hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alitalia'nın uçuş lisansı da tehlikede

    Alitalianın uçuş lisansı da tehlikede
    expand

    İtalyan ulusal hava yolu şirketi Alitalia, satış müzakerelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından, uçuş lisansını da yitirme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

    İflastan korunma başvurusunda bulunduğu 29 Ağustos'tan itibaren bir kayyum tarafından yönetilen Alitalia'nın iflastan kurtulabilmesi yaklaşık on gün içinde yeni bir çare üretilememesi durumunda, şirketin iflasının ilanı da kaçınılmaz hale gelecek.

    Halen iki aylık geçici lisansla uçmakta olan Alitalia;nın durumu, 22 Eylül Pazartesi günü İtalya'nın Ulusal Sivil Havacılık Kurumu (ENAC) tarafından yeniden masaya yatırılacak. Alitalia'nın iflastan kurtulmak için somut bir proje sunamaması durumunda, uçuş lisansını yitirmesi tehlikesiyle yüzyüze gelebileceği belirtiliyor.

    Alitalia'ya talip olan 16 İtalyan şirketinin oluşturdukları CAI adlı kartelin, sendikalarla uzlaşılamamasından sonra teklifi geri çekme kararı, Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyonu da zor duruma soktu. Başbakan Berlusconi, müzakerelerdeki fiyaskonun faturasını sendikalara keserken, sendika yetkilileri ise hükümeti suçluyor.

    Alitalia krizi, Başbakan Berlusconi başkanlığında bugün yapılan bakanlar kurulu toplantısının da ana gündem maddesi oldu.

    Edinilen bilgilere göre, İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, Alitalia hisselerinin yüzde 49,9;unu elinde bulunduran hükümetin, şirkete fon aktarmasının ya da şirketin millileştirilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

    Avrupa Birliği;nin rekabeti koruma yasalarına göre bu seçeneklerin gündeme dahi alınamayacağına değinen Tremonti, "Bu tür olasılıkların gündeme getirilmesi dahi saçmalıktır" diye konuştu.

    Başbakan Yardımcısı Gianni Letta ise "Bence, halihazırda CAI tarafından sunulan teklif dışında herhangi bir alternatif bulunmuyor" dedi.

    Müzakerelerin sendikaların uzlaşmaz tavrı nedeniyle fiyaskoyla sonuçlandığına değinen Letta, Alitalia'yla daha önce Air France arasında yapılmış pazarlıklardan netice alınamamış olmasından da sendikaların sorumlu olduğunu savundu.

    Letta, "Muhalefet, Fransa Hava Yolları;yla pazarlıktan netice alınamamış olmasının faturasını Berlusconi ve hükümete kesiyor. Bunun böyle olmadığını kamuoyuna anlatmalıyız. Sendikalar yüzünden, tıpkı Air France vakasında olduğu gibi, CAI'yla müzakerelerden de bir sonuç alınamamıştır" diye konuştu.

    Endişeler yolcuları da etkiledi

    Alitalia'nın mevcut uçuşlarının dahi risk altında olduğuna ilişkin endişeler, İtalyanların yurtiçi seyahatlerinde Alitalia yerine trenleri tercih etmeye başlamalarını da beraberinde getirdi.

    Bunun üzerine Alitalia tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, "Uçuşlarımız normal biçimde devam etmektse olduğu için şirketimizden bilet rezervasyonu ve bilet alımı açısından herhangi bir sorun bulunmamaktadır" denildi.

    Alitalia'yı kayyum olarak yönetmekte olan Olağanüstü Komiser Augusto Fantozzi ise şirketi iflastan kurtarmak için gerekli her türlü çabanın tam bir saydamlık içinde yürütüleceğini duyurdu.

    Lufthasa'dan yalanlama

    CAI ile yapılan müzakerelerin fiyaskoyla sonuçlanmasının ardından Lufthansa'nın Aitalia'ya teklif sunabileceği şeklindeki iddia ise Alman hava yolu şirketi tarafından yalanlandı.

    İtalya'daki Lufthansa Sözcüsü Claudia Lange, İtalya'daki haber portallarından Affari Italiani'ye bugün yaptığı açıklamada, "ufthansa'nın Alitalia konusundaki tavrında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir" dedi.

    Lange, Lufthansa'nın Alitalia'yı satın alabileceğine ilişkin söylentinin sadece bir spekülasyon olduğunu belirterek şöyle konuştu:

    "Lufthansa GEO'sunun Alitalia konusunda ağustos ayında yaptığı değerlendirme son derece nettir: Alitalia  mevcut ağır borç yükü nedeniyle, hiçbir hava yolu şirketi tarafından kurtarılabilecek durumda değildir. Şirketin her şeyden önce ciddi bir yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var. Bu nedenledir ki son bir yıllık süre içinde Lufthansa'nın Alitalia'ya herhangi bir teklif sunması söz konusu olmamıştır."

    Halihazırda toplam zararı 2 milyar doların üzerinde olan Alitalia'ya en son İtalyan işadamlarının oluşturdukları CAI tarafından bir teklif sunulmuş; ancak müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, dün akşam itibarıyla ilgili teklifin resmen geri çekildiği açıklanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow