hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilgisayara bakma sendromu

    Bilgisayara bakma sendromu
    expand

    21. yüzyılın en yaygın meslek hastalıklarından biri olan "Bilgisayara bakma sendromu"nun bilgisayar kullanıcıları arasında yaygınlığının yüzde 88,5 olduğu bildirildi.

    Göz cerrahı Doç.Dr. Banu Coşar, bu hastalığın gözlerde ağrı, yorgunluk, rahatsızlık, kızarıklık, bulanık görme, çift görme gibi belirtileri olduğunu ifade ederek sendromun yaygınlığının bilgisayar kullanıcıları arasında yüzde 88,5 olduğunu söyledi.
     
    Bilgisayarların günümüz yaşamına büyük kolaylıklar getirdiğini belirten Coşar, buna karşın bilgisayar karşısında kıpırdamadan çalışmanın da olumsuz sonuçlara yol açtığını da sözlerine ekledi.
     
    Bu sendromun gözlerle ilgili olmayan diğer belirtilerinin ise baş - boyun - omuz ve sırt ağrıları olduğunu da söyleyen Doç.Dr. Coşar sözlerine şöyle devam etti:

    "Bilgisayara bakma sendromunun en önemli nedeni göz kurumasıdır. Bilgisayarla çalışma sonrasında gözlerde kuruluk ve buna bağlı yanma ile ağırlık hissi olur. Bilgisayar kullanıcısında, göz yüzeyindeki kuruluğu telafi etmek üzere refleks bir göz yaşarması da meydana gelebilir. Göz yüzeyinde kuru noktalar oluşmasının temel sebebi ekran karşısında göz kırpma hızımızın düşmesidir."
     
    Monitörler gözlerimizi nasıl etkiliyor?
     
    Bilgisayarın ekrandaki görüntüleri ne kadar iyi gösterdiği 3 şeye bağlıdır: Tazelenme (“refresh”), çözünürlük ve nokta yüksekliği (“dot pitch”). İdeal tazelenme hızı 70 Hz ve üstüdür. Çözünürlük ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Nokta yüksekliğinin 0.28 mm veya altında olması tercih edilir.

    Windows’da tazelenme hızı ve çözünürlüğü, Ekran Özellikleri’nde “ayarlar” kısmından değiştirebilirsiniz. Eğer farklı bir işletim sistemi kullanıyorsanız, yardım menüsüne veya monitörünüzün kullanım kılavuzuna başvurun. Nokta yüksekliği ise sabittir, ayarlanamaz.

    Çevre aydınlatması (floresan, pencere, masa lambası, vb) fazla olmamalıdır. Yoksa ekrandaki karakterlerde yansıma ve parlamalar meydana gelir. Etraftaki ışıklandırma düzenlenemezse, parlama önleyici filtreler kullanılmalıdır. Ekran filtreleri görsel algılamayı artırıp, gözleri biraz olsun rahatlatabilirler.
     
    CRT (“cathode ray tube”) monitörlerle LCD (“liquid crystal display”) monitörler karşılaştırıldığında ise; LCD monitörler göz sağlığı yönünden daha avantajlıdırlar. LCD teknolojisinin gelişimi, gözlerimizin daha az yorulmasını sağlıyor.
     
    Bilgisayara bakma sendromundan daha az etkilenmek için ne yapmalı?
     
    1. Çevre aydınlatması fazla olmasın
    2. Ekran sizden 35-40 cm uzak olsun
    3. Saatte en az 2 kez başınızı ekrandan kaldırıp, uzağa doğru bakın
    4. Yılda 1 kez göz muayenesi olun
    5. Suni gözyaşı damlası kullanın (göz doktorunuza sorun)
    6. Ofisinizin havasını nemlendirin  
    7. Ekran filtresi kullanın
    8. Gözlük kullanıyorsanız, camları antirefle özellikte olsun
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow