hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Gazze'ye özgürlük" gemileri kuşatmayı deldi

    Gazzeye özgürlük gemileri kuşatmayı deldi
    expand

    "Gazze'ye özgürlük" gemileri, İsrail kuşatmasını deldi. İki gemi, tüm sorun ve sıkıntılara rağmen 30 saati aşkın bir yolculuktan sonra akşam saatlerinde Gazze sahillerine ulaşmayı başardı.

    İsrail de 47 barış eylemcisini taşıyan "Özgür Gazze" ve "Özgürlük" gemilerinin engellenmemesi kararına vardı.

    Gemiler saat 17.45 sıralarında Gazze sahillerinden görünürken, Gazzeliler akın akın gemileri karşılamaya koştu.

    Gazze'ye Özgürlük" organizasyonu içinde yer alan "Uluslararası Filistin Kampanyası" yetkililerinden Dr. İyad Sarraj, A.A muhabirine, telefonla yaptığı açıklamada, "Bu bir zafer" değerlendirmesinde bulundu.

    Dr. Sarraj, İsrail işgaline karşı böyle barışçıl bir seferin yapılmasının çok önemli olduğunu vurgularken, "Bunun İsrail işgalinin kaldırılması için atılan en önemli adım olduğunu umut ediyoruz" diye konuştu.

    Dün Kıbrıs Rum Kesimi'nin Larnaka limanından yola çıkan uluslararası barış eylemcilerini taşıyan iki gemiden sabah saatlerinde haber alınamamış, irtibat kesilmiş ve İsrail'in gemi ile irtibat bağlantılarını baltaladığı öne sürülmüştü.

    Normal programlarına göre öğle saatlerinde Gazze sahillerine ulaşması beklenen iki gemi için toplanan Gazzeliler'in pek çoğu, "İsrail'in gemilerin gelişini engellediği" düşüncesiyle dağılmıştı. Akşam saatlerinde gemilerin Gazze karasularına girdiğinin haber alınmasıyla hayal kırıklığı sevince dönüştü ve binlerce Gazzeli tekrar sahilde toplanmaya ve gemileri karşılamaya koştu.

    Gemilerle içindekileri karşılamaya gelenler arasında Hamas hareketi sözcülerinden Sami Ebu Zühri ve diğer yetkililer de yer alıyor. Sami Ebu Zühri, yaptığı açıklamada, gemilerin Kıbrıs'tan Gazze'ye yol almalarının büyük bir mesaj taşıdığını ve bu mesajın Gazze'ye uygulanan kuşatmaya karşı Avrupa ülkelerinde giderek büyüyen toplumsal  tepkinin bir yansıması olduğunu kaydetti.

    Ebu Zühri, bu kahramanca eylemin, Siyonistlerin Filistin halkına karşı sürdürdüğü zulme karşı Avrupa'daki insanların tepkisini ve protestosunu ortaya koyduğunu ifade ederken, Arap ülke yöneticilerine de "Bu kuşatmayı öncelikle sizin kaldırmanız gerekirdi. Gazze üzerindeki ablukayı kaldırmak için türlü tehlikelere katlanarak Avrupa insanı buralara kadar geliyorsa, onlardan önce sizin burada olmanız gerekirdi" diye seslendi.

    Gazzeliler de, ellerinde Filistin bayrakları ve çoğu "hoş geldiniz" yazılı pankartlarla gemileri karşılıyor.

    İsrail engellememe kararına vardı


    Bu arada, İsrail hükümeti, Gazze Şeridi'ne uygulanan ambargoyu kırmak amacıyla yola çıkan ve Gazze'deki çocuklara yönelik insani yardım malzemeleri taşıyan, içinde 16 ülkeden 47 barış eylemcisi taşıyan iki geminin engellenmemesi kararına vardı.

    İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, dün "gemiler"le ilgili uzun bir değerlendirmede bulundukları belirtiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren bir İsrailli yetkili, eylemi düzenleyenlerin "provokasyon yaratma" amacını taşıdıklarını öne sürerek, hükümetin provokasyonu önlemek amacıyla gemilere izin verilmesi kararına vardığını belirtti.

    Aynı yetkili, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesimindeki yetkililerin, hareket öncesi gemileri ve içindekileri kontrol ettiklerini ve gemilerde herhangi bir silahın bulunmadığı konusunda İsrail'i temin ettiklerini ifade etti.

    İsrail, gemilerin gelişine bir seferlik izin verildiğini ve ilerideki benzer bir eylemin ayrıca gözden geçirileceği de belirtti.

    70 metrelik "Özgür Gazze" ve 18 metrelik "Özgürlük" gemilerinde "Ev yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi" yetkililerinden Prof. Jeff Halper, 81 yaşındaki Katolik rahibe Anne Montgomery, Prof. Norman Finkelstein, Nazi dönemi soykırımından kurtulanlardan 84 yaşındaki Hedy Epstein, Dörtler Grubu'nun Orta Doğu Temsilcisi ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in baldızı, gazeteci Lauren Booth ile Yunanlı parlamenter Tasos Kourakis de aralarında olmak üzere Amerikalı, İsrailli, Filistinli, İtalyan, İspanyol ve diğer pek çok ülkeden insan hakları eylemcileri yer alıyor.

    İsrail, 2006 yılı seçimlerinde, Hamas'ın çoğunluğu sağlaması ve hükümet olmasıyla birlikte Gazze Şeridi'ne ambargo uygulamaya başlamış, bu ambargo Hamas'ın geçen yıl Haziran ayında El Fetih'le giriştiği kanlı çatışmalar ve bölgede yönetime tümüyle el koymasıyla daha da ağırlaşmıştı.

    İsrail, Gazze'ye son zamanlarda insani yardımların ulaştırılmasına izin verse de, bölgeye halen birçok ihtiyaç malzemesi giremiyor. Bölgede yaşayan 1,5 milyon dolayındaki Gazzeli'nin pek azı, çoğunluğu hastalar, tedaviye muhtaç kişiler ve genel olarak da Ramazan ayında hacı olmak isteyenler olmak üzere, Gazze Şeridi etrafındaki, biri Mısır ile sınırda bulunan Refah geçişi, diğerleri İsrail ile bağlantılı sınır geçişlerinden geçiş izni alabiliyor.

    İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynakları, daha önce gemilerin engellenmesi için zor kullanılabileceği uyarısında bulunmuştu.

    Filistin yönetimi mutlu

    Gazze Şeridi üzerinde uygulanan İsrail ablukasını delerek, Gazze'ye ulaşan "Özgür Gazze" ve "Özgürlük" gemilerini Gazze'yi bayram yerine çevirirken, Batı Şeria'daki Filistin yönetimi ile Gazze'deki fiili Hamas hükümeti, gemiyle gelen barış eylemcilerini ayrı ayrı kutladı.

    Filistin yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, organizasyonu düzenleyenleri ve gemidekileri başardıkları yolculuktan dolayı kutladı ve Gazze'deki ablukayı delme yolunda gösterdikleri gayretten ötürü teşekkür etti. Abbas, bu girişimin uluslararası toplumun Gazze üzerine uygulanan kuşatmayı kaldırması yolunda önemli bir başlangıç adımı oluşturacağına inandığını belirtti.

    Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye de, benzer bir açıklamayla, gemiyle gelen barış eylemcilerini kutladı.

    Haniye, gemilerin Gazze'ye ulaşmalarının, "Gazze ablukasının fiilen sona erdiği anlamını taşıdığını" belirtti.

    Gemilerle Gazze'ye gelenler, günlerdir onlar için hazırlanan balıkçı gemilerini dolduranlar tarafından, denizde karşılandı. Yüzlerce Gazzeli, ellerinde Filistin bayraklarıyla sahilde yer aldı.

    Hamas sözcüsü Sami Ebu Zühri, Filistin bayrakları ile gemilerdeki yabancıların ülkelerine ait bayraklarla donanmış balıkçı tekneleriyle, gemidekileri karşılamaya gidenler arasında yer aldı. Gemidekilerle karşılamacılar, sevinç içinde kucaklaştı.

    Sami Ebu Zühri, gemilerin Gazze'ye ulaşmasını, Gazze üzerindeki kuşatmanın kırılması yolunda yeni bir aşama olarak değerlendirdi. Ebu Zühri, "Buradan gönderilen en temel mesaj, dünyanın artık bu kuşatmanın devamına seyirci kalmadığıdır" dedi.

    Yaklaşık 370 kilometrelik bir deniz yolculuğu sonrası Gazze'ye ulaşan barış eylemcilerinin, bir süre Gazze'de kalmaları bekleniyor.

    Gazze'yi gezip, bazı toplantı ve konferanslara katılacak olan uluslararası insan hakları eylemcilerinden İskoçyalı Andrew Muncie, Gazze'ye ulaşma başarısını göstermelerinden çok memnun olduklarını dile getirirken, Gazze'ye bir başka yolculuk organize etmeyi planladıklarını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow