hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 17 Nisan

    Tarihte bugün: 17 Nisan
    expand

    ABD'nin desteklediği sürgündeki Kübalılar, Fidel Castro'yu devirmek üzere 17 Nisan 1961’de Küba'ya çıkarma yaptı. "Domuzlar Körfezi Çıkartması" olarak bilinen çıkarma, Fidel Castro'nun zaferiyle sonuçlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kübalı devrimci Fidel Castro, ABD'nin desteklediği Batista diktatörlüğünü 1959'da devirdiği zaman, ülkedeki tüm kumarhane ve genelevleri kapattı, ekonomiyi millileştirdi. Bu, mafya ile çokuluslu ABD şirketlerini çok kârlı bir birliktelikten yoksun bıraktı.

    ABD cephesinde ise, en iyi arkadaşı Bebe Rebozo ve diğerleri üzerinden mafyayla uzun zamandan beri bağlar kurmuş olan Başkan Yardımcısı Richard Nixon, CIA ile birlikte Castro'yu saf dışı bırakmak için gizli planlar yapmaya başladı. 

    Bu işe, sonraki başkanın Nixon olacağı beklentisiyle, Eisenhower'dan habersiz girişilmişti. Nixon'ın yerine John Fitzgerald Kennedy (JFK) başkan seçilince, hakkında ciddi endişe duyduğu bir operasyon devraldı: Domuzlar Körfezi'nden (Bays of Pigs) Küba'yı işgal etmek.

    CIA, Castro'nun öldürülmesi için mafyayı kiralamıştı. Bunu hem CIA, hem de mafya canı gönülden istiyordu. Suikast, işgalle aynı anda olacaktı. Tetikçi, Castro'dan sonra Küba'yı yönetmek için seçilmiş JFK'nin desteklediği sekiz Kübalı göçmen liderden birisiydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fakat Nixon bu sekiz kişinin hepsini işgal girişimi sırasında tutukladı. Eğer işgal başarıya ulaşsaydı bu sekiz Kübalı öldürülecek ve yerlerine Nixon'un desteklediği Kübalılar geçecekti.

    CIA tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmış 2 bin sürgün Kübalı 17 Nisan 1961´de Domuzlar Körfezi´ne çıkarma yapmaya başladı.

    Çıkarma birlikleri Küba ordusu tarafından kolayca geri püskürtüldüler. İşgalcilerin hemen hepsi ya öldürüldü ya da esir edildi. Esir edilenler de vatana ihanet suçundan 30 yıl hapse çarptırıldı. Daha sonra ABD ile yapılan pazarlıklarla bu esirler 53 milyon dolarlık yiyecek ve ilaç yardımı karşılığında serbest bırakıldı.

    Aslında, JFK de Castro´dan kurtulma arzusundaydı ancak bu iş için Amerikan kuvvetlerini değil, yalnızca Kübalı mültecileri kullanmak istiyordu. CIA, JFK'yi Amerikan ordusunu kullanmaya ikna edecek bir provokasyon yapabileceğini umdu.

    Fakat JFK inatla Amerikan silahlı kuvvetlerini bulaştırmayı reddedince, 1961 Nisanı'ndaki işgal harekâtı başarısız oldu. Belki de işgal her durumda başarılı olmayacaktı, bin 500 kişilik işgal kuvvetinin eğitimi gibi, operasyonun güvenliği de zayıftı.

    Guantanamo'daki Amerikan üssünden başlatılması planlanan yanıltıcı saldırının yapılamamasının yanı sıra, CIA'nın öteki kozu olan, Castro'ya suikast da gerçekleşmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu olay sonucunda CIA başkanı işten alındı, Küba ile ABD arasındaki uçurum iyice açıldı, Amerika tekrar dünyanın gözünde itibar kaybederken Castro bir kahraman olarak görülmeye başlandı.

    CIA, kendisine yönelecek suçlamaları önlemek ve JFK'yi daha savaşçı bir tutuma zorlamak için, JFK'nin Küba'ya hava saldırısını iptal etmesinin Domuzlar Körfezi başarısızlığına yol açtığı yönünde propaganda kampanyası başlattı.

    Aslında, hava saldırısı kararı JFK'nin haberi olmadan alınmıştı. Tıpkı Eisenhower'ın benzer bir durumda yaptığı gibi, JFK de bütün sorumluluğu üstlendi.

    JFK'nin ölümünden sonra da CIA'nın Castro ile savaşı sürdü. CIA, en azından 1987'ye kadar, Castro'yu öldürmek için iki düzineden fazla girişimde bulundu. Ayrıca, biyolojik savaş da dahil, Küba'da çok sayıda CIA sabotajı düzenlendi.

    Domuzlar Körfezi'ne karışan Kübalılarin çoğu sonradan örgütlü suça yöneldi. Diğerleri, örtülü operasyonlarda CIA için çalışmayı sürdürdü. Elbette büyük bölümü ikisini bir arada yürüttü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslında birçok kişi ve kurum tarafından planlanıp uygulamaya konulduğu halde (çıkarmanın fiyaskoyla sonuçlanmasından dolayı) tüm yükün dönemin ABD başkanı John F. Kennedy'e kalması üzerine başkan, siyasi tarihe geçen o ünlü sözünü sarf etmişti: "Zaferin yüz tane babası vardır; ancak hezimet yetimdir. 

    Bu olay JFK suikastının da ilk kıvılcımıdır.

    Başka neler oldu: 

    1453: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul adalarını fethetti.

    1924: İtalya'da genel seçimleri Benito Mussolini'nin Faşist Partisi kazandı.

    1928: Ankara Palas Oteli hizmete açıldı. Mimar Vedat Bey'in (Tek) tasarımıyla 1926'da yapımına başlanan bina, anlaşmazlıklar nedeniyle Mimar Kemalettin Bey'in tasarımıyla tamamlandı.

    1933: Bulgaristan'ın Razgrad kasabasında bir grup Bulgar milliyetçisinin Türk mezarlığına saldırması, yurt içinde büyük tepkilere yol açtı. Milli Türk Talebe Birliği, 20 Nisan’da, Bulgar Konsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenledi.

    1939: Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Balıkesir'de 75 yaşında öldü.

    1940: Köy Enstitüleri Kanunu kabul edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1941: Merkez Bankasının yurt dışında bastırdığı 100 liralık ve 50 kuruşluk banknotları taşıyan gemi, Yunanistan'ın Pire Limanı'nda kaza geçirdi ve banknotlar denize dağıldı.

    1952: Türk Devrim Ocakları kuruldu.

    1952: Türkiye ile ABD arasında telefon görüşmelerine başlandı.

    1954: Çanakkale Anıtı'nın temeli atıldı.

    1957: Atatürk Orman Çiftliği'nden arazi satılabilmesine olanak tanıyan kanun kabul edildi.

    1967: Prof. Ali Fuat Başgil 74 yaşında İstanbul'da vefat etti.

    1969: Çekoslovakya'nın "liberal" başbakanı Aleksandr Dubçek, Sovyet askeri müdahalesinin ardından istifa etti. Yerine Gustav Husak atandı.

    1972: ABD'de, Nixon yönetiminin 1972 seçimlerinde siyasal rakiplerini yasa dışı dinleme faaliyetleri açığa çıkarıldı. "Watergate" adıyla anılan olaya adı karışan üç danışman ve bir savcı istifa etti.

    1978: Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ve üç yakını, postayla gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu öldü. Olaydan sonra 700 iş yeri tahrip edildi, CHP İl Merkezi yakıldı.

    1981: Besteci Şekip Ayhan Özışık vefat etti. 

    1993: Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Çankaya Köşkü'nde geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. 

    1999: Bakü-Supsa Boru Hattı'nın resmi açılışı yapıldı.

    2005: KKTC Cumhurbaşkanlığı'na Mehmet Ali Talat seçildi.

    Tarihte bugün arşivi

    Ocak ayı arşivi
    Şubat ayı arşivi
    Mart ayı arşivi
    Nisan ayı arşivi
    Mayıs ayı arşivi
    Haziran ayı arşivi
    Temmuz ayı arşivi
    Ağustos ayı arşivi
    Eylül ayı arşivi
    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow