehriyiz ondan...

    İran'ın başkenti Tahran'ın nüfusu 12 milyon. Bu 12 milyonun neredeyse yarısı Azeri. Sokaklarda Türkçe konuşuluyor. Günlük hayatta Türkçe'den başka dil bilmeden İran'ın başkentinde rahatlıkla bütün işlerinizi görebilirsiniz.

    Özellikle İran'daki Türkler, Türk-İran ilişkilerinin gelişmesini istiyor:

    "Türkiye ile İran arasındaki bu dostluk bağlarının biraz güçlenmesinde, bir de bu nükleer şeylerin çözümü için yararlı olacağını düşünüyorum. Türkiye de bu konuda bayağı adımlar attı. Özellikle ABD ile İran arasındaki problemleri çözmek için. inşallah çözülür bu işler"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow