hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kayıp Otobüs" ABD yolcusu

    Kayıp Otobüs ABD yolcusu
    expand

    Yönetmenliğini gazeteci Fevzi Tanpınar'ın yaptığı, 1964'te Larnaka'dan işlerine gitmek üzere ayrılan ve 43 yıl sonra bir Rum köyündeki kuyuda cesetleri bulunan 11 Kıbrıs Türkünün hikayesini anlatan "Kayıp Otobüs" belgeseli, 2 Aralık'ta Boston Film Festivali'nde yarışacak.

    Tanpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Mayıs 1964'te, şu anda Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde kalan Larnaka'dan sabah saatlerinde işlerine gitmek üzere ayrılan 11 Kıbrıslı Türk yolcudan bir daha haber alınamadığını, tam 43 yıl sonra Larnaka'ya yakın bir Rum köyündeki kuyunun içinde cesetlerinin bulunduğunu
    anımsattı.

    Bu olaydan son derece etkilendiklerini ve bunu bir belgesele yansıtmayı hedeflediklerini ifade eden Tanpınar, şunları kaydetti:

    "Belgesel, 1963-1974 arasında Kıbrıslı Türkler'in yaşadığı dramı bir şekilde ortaya koyuyor, o döneme ilişkin önemli bir ışık tutmaya çalışıyor. Tamamen bilimsel ve evrensel bir yaklaşımla dile getirilen belgesel, aynı zamanda kayıp ailesi olmanın ne kadar acı olduğunu, babasızlığın, eşsizliğin, üstelik odönemde yaşanan sıkıntıların üzerine bir de bunların yaşanmasının ne kadar ağır bir dram olduğunu ortaya koyuyor."

    "Kayıp Otobüs" belgeselinin KKTC'de büyük bir destek gördüğünü, yüzlerce kişi tarafından izlendiğini dile getiren Tanpınar, belgeselin, AB Parlamentosu'nda gösterildiğini, Altın Portakal Film Festivali'nde de yarıştığını
    bildirdi.

    Yönetmen Fevzi Tanpınar, "Kayıp Otobüs"ün, Boston Film Festivali'ne kabul edildiğini belirterek, belgeselin, 2 Aralıkta ödül almak için yarışacak 10 finalistten biri olduğunu söyledi.

    Uluslararası bir festivalde yarışmanın, hem yönetmen olarak, hem de Kıbrıs Türkleri'nin sesini, yaşadıklarını dünyaya doğru dille anlatmak açısından çok keyifli olduğuna işaret eden Tanpınar, "Bir şekilde Kıbrıs Türkleri'nin 1974 öncesi saklı tarihinin bugüne kadar çok doğru yöntemlerle anlatılamamasını da telafi etmeye çalıştık" diye konuştu.

    Tanpınar, belgeselin festivalde "KKTC filmi" olarak yarışacağını vurgulayarak, bunun da ayrı bir keyif verdiğini kaydetti.

    Bilimsel ve evrensel yöntem

    Fevzi Tanpınar, "Kayıp Otobüs"ün Kıbrıs ile ilgili yaptığı ilk belgesel olma özelliği taşıdığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Yeni çalışmalarımız da var. Bu bizim için iyi bir yöntem. Uluslararası alanda hem sesimizi duyuruyoruz, hem de buralarda çalışmak çok keyifli. Seneye de yeni filmlerle bu platformlarda yer alacağız. Yöntem her zaman evrensel ve bilimsel olmalı. Her türlü teknolojik imkanı kullanarak duyarlı eserler ortaya çıkarmalı ve buradaki varlığımızı, ülkemizi, aynı zamanda bütün çekilenleri, o tarihi süreci anlatabilme yollarını bir şekilde kullanabilmeliyiz."

    Belgesele konu olan otobüsün gerçekten kaybolduğunu ve 11 yolcunun cesetlerine 43 yıl sonra ulaşılmasına rağmen otobüsün hala bulunamadığını vurgulayan Tanpınar, 11 yolcunun failleri tahmin edilmekle birlikte bulunamadığını söyledi.

    Kayıpların anısına atfedildi

    Yönetmen Fevzi Tanpınar, söz konusu 11 kişinin Kıbrıs'ta 1963-1974 yılları arasında kaybolan 503 Türk'ten sadece bir kısmı olduğunu ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

    "O dönemde sadece 11 yolcu kaybolmadı. Biz bu hikayeyi, 503 kayıp Kıbrıs Türkünün anısına ve aynı zamanda dünyadaki tüm kayıpların anısına atfettik.

    Hayatta en acı verici şey, yakınımızı ölümle kaybetmektir. Aslında en acısı ölünün ortada olmadığı bir kaybı yaşamaktır. Hiç haber alamıyor, ne olduğunu bilmiyorsunuz, bir mezar özlemi bile duyuyorsunuz. Bu gerçekten çok acı. Hiçbir zaman bulunamadığı için kaybınız için bir seremoni de yapamıyorsunuz. Silinmeyen bir acıyı yıllarca içinize atıyorsunuz ve yaşıyorsunuz. Bu gerçekten ölümden çok beter bir durum. Belgeseli dünyadaki tüm kayıpların ailelerine atfettim."

    Senaryosunu eski KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev'in kaleme aldığı belgeselin müziklerini Ahmet Okan yaptı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow