hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Konsolosluğu yakınında polise saldırı

    ABD Konsolosluğu yakınında polise saldırı
    expand

    İstanbul İstinye'deki ABD Başkonsolosluğu'nda görevli polislere bu sabah silahlı saldırı düzenlendi. Olayda 3 emniyet mensubu şehit oldu, 3 saldırgan ölü ele geçirildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, teröristlerden 2'sinin önceden adi suçtan sabıka kaydı bulunduğunu açıkladı.

    DHA, İstanbul polisinin 2 kişiyi gözaltına aldığını duyurdu. Saldırıda El Kaide'den şüpheleniliyor.
     
    İstanbul Valisi Muammer Güler, vize giriş kapısındaki polis noktasına yapılan saldırıda, 1'i koruma görevlisi, 2'si trafik polisi 3 emniyet mensubunun şehit olduğunu, 3 saldırganın da ölü ele geçirildiğini açıkladı.
     
    Vali Güler, olay yerinde tabancalar ve pompalı tüfekler ele geçirildiğini belirtti.
     
    MOBESE kameralarını taradıklarını söyleyen Güler, "Bütün görüntüler kameralarda var. 1 kişinin kaçtığı ifade ediliyordu. Onun takibi devam ediyor" dedi.
     
    Bu arada, öldürülen teröristlerin kimliği belirlendi: Bitlis nüfusuna kayıtlı Erkan Kargın (26), Bülent Çınar (23) ve Raif Topcil.
     
    İçişleri Bakanı Atalay, bunlardan 2'sinin zaten adi suçtan dolayı daha önceden sabıka kayıtları olduğunu ve parmak izlerinden kimlik teyitlerinin alındığını söyledi.

    Bu kişilerin kimlikleri ile ilgili ellerinde kesin tespit ve teyit olduğunu belirten Bakan Atalay, "Bunların irtibatları tespit ediliyor geniş çaplı olarak. O irtibatlarla ilgili fazla bilgi vermiyorum, ama tabii o irtibatlarla görüşmeler, alınacak bilgiler bize olayın aydınlatılmasında daha geniş imkanlar sunacaktır" diye konuştu.

    İçişleri Bakanı Atalay, bu 3 kişiden bir tanesinin geçmiş yıllarda bir kez yurtdışı çıkışı olduğunu vurgulayarak, diğerlerinin yurtdışı çıkışlarının söz konusu olmadığını kaydetti.
     
    Teröristlerin 4 kişi olduklarının tahmin edildiğini belirten Atalay, öldürülen 3 kişinin dışında bir tane de arabayı kullanan şoförleri olduğunu söyledi.
     
    Saldırıda kullanılan araba ve bu kişiyle ilgili çalışmanın devam ettiğini vurgulayan Atalay, "Çok uzun sürmeyeceğini zannediyorum yakalanmasının" dedi.
     
    Bakan Atalay, çalışmaların devam ettiğini bu gece daha fazla mesafe alınacağını zannettiklerini dile getirdi.

    Olayda şehitler verildiğini, olayın en acı boyutunun bu olduğunu ifade eden Atalay, "3 tane genç polisimizi şehit verdik, can verdik. Bizim en büyük üzüntümüz o. Yarın şehitlerimizin cenazelerini buradan memleketlerine uğurlayacağız. Burada bir tören yapacağız" dedi.
     
    Irak'ın başkenti Bağdat'a yarın yapacağı ziyareti iptal ettiğini açıklayan Atalay, "Yarın şehitlerimizin uğurlanmasında burada olacağım. Hem de olayla ilgili çalışmalarımızı, değerlendirmelerimizi burada devam ettireceğiz" dedi.
     
    Çatışma iki dakika sürmüş
     
    Olayda kullanılan ve saldırganlardan ele geçirilen pompalı tüfek ve tabancaların da ayrı bir suçta kullanıp kullanılmadığının belirlenmesi için inceleniyor.
     
    Olay yerinde bulunan güvenlik kamerası görüntülerinin de incelendiği, çatışmanın 2 dakika sürdüğünün tespit edildiği de kaydedildi.

    Konuya ilişkin Beşiktaş'taki özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan inceleme ve araştırmalar da sürüyor.

    İnceleme ve araştırmalarını sürdüren savcılık yetkililerinin olaya ilişkin çalışmalarda, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileriyle de irtibat halinde olduğu öğrenildi.
     
    Gri otomobil
     
    Saldırının ardından polis olay yerinden kaçan gri bir otomobildeki silahlı kişileri yakalamak için çalışma başlattı.
     
    Saldırganlar 25-30 yaşlarında
     
    Olay yerinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de, saldırının 25-30 yaşlarındaki 4 kişi tarafından düzenlendiğini, 1 saldırganın kaçtığını belirtti.
     
    Engin, "Arkadaşların ilk tespitlerine göre; olayın oluş şekli, mahiyeti ve saldırı niteliği terörist bir eylem olduğunu göstermektedir" dedi.

    Engin, sabah 10.30 civarında bir aracın 4 kişi ile olay mahalline geldiğini ve 3'ünün araçtan inerek ABD İstanbul Başkonsolosluğu önünde nöbet tutan polis memuruna yönelik silahlı saldırıya başladığını belirtti.
     
    Engin, "Bu saldırıya maruz kalan nöbetçi polis memuru ile civarda görevli olan diğer polis memurlarının saldırıya karşılık vermesi üzerine çıkan silahlı çatışmada, olay mahalline gelen ve araçtan çıkan 3 kişi öldürülmüş, burada görevli olup silahlı çatışmaya katılan 1 polis memurumuz olay yerinde şehit olmuş, ağır yaralı hastaneye kaldırılan 2 polis memuru da maalesef hastanede şehit olmuştur" dedi.
     
    Engin, olay mahallinde ilk tespitlere göre tabanca ve pompalı tüfek kullanıldığını, saldırganların 25-30 yaşları civarında olduğunu kaydetti.
     
    Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 250'nci maddesindeki terör suçlarına bakmakla yetkili olan savcıların olay mahalline gelerek inceleme ve tespitlere başladığını da anlatan Engin, bu tespit ve incelemelerin sonucunda kamuoyunu aydınlatıcı daha geniş bilgilerin verileceğini söyledi.

    Araçla gelen 4'üncü saldırgan ile ilgili soru üzerine de Engin, "Olay mahalline gelen 4'üncü kişinin de araçla birlikte kaçtığı tespit edilmiştir" dedi.
     
    Güvenlik seviyesi yükseltildi
     
    Polis, saldırının olduğu bölgeyi güvenlik çemberine alarak, vatandaşların olay yerine girmesine izin vermiyor.
     
    Saldırıyı şiddetle kınayan Dışişleri Bakanlığı da, "Ülkemizdeki ABD misyonları, personeli ile çıkarlarına yönelik esasen mevcut güvenlik önlemlerinin seviyesi yükseltilmiştir" açıklamasını yaptı.
     
    Washington Post gazetesi de, ABD'nin Türkiye'deki bütün diplomatik temsilciliklerinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını yazdı.
     
    Saldırının nasıl düzenlendiğinin anlatıldığı haberde, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, saldırı üzerine gösterilen süratli ve uygun tepkiden dolayı Türk hükümetine teşekkür ettiğine işaret edildi.
     
    Şehitlerin kimliği ve yaralıların durumu
     
    Silahlı saldırıda şehit olanların Erdal Öztaş, Mehmet Önder Saçaklıoğlu ve Nedim Çalık olduğu kaydedildi.
     
    İstinye Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralı trafik polisi Osman Dağlı ameliyattan çıktı. Dağlı, dirseğinden yaralı.
     
    İstanbul Trafik Vakfı'nın çekicisinde çalışan yaraıl sivil görevli Ferit Özcan'ın da ameliyattan çıktı. Özcan, omuzundan yaralı.
     
    Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli olan bu polis memurlarından Nedim Çalık'ın başkonsolosluk önünde koruma görevi yaptığı, Mehmet Önder Saçaklıoğlu ile Erdal Öztaş'ın ise trafik polisi olduğu öğrenildi.

    Saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırılan polis memuru Osman Dağlı'nın da aynı ilçe emniyet müdürlüğünde görev yaptığı kaydedildi.
     
    Olay
     
    CNN TÜRK'e konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schallow, saldırının konsolosluğu mu, yoksa polisi mi hedef aldığı konusunda tahminde bulunmak için erken olduğunu söyledi.
     
    Türk polisiyle işbirliği içinde olduklarını söyleyen Schallow, geçmişte bazı tehditler aldıklarını, ancak son olayda ellerinde belli bir bilgi olmadığını belirtti.
     
    Schallow, Amerikan Başkonsolosluğu yakınında en az bir saldırgan tarafından ateş açıldığını söyledi.
     
    Schallow, saldırının, başkonsolosuluğun ana girişindeki Türk polis noktasına saat 11.00 civarında düzenlendiğini kaydetti.

    Görgü tanıkları

    CNN TÜRK'e konuşan bir görgü tanığı da, kulübeden çıkan her polisin kendini savunmaya fırsat bulmadan vurulup yere düştüğünü söyledi.
     
    Bir başka görgü tanığı Enis Yılmaz, "Başkonsoloslukta saat 11.00'de görüşmem vardı. Bir araç ileri geri hareket etti. Sonra silah sesleri duyuldu. Araçtaki 3 kişinin yere düştüğünü gördüm. Polislerden de yerde yatanlar vardı. Daha sonra saldırganlardan biri, içinde bulunduğu araçla olay yerinden uzaklaştı" dedi.
    Görgü tanıklarından Hüseyin Tüzemen, saldırı sırasında başkonsolosluk karşısında oturduğunu belirterek, "Kafede oturuyordum. Birden silah sesleri geldi, yere yattım. Nereden ateş edildiğini görmedim. Korkudan buzdolabının içine girmişim" dedi.

    Saldırıya ilişkin, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı. Bu kapsamda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ve Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli 2 Cumhuriyet Savcısı da olay yerine geldi.
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve MİT Müsteşarı Emre Taner ile görüştü.
     
    Türk polisine teşekkür...
     
    ABD Büyükelçisi Ross Wilson saldırının sorumlularına ilişkin bir spekülasyonda bulunamayacağını belirtti ve saldırının bir terör eylemi olduğunu vurguladı.
     
    Türk hükümetine başsağlığı dileklerini ilettiklerini belirten Wilson, "Türk polisinin çabalarına minnettarız" dedi.
     
    "Terörle mücadelede ülkelerimiz birlikte hareket ediyor" diyen Wilson, ABD ve Türk görevlilerinin birlikte çalıştığını ifade etti.
     
    Bu terör eyleminin kendilerini caydırmayacağını söyleyen ABD Büyükelçisi, İstanbul ve Adana'da ek önlemler talep ettiklerini kaydetti.
     
    ABD'nin Adana Konsolosu Eric Green de ABD İstanbul Başkonsolosluğu vize giriş kapısındaki polis noktasına yapılan saldırıyla ilgili olarak, "Türk polisinin gösterdiği cesaretten dolayı çok müteşekkiriz" dedi.
     
    Olayın henüz çok yeni olduğunu ve geniş bilgi alamadıklarını anlatan Green, "Biz her zaman güvenliğimiz açısından önlemler alıyoruz. Bunu almaya da devam edeceğiz. Türk polisinden de büyük destek alıyoruz, ilişkilerimizden çok memnununuz" dedi.
     
    "Herhangi bir alarm durumu söz konusu değil" diyen Green, "Spekülasyon yaratmak istemem, hangi terör örgütü olduğunu bilmiyorum. Yetkililerin sorumluları bulmak için çalıştığına eminim, umarım çok kısa bir sürede bulunur" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow