hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Roj TV davasında karar açıklandı

    Roj TV davasında karar açıklandı
    expand

    Terör örgütü PKK yanlısı yayın yapan Roj TV ile ilgili Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup gönderdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 54'ü DTP'li 56 belediye başkanı ile ilgili mahkeme kararı açıklandı.

    Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce yürütülen yargılamanın karar duruşması, sanık sayısının fazla oluşu ve salonun yetersiz kaldığı gerekçesiyle 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonunda yapıldı.
     
    Duruşmaya tutuksuz yargılanan 2'si SHP'li, 5'i DTP'li 7 belediye başkanı katılmazken, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ve Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil'in bulunduğu 49 belediye başkanı hazır bulundu.
     
    Duruşmada sanıkların hazırladığı ortak savunmayı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, okudu:
     
    "Böyle bir mektubun fikir beyanının, yargılamaya konu olması bir yönüyle trajikomik, diğer yönüyle anlaşılmazdır. Bu dava hukuki bir temelden yoksundur. Biz bu mektupla ifade özgürlüğünün kutsiyetine, farklılıklara tahammül kültürünün elzem olduğuna, kısacası düşünce özgürlüğü ve demokratik katılımcılığa dikkat çekmeye çalışırken düşünceyi ifade etmenin suçlusu olduk."
     
    Avukatlardan beraat talebi
     
    Sanık avukatlarından Muharrem Erbey, müvekkillerinin beraatına karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti verdiği kısa bir aranın ardından kararı açıkladı.
     
    Sanık belediye başkanlarından SHP'li Hasan Karakaya, Fahrettin Astan ve DTP'li Nusret Aras'ın beraatına, diğer sanıkların ise TCK'nın "suç ve suçluyu övme" suçunu kapsayan 215'inci maddesi uyarınca 3'er ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
     
    Sanıkların yargılama esnasındaki davranışlarını dikkate alan mahkeme heyeti, cezayı, indirim yaparak 2'şer ay 15'er güne dönüştürdü. Mahkeme heyeti, daha sonra bu cezayı bin 875'er YTL para cezasına çevirdi.
     
    Duruşmayı, DTP milletvekilleri Emine Ayna, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata ve Gültan Kışanak ile Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Feleknaz Uca, Soren Sondergaard ve Danimarka Büyükelçiliği Müsteşarı Soren Jacobse de izledi.
     
    Mütalaadan...
     
    Bir önceki duruşmada, iddia makamının mahkemeye sunduğu mütalaada, daha önce "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istenen DTP'li 53 belediye başkanı hakkında TCK'nın "suçu ve suçluyu övme" suçunu kapsayan 215'inci maddesi uyarınca 2'şer yıla kadar hapis cezası istenmişti.
     
    Baydemir tepkili
     
    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Eğer gerçekten bu ülkede düşünceyi ifade etme özgürlüğü önünde 'engel yokmuş' diyebilmemiz için tartışmayı TCK'nın 301'inci maddesinin dışına çıkarmamız lazım" dedi.
     
    Baydemir, her şeydenönce bunun bir düşünceyi ifade etme yargılaması olduğunu söyledi. Osman Baydemir, "Eğer ülke demokratikleşecekse, haklar ve özgürlükler yaşamtarzı haline gelecekse büyük bir memnuniyetle biz bu bedeli ödemeye hazırız, cezanın miktarı bu manada bizim açımızdan önemli değildir" diye konuştu.
     
    DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna da "Buradan şunun bilinmesini özellikle istiyoruz. Ceza bizim belediye başkanlarımıza kesilmedi. Ceza Türkiye'de düşünceyi ifade özgürlüğüne kesildi, yayın özgürlüğüne kesildi" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow