hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DTP Öcalan'ın projesini vekillere dağıttı

    DTP Öcalanın projesini vekillere dağıttı
    expand

    DTP, Abdullah Öcalan'ın "demokratik özerklik projesi" adı altındaki federatif yapı önerisini kitap haline getirdi, Meclis'te bütün milletvekillerine dağıttı. 2007 yılında parti tüzüğüne giren proje, bölge meclisleri öngörüyor, bölgelerin kendi sembollerini kullanmasını öneriyor.

    Öneriler de kitap da Meclis'te şimdiden tartışma yarattı. CHP ve MHP, DTP'yi sert dille eleştirdi. MHP'li Oktay Vural, "İhanet projesi Meclis çatısı altında pazarlanıyor" dedi.

    "Demokratik özerklik projesi", 2007 yılındaki DTP kongresine damgasını vurmuştu. Ama aslında projeyi gündeme ilk getiren Abdullah Öcalan'dı.

    Öcalan, İmralı'da avukatlarına projeyi anlattı, "Tartışmaya açılsın" dedi; birkaç ay sonra da DTP, projeyi parti tüzüğüne aldı.

    Öneriler kitap haline getirildi


    Projedeki öneriler hemen her platformda DTP'lilerce anlatıldı; şimdi de kitap haline getirildi. Hem büyükelçilere gönderildi hem de Cumhuriyet bayramına bir gün kala milletvekillerine.

    Türkçe, Kürtçe ve İngilizce basılan kitabın adı, "DTP'nin Kürt Sorununa İlişkin Demokratik Çözüm Projesi". Kitapta, 547 milletvekilinin önünde bir yıl önce sert tartışmalar yaratan öneriler var.

    - 20-25 bölge meclisi kurulsun.
    - Her bölgenin kendi renkleri ve sembollerini kullanmasına izin verilsin.
    - Kürtçe kamusal alanda ve eğitim dili olarak kullanılabilsin.

    DTP'nin isteği, Türkiye genelinde 20-25 özerk bölge meclisi kurulması, her bölgenin kendi renklerini ve sembollerini kullanması.

    Proje, yerel yönetimlerin hem yetkilerinin hem de gelirlerinin artırılmasını öngörüyor. Öneriler arasında Kürtçe'nin kamusal alanda kullanılması da var.

    MHP ve CHP tepkili


    Bu öneriler ve milletvekillerine yeni ulaşan kitap şimdiden tartışma yarattı. MHP yazılı bir açıklama yaptı. Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bir ihanet projesinin pazarlama mekanı olarak Meclis seçilmiştir" dedi.

    Vural, Meclis'te kitabın dağıtılmasına kimin izin verdiğini de sordu. CHP'li Mustafa Özyürek, DTP'yi Türkiye'yi bölmeye çalışmakla suçladı, "Bunun arkasından gelecek olan ayrı bir devlet projesidir, adım adım giden bir projedir. Herkes buna dikkat etmelidir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow