hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Muasır medeniyet üstüne yan gelip yatmakla çıkılmaz"

    Muasır medeniyet üstüne yan gelip yatmakla çıkılmaz
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde çok Atatürkçüler gördük biz ama gördük ki bunların Atatürkçülükle filan alakası yok. Bunlar, Atatürk üzerinden geçinen tüccarlar" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce biri Ağrı'da yaptırılan 5 okulun toplu açılışını, Şişli Ayazağa Lisesi'nde düzenlenen törenle yaptı.

    2008-2009 eğitim-öğretim yılının hayırlı olması dileğinde bulunan Erdoğan, belediyenin yaptırdığı 5 okuldan birinin Ağrı'nın Patnos ilçesinde, diğerlerinin Esenyurt, Hadımköy, Kartal ve Şişli'de olduğunu belirtti. Erdoğan, bu okulların öğrencilere, öğretmenlere ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

    Göreve geldiklerinde eğitimi öncelikli problem olarak gördüklerini belirten Erdoğan, "Dedik ki 'bir ülkede okuma oranı düşükse o ülke medeniyet yarışında bulunmaktan bahsedemez'. Ülkemizde çok Atatürkçüler gördük biz ama gördük ki bunların Atatürkçülükle filan alakası yok. Bunlar, Atatürk üzerinden geçinen tüccarlar. Bunları gördük. Atatürk hedef veriyor; 'muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkın'. Muasır medeniyet seviyesinin üzerine herhalde yan gelip yatmakla çıkılmaz. Yapılacak ilk iş, bilimde, sanatta bu yarışta rekabet halinde olabilecek güce sahip olmamız lazım" dedi.

    "Okuma yazma oranı felaket"

    "Bu gücümüz var mı? Yok. Niye? Okuma yazma oranına bakıyoruz, felaket. Gerilerdeyiz" diyen Başbakan, "Önce bunu halletmemiz gerekiyor. İlköğretim öncesi eğitime bakıyoruz, felaketti. Yüzde 15. Ancak şimdi yüzde 29'ları bulduk. Hedef bunu süratle daha yukarılara ve inşallah her doğana, bu ülkede okul öncesi eğitim alabileceği imkanı sağlayabilmek. Bunu kim sağlayacak? Devlet olarak biz sağlayacağız. Bunu yapmak durumundayız. 'Efendim, anneler ve babalar yapsın'... Hayır, devletin görevi bu. Öyle sadece 'doğurmayın' demekle devlet görevini yapamaz. Tam aksine hem 'çoğalın' diyecek, hem de bu imkanları, alt yapıyı hazırlayacak devlet budur" ifadesini kullandı.

    Başbakan Erdoğan, geçmişte bir Milli Eğitim Bakanı'nın "Şu okullar olmasa milli eğitimi yürütmek ne kadar kolay" dediğini hatırlatarak, "Biz onlardan değiliz. Biz tam aksine sürekli okullar yapıyoruz. Geldiğimiz rakam 123 bin derslik. Yeterli mi? Değil" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow