hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı

    Türkiye Kosovanın bağımsızlığını tanıdı
    expand

    Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, yazılı bir açıklama yaparak dün bağımsızlığını tek taraflı olarak ilan eden Kosova'nın Türkiye tarafından tanındığını söyledi.

    Türkiye, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. Kosova Meclisi'nin dün bağımsızlığını ilan ettiğini ve tüm ülkelere Kosova Cumhuriyeti'nin tanınması için çağrıda bulunduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
     
    "Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Meclisi'nin bağımsızlık bildirgesinin muhtevasını ve unsurlarını memnuniyetle karşılamış ve bu anlayıştan hareketle, Kosova Cumhuriyeti'ni tanıma kararı almıştır.
     
    Türkiye, Balkanların huzur ve istikrara kavuşmasını dış politika önceliklerinden biri olarak belirlemiştir. Türkiye, son yıllarda büyük acılar yaşamış, Balkanlar'da kalıcı barış anlayışının hakim olmasına önem vermekte, Kosova'nın bağımsızlığının, bölge ülkeleri arasındaki istikrar ve güven ortamının takviye edilmesi için de vesile teşkil etmesini temenni etmektedir."
     
    Açıklamada "Sırbistan'ın, Balkanlar'ın geleceğinde önemli rolü ve sorumluluğu bulunduğunu ve Türkiye'nin, bölgesel ve ikili bağlamda Sırbistan ile ilişkilerinin ve işbirliğinin gelişmesine değer verilmekte" denildi.
     
    Babacan, açıklamasında, "Türkiye, Kosova'da hukukun üstünlüğü ile evrensel insan hakları, demokrasi ve çoğulcu değerlerin geliştirilmesi gerektiğine inanmaktadır. Türkiye, Kosova ile komşuları arasında karşılıklı güven ve işbirliği ortamının yaratılmasının zaruret teşkil ettiği görüşünü de taşımaktadır. Türkiye, Kosova ile arasındaki mevcut köklü tarihi, kültürel ve beşeri bağların daha da güçleneceğine inanmakta olup, Kosova'nın kalkınmasını teminen yardım ve katkılarını sürdürecektir" dedi.
     
    İlk tanıma mektubu Türkiye'den
     
    Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olan Türkiye'nin, tanımaya ilişkin mektubu Kosova yönetimine ulaştıran ilk yabancı temsilcilik olduğu öğrenildi.
     
    Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan üçüncü ya da dördüncü ülke olan Türkiye'nin Priştine'deki eşgüdüm bürosunun başındaki Mustafa Sarnıç, bugün Kosova Başkanlığı binasına giderek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın,Türkiye'nin Kosova'yı tanımasına ilişkin mektubunu verdi.
     
    Sarnıç'ın, tanımaya ilişkin mektubu Kosova yönetimine ulaştıran ilk yabancı temsilci olduğu da bildirildi.

    Kosova artık bağımsız...
     
    Kosova Meclisi, 17 Şubat'ta gerçekleştirilen olağanüstü oturumla Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti.
     
    Bağımsızlık Bildirgesi'nin okunmasından sonra yapılan oylamaya 109 milletvekili katıldı. Toplantıya katılan milletvekilleri, Kosova'yı bağımsız yapan bildirgeyi açık oylamada oybirliğiyle ayakta alkışlayarak kabul etti.
     
    Parlamento'nun, aralarında Sırpların da bulunduğu 11 azınlık üyesi ise oylamaya katılmadı.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow