hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DTP'nin düzenlediği gecede gerginlik

    DTPnin düzenlediği gecede gerginlik
    expand

    Adapazarı'nda, Demokratik Toplum Partisi'nin "barış ve kardeşlik" gecesi bir grup tarafından basılmak istendi. Polis, 5 saat boyunca salona girmek isteyenleri engelledi. Bu sırada kalp krizi geçiren bir kişi yaşamını yitirdi.

    Grubun dağılmasının ardından partililer tahliye edildi. Protesto eylemi sırasında salonda kalp krizi geçiren kişi ise kaldırıldığı hastanede öldü.
     
    Demokratik Toplum Partisi'nin Adapazarı'nda bir düğün salonunda düzenlediği gençlik gecesi, ellerinde bayraklar olan yaklaşık 100 kişilik grup tarafından basılmak istendi. 
     
    Grubun salon önünde toplanması üzerine polis geniş önlemler alırken, Sakarya Valisi Hüseyin Atak olay yerine giderek kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı.
     
    Funda Düğün Salonu'nda saat 19.00'da başlayan geceye DTP Urfa Milletvekili İbrahim Binici ile DTP Genel Merkezi'nden gelen bazı isimler de katıldı.
     
    Salonu dolduran partililer habercilerin görüntü ve resim almalarına kısa süre için izin verip onları dışarı çıkarttı. Gecede partililerin getirttiği bazı sanatçılar da sahneye çıktı.
     
    Polisin çevresinde önlem aldığı salona, 20.00 sıralarında ellerinde Türk bayrakları olan ve Alperen Ocakları üyesi olduğu iddia edilen bir grup geldi. Sayıları 30 civarında olan bu grup salonun önünde İstiklal Marşı'nı söyledikten sonra ayrıldı.
     
    Ancak 20.30 sıralarında bu kez yaklaşık 100 kişi yeniden salonun önüne gelerek "Kahrolsun PKK" diye bağırarak salona girmek istedi. Polis kapıda etten duvar oluşturarak içeri girilmesine izin vermedi.
     
    "Daha iki gün önce Komando Çavuş Tuncay Özkan'ı şehit verdik" diye bağıran kalabalığı, polis zor kullanarak uzaklaştırmaya çalışırken, bir süre sonra da Sakarya Valisi Hüseyin Atak olay yerine gelerek gençleri sükunete davet edip dağılmalarını istedi.
     
    Gençlerin dağılmaması üzerine bu kez Emniyet Müdürlüğü, hafta sonu nedeniyle izinli olan polisleri de evlerinden çağırdı.
     
    Yapılan anonslara rağmen dağılmamakta ısrar eden grup, zaman zaman Çevik Kuvvet'in salon önünde kurduğu barikatı aşmaya çalıştı. Protesto eyleminin sürmesi üzerine İzmit'ten 100'e yakın Çevik Kuvvet ekibi daha getirildi.
     
    İlçelerden sevk edilen jandarma ve polis ekipleriyle salon önünde güvenlik koridoru oluşturuldu.
     
    1 kişi yaşamını yitirdi
     
    Bu arada olaylar nedeniyle salonda fenalaşan Ebubekir Kalkalı isimli bir kişi, ambulansla kaldırıldığı Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde öldü. Kalkalı'nın kalp krizi geçirdiği belirtildi.
     
    Eylemin 4'üncü saatinde, içeride fenalaşan bazı kadın, çocuk ve yaşlılar da ambulanslarla hastanelere kaldırılmak istendi. Ankara Caddesi üzerinden Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitmek isteyen ambulansların geçişine de protestocular izin vermedi.
     
    Ambulanslar daha sonra eskort eşliğinde başka bir güzergahtan hastaneye sevk edildi.
     
    Grup, protesto eylemini 5 saat sürdürdükten sonra dağıldı. Grubun dağılmasının ardından geceye katılan partililer, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne ait yaklaşık 10 otobüsle jandarma ve emniyet güçleri eşliğinde gidecekleri yerlere gönderildi.
     
    Gece ile ilgili olarak iki gün önceden bazı kişilerin "Kamuoyunun dikkatine" başlığı ile hazırladıkları bir elektronik postayı birbirlerine göndererek organizasyon yaptıkları anlaşıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow