hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bahçeli'nin açıklamaları olumlu"

    Bahçelinin açıklamaları olumlu
    expand

    AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün yaptığı açıklamaları "önemli ve olumlu bir adım" olarak değerlendirdi.

    Bozdağ, Devlet Bahçeli'nin, "siyasi partilerin kapatılması ile Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen anayasa değişikliklerinin geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması halinde destek verecekleri" yönündeki açıklamasını yorumladı, "Bahçeli'nin açıklamasında yeni şeyler yok" dedi.

    Bozdağ, Bahçeli'nindaha önce kısmen dile getirdiği, büyük bir kısmını da AK Parti'nin kamuoyu ile paylaştığı konularda görüşlerini açıkladığını söyledi.

    Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinde yapılan değişikliği, Anayasa Mahkemesi'nin iptal etmesinin ardından, "kararın muhatabının sadece AK Parti olmadığını, bütün siyaset kurumu, siyasetçiler ve TBMM olduğunu;siyasetin, milletin iradesine ve kendi alanına sahip çıkması gerektiğini açıkça ifade ettiklerini" anlatan Bozdağ, kararı, yüksek yargının, yasama alanına müdahalesi olarak değerlendirdiklerini anımsattı.

    Bozdağ,"Bugün Sayın Bahçeli'nin bu konudaki değerlendirmeleri, bizim geçmişte yaptığımız değerlendirmelerin paylaşıldığını göstermesi açısından önemlive olumlu bir adımdır" dedi.

    Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin, partileri hakkında kapatma kararı vermemesinin, "Türkiye'nin yararına olduğunu, belirsizlikleri ortadan kaldırdığını, negatif beklentileri pozitife dönüştürdüğünü, Türkiye'yibir demokrasi ve hukuk ayıbından kurtardığını" ifade ettiklerini de anımsatarak, ancak kararın, "siyasal özgürlükler alanını, demokrasinin sınırlarını biraz daha daralttığını, yeni kırmızı çizgiler koyduğunu,bunun kapsamının ne olacağının gerekçeli karardan sonra net anlaşılacağını" söylediklerini belirtti.

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, "siyasi özgürlükleri teminat altına alma, bu konudaki sınırlamaları büyük ölçüde kaldırma ve demokrasiyi kökleştirme adına yapılması gerekenlere dönük" çağrısının muhatabının bütün siyasetçiler, siyasi partiler ve TBMM olduğunu" da ifade ettikleri anlatan Bozdağ, "Sayın Bahçeli'nin, bu çağrıyı kendince değerlendiren, daha önce de yaptığı değerlendirmelerin tekrarı mahiyetteki açıklamaları da bu konudaki çalışmalara olumlu katkı vereceğini göstermesi açısından önemlidir" diye konuştu.

    Bozdağ, "AK Parti, 22'nci Yasama Dönemi'nde yapılan biri hariç anayasa değişikliklerinin tamamını, CHP ve diğer partilerle uzlaşarak yapmıştır. Sadece Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin anayasa değişikliğini, Anavatan Partisi ve diğer partilerle yapmıştır. 23'üncü Dönem'de yapılan anayasa değişikliklerini ise CHP dışındaki partilerle uzlaşmak suretiyle yapmıştır. Bütün bunlar, bizim anayasa değişiklikleri konusunda uzlaşmacı yaklaşım içinde olduğumuzun somut bir kanıtıdır" ifadesini kullandı.

    Bekir Bozdağ sözlerine, "Bundan sonraki süreçte yapılacak yasa ve anayasa değişiklikleri bakımından da yapılacak çalışmalarda aynı yaklaşımı AK Parti olarak sergileyeceğiz. MHP'nin olumlu yaklaşacağını ifade etmesi, bu süreç açısından pozitif bir adımdır. Umarım CHP de uzlaşma noktasında olumlu açıklama ve yaklaşımları ortaya koyarak katkılarını verir" diye devam etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow