hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hasan Özkılıç ödülünü aldı

    Hasan Özkılıç ödülünü aldı
    expand

    Tiyatro ve öykü yazarı Haldun Taner'in anısına geleneksel olarak düzenlenen 22'nci "2007 Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü"nü "Gönlümün Şirazesi Bozuldu" adlı kitabıyla Hasan Özkılıç kazandı. Hasan Özkılıç ödülünü, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner'in elinden aldı.

    Doğan Hızlan başkanlığında, Sibel Türker'in yazmanlığında, Doç. Dr. Füsun Akatlı, Prof.Dr. Nüket Esen, Semih Gümüş, Prof. Dr. Şara Sayın, Prof. Dr. Tahsin Yücel ve Demet Taner'den oluşan seçici kurul, Hasan Özkılıç'ın kitabını, "öykücülüğün yeni bir düzeyini göstermesi, dilini gitgide yetkinleştirmesi ve Doğu'nun hikayesini özenli, abartısız ve kendine özgü ayrıntılarla anlatması" gerekçesiyle ödüle değer buldu.

    Haldun Taner anısına film gösterimi ile başlayan törene, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, gazeteci Güneri Civaoğlu, Gazeteci Taha Akyol, Koç Holding eski yöneticisi Can Kıraç'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

    Pera Müzesindeki ödül töreninde konuşan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Haldun Taner'in, 20'nci yüzyıl Türk edebiyatının ve Türk tiyatrosunun anıt isimlerinden biri olduğunu söyledi.

    Ergin, Haldun Taner'in, Türk basınının da önde gelen isimleri arasında bulunduğunu kaydederek, Taner'in, yaklaşık 14 yıl süreyle Milliyet Gazetesinde fikir yazarlığı yaptığını anlattı.

    Bu yıl 22'incisi verilen ödülün artık kurumsallaştığını dile getiren Ergin, 2007 Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülünün, Türk edebiyatının en saygın ödülleri arasında, en üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Ergin, ödülü hem Haldun Taner'in anısını yaşatmak, hem de Türk toplumuna sanatı ve kültürü benimsetmek için sürdüreceklerini söyledi.

    Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan'da, "Özkılıç, bir CD yani kayıtta uzun hava toplamı dinlemiş. O uzun havaların 'çağrışımlarından bir öykü kitabı yazmış. Sadece onları dinlemişte öykü yazmış değil, yaşantıyı, çocukluğunu ailesini ortamı, Doğu'yu, o uzun havaların insan ile yaşamla bağlantısını olağan üstü bir güzellikte örmüş" dedi.

    Konuşmaların ardından Hasan Özkılıç'a ödülünü Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner verdi.

    Özkılıç, "yazdıklarım yaşadıklarımın, ülkemin yaşadıklarının, toplumun insanlarının hisleri var. Haldun Taner'de aynı şeyi söylüyordu. Taner, eğer yazdıklarınımızda ülkeniz, yaşadıklarınız, sorunlarınız yoksa, insanınız yoksa o edebiyat edebiyat değildir diyordu.

    Haldun Taner'in yazdığı Keşanlı Ali Destanı'nındaki insanlar, o karakterler benim içinde yaşadığım toplumdaki insanlara çok benziyordu. O yüzden televizyon ve radyoların olmadığı yıllarda tuğla-kiremit fabrikasında çalışan anne babam ve kızkardeşlerime oturup, Keşanlı Ali Destanını okuyup, kahkahalar ile güldürüyordum. O yüzden Haldun Taner adını taşıyan ödülü almaktan onur ve mutluluk diliyorum" diye konuştu.

    Özkılıç'ı ilk kutlayan "öykü hayatımda bu kadar varken başka isim koyamazdım" dediği 8 yaşındaki kızı Öykü oldu.

    Hasan Özkılıç

    1951 yılında Iğdır'da doğan Özkılıç, orta ikinci sınıfa kadar burada eğitim gördü. Özkılıç, ailesinin 1968 yılında Manisa'nın Turgutlu ilçesine işçi olarak göçmesi nedeniyle eğitimini daha sonra burada sürdürdü.

    1973 yılında Turgutlu Lisesinden mezun olan Özkılıç, 1974 yılında kaydolduğu Ege Üniversitesi İşletme Fakültesini 1980 yılında bitirdi.

    Özkılıç, 1970'lerin başında yazmaya başladı. İlk öyküsü, 1974 yılında Demokrat İzmir Gazetesi'nde yayımlandı. Uzunca bir süre öykülerini dergilerde yayımlayan Özkılıç'ın ilk kitabı "Kuş Boranı" 1988 yılında basıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow