hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Olaylı Nevruz kutlamaları: 1 ölü

    Olaylı Nevruz kutlamaları: 1 ölü
    expand

    Van, Hakkari ve Siirt'teki olaylı Nevruz gösterilerin ardından bugün de, Hakkari Yüksekova'da gerginlik çıktı. Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği gösteriler sırasında 1 kişi öldü.

    Yüksekova'da yaklaşık 4 bin kişi DTP ilçe binası önünde toplandı. DTP'li Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, kalabalığı taşkınlık yapmamaları konusunda uyardı.
     
    Konuşmaların ardından grup yürüyüşe geçti. Terör örgütü PKK lehine slogan atan kalabalığa polis müdahale etti.
     
    Yol üzerindeki kamu binalarına saldıran gösterciler polise taşla karşılık verdi. Çevik kuvvet ekipleri, grubu dağıtmak için havaya ateş açtı.
     
    Ara sokaklara dağılan göstericilere Yüksekova Komando Tugayı'na bağlı komandolar da müdahalede etti.
     
    Gösterciler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda vücuduna kurşun isabet etmesi sonucu yaralanan 20 yaşındaki İkbal Yaşar adlı kişi yaşamını yitirdi.
     
    Hakkari Valiliği ise, Yüksekova İlçesi'nde bugün çıkan olaylarda öldüğü iddia edilen İkbal Yaşar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
     
    Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Yaşar'ın uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giydiği, DTP ile bir bağlantısının bulunmadığı ifade edildi. 
     
    Açıklamada , Yaşar'ın uyuşturucudan dolayı yaşanan bir anlaşmazlıktan dolayı öldürülmüş olabileceği üzerinde değenlidremelerin yapıldığı kaydedildi.
     
    Zaman ayarlı bomba
     
    Bu arada Yüksekova'daki izinsiz gösterinin ardından Esentepe Mahallesi'nde Abdullah Canan Köprüsü üzerinde patlama oldu.
     
    Patlamada ilk belirlemelere göre 3 polis memuru yaralandı. Yaralı polisler Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
     
    Yükeskova'da üç polisin yaralanmasıne neden olan patlamaya zaman ayarlı bir bombanın neden olduğu öğrenildi.
     
    Yetkililer, bombanın daha önceden olay yerine bırakıldığını ve güvenlik güçlerinin bulunduğu sırada patladığını belirterek, olayın geniş çaplı soruşturmasının sürdüğünü kaydetti.
     
    Dün de gerginlik vardı
     
    Dün Van, Hakkari ve Siirt'te de olaylar çıkmıştı.
     
    Van'daki gösterilerde başına kurşun isabet etmesi sonucu Zeki Erinç ölmüş, polisin müdahale ettiği gösterilerde 23'ü polis 105 kişi yaralanmış, 200'e yakın kişi de gözaltına alınmıştı.
     
    Erinç, bu sabah 4 bin kişinin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi. Olaylar sırasında ağır yaralanan 2 gösterci ile 1 polisin tedavisi ise sürüyor.
     
    Cenaze sırasında herhangi bir taşkınlık yaşanmazken, güvenlik güçlerinin bulunmadığı cenazeye DTP milletvekilli ve partinin üst düzey yetkilileri de katıldı.
     

     
    Hakkari:
    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Nevruz bahane edilerek düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda ilk belirlemelere göre 5 kişi yaralandı.
     
    Yüksekova'da DTP ilçe binasında sabah saatlerinde toplanan grup, terör örgütü lehine slogan attı.
     
    Hakkari bağımsız milletvekili Hamit Geylani ile DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır'ın konuşmalarının ardından dağılan grup, terör örgütü lehine slogan atarak, polise taşlı saldırıda bulundu.
     
    Gruba müdahale eden polis, havaya uyarı ateşi açtı, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.
     
    Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle ara sokaklara dağılan göstericiler, eylemlerini buralarda sürdürdü.
     
    Polis ekiplerine jandarma ekipleri de destek verdi. İzinsiz gösterilerde ilk belirlemelere göre 5 kişiyaralandı, 11 kişi gözaltına alındı.
     
    Yaralılardan 2'sinin Van'a sevkedildiği bildirildi. 

    Kepenkler açılmadı
     
    Dün çıkan olayların ardından Hakkari'de ise bugün sessizlik hakim. Kentte hiç bir işyerinin açık olmaması dikkat çekerken, güvenlik güçleri kentin belirli noktalarında güvenlik önlemi aldı. Kent çok az sayıda kişinin sokağa çıktığı gözlendi. 
     
    Şırnak:
    Şırnak'ın Cizre ilçesinde ise İdil karayolumevkisinde gece geç saatlerde çoğunluğu çocuklardan oluşan bir grup ateş yakarak, terör örgütü lehine slogan attı.
     
    Güvenlik güçlerinin "Dağılın" uyarısına taşla karşılık veren gruba polis müdahale etti. İzinsiz gösteri yapan ve polise taş atan gruptan 5 kişi gözaltına alındı.
     
    İstanbul:
    Nevruz, İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme meydanında kutlandı. Binlerce kişi ateş yakıp, müzikle eğlendi. Polisin çok sıkı güvenlik önlemi aldığı miting olaysız sona erdi.
     
    Mitingde zaman zaman yasadışı örgüt bayrakları ve Abdullah Öcalan posterleri açıldı. Öcalan'ın İmralı'dan gönderdiği mesaj okundu. Başbakan'a seslenen Öcalan, "Çözüm ABD ya da başka yerde aranmasın" dedi, politik ve manevi güçle sorunu çözeceğini iddia etti.
     
    Mitingde konuşma yapan DTP Milletvekili Emine Ayna da, Kürtlerin Türkiye sınırları içinde özgürce yaşamak istediklerini söyledi, yapılacak yeni bir anayasada Kürtlerin haklarına da yer verilmesini istedi.
     
    Kazlıçeşme'deki kutlamalar sırasında, "üzerlerinde, yasak yayın, terör örgütünü simgeleyen bez parçaları, kesici-delici alet, yasadışı bayrak ve afiş bulundurdukları" gerekçesiyle 49 kişi gözaltına alındı.
     
    Aralarında kadınların da bulunduğu bu kişilerin, emniyetteki işlemleri sürüyor.
     
    Bu arada, Nevruzu bahane eden bazı gruplar, Zeytinburnu ve Halkalı'da, banliyö trenlerine taşlı saldırıda bulundu. Polisin olay yerine gelmesi üzerine kaçan bu kişilerin saldırları sonucu banliyö trenlerinde küçük çaplı maddi hasar oluştu.
     
    İzmir:
    İzmir'de DTP il başkanlığı önünde toplanıp Nevruzu bahane ederek izinsiz gösteri yapan grup, polisin müdahalesi ile dağılırken çevredeki işyerleri ve araçların camlarını kırdı.
     
    Gündoğdu Meydanı'nda Nevruz mitingi adı altında düzenlenmek istenen gösteri yürüyüşüne valilikçe izin verilmemesi üzerine, grup Hürriyet Bulvarı üzerindeki DTP İzmir İl Başkanlığı önünde toplandı.
     
    Polisin burada toplanmalarına izin verdiği grup, Öcalan lehine slogan attı, terör örgütünü simgeleyen bez parçalarını açtı ve ateş yakarak, halay çekti.
     
    Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bulvar üzerinde bazı göstericiler, kaldırımlardan söktükleri taşları polise attı. Taş atanlara, tertip komitesi yetkilileri müdahale ederek, engellemeye çalıştı.
     
    DTP Milletvekili Akın Birdal, emniyet yetkilileri ile görüşerek Konak Meydanı'ndaki eski Sümerbank binası önüne yürümek istediklerini bildirdi. Birdal'ın bu talebi kabul edilmedi.
     
    Polis gözyaşartıcı gaz kullanarak olaya müdahale ederken, bazı göstericiler gözaltına alındı.
     
    Bu arada, PKK lehine yasadışı gösteri yapma hazırlığında oldukları ve daha önce de 22 araç yakma olayına karıştıkları iddia edilen 18 kişi de adliyeye sevk edildi. Soruşturma sonucunda 11 kişi tutuklandı.
     
    Ankara
     
    Başkentte aralarında DTP'nin de bulunduğu çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen Nevruz mitingi, Abdi İpekçi Parkı'nda yapıldı.
     
    Toros Sokak girişinde toplanan katılımcılar, daha sonra Abdi İpekçi Parkı'na yürüdüler.
     
    Yol boyunca, Kürtçe ve Türkçe "Nevruz kutlu olsun" diye bağıran gruptakiler, polis noktalarındaki üst aramalarının ardından parka girdiler.
     
    Mitinge katılanlar, Nevruz geleneği gereği ateşin üzerinden atladılar. Emniyet güçlerinin sıkı güvenlik önlemleri aldığı mitingde, çok sayıda müzik grubu da mini konserler verdi.
     
    Öte yandan miting sırasında bazı katılımcıların, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan attıkları görüldü.
     
    Kocaeli
    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Nevruz bahane edilerek düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda, ilk belirlemelere göre 1 polis memuru yaralandı, 4 kişi gözaltına alındı.
     
    DTP tarafından Dilovası beldesinde organize edilen Nevruz kutlamalarında küçük bir grup, terör örgütü lehine slogan attı.
     
    Gruba müdahale eden polis, 4 göstericiyi gözaltına aldı. Çıkan arbedede başından yaralanan bir polis memuru, Gebze Fatih Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
     
    Denizli
    Denizli İl Teşkilatı'nca düzenlenen Nevruz etkinliği öncesinde yasadışı poster ve pankart açmak isteyen bir kişi yakalandı.
     
    DTP Denizli İl Başkanlığı'nca merkeze bağlı Esentepe Mahallesi pazar yerinde düzenlenen Nevruz etkinliğinin bitiminde, yaklaşık 30 kişilik bir grup, alanı terk etmedi.
     
    Gruba müdahale eden polis, göz yaşartıcıgaz ve tazyikli su kullandı. Göstericilerin dağıtılmasının ardından bir süre ara sokaklarda devriye gezen ekipler, daha sonra etkinliğin düzenlendiği Esentepe pazar yerine döndü.
     
    İncelemede bulunmak üzere olay yerine gelen İl Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan'ın izniyle, mahallede yaşayan çocukların panzer, akrep ve makam araçlarına binmelerine izin verildi.
     
    Panzerin üzerine çıkan çocuklar, çevreye tazyikli su sıktı. Erkan, bölgedeki çocukların heyecanlı olduklarını, bu nedenle ekip araçlarına binmelerine izin verdiklerini belirterek, çocukların, polislerin bindikleri araçları tanıyarak, devletin gücünü görmelerini istediklerini sözlerine ekledi.
     
    Diyarbakır'da 18 kişi gözaltına alındı
     
    Bu arada Diyarbakır'daki gösterilerde, terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde bulundukları tespit edilen ve aralarında Marmara ile Güneydoğu Anadolu bölge sorumlularının da bulunduğu 18 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
     
    Bu kişilerin üzerlerinde ve ikametlerinde yapılan aramalarda, suç unsuru bulunan 3 adet hard disk, çok miktarda yasak yayın ve örgütsel doküman ele geçirildiği belirtildi.
     
    Batman'da da DTP İl Başkanlığı'nca dün Kültür Mahallesi'nde düzenlenen Nevruz etkinliği sonrasında, yasadışı slogan attıkları ve terör örgütü elebaşının posterini açtıkları tespit edilen 6 kişi gözaltına alındı.
     
    DTP Parti Meclisi Üyesi Alaattin Ege de, Nevruz etkinliğine katılmak üzere geldiği Erzurum'da gözaltına alındı.
     
    Konya'da DTP il örgütünce düzenlenen Nevruz etkinliklerinde gözaltına alınan 9 kişiden 5'i ise tutuklandı.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow