hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir Türk okyanus geçme rekorunu kıracak

    Bir Türk okyanus geçme rekorunu kıracak
    expand

    Dünyayı kas gücüyle dolaşma projesi kapsamında, Pasifik Okyanusu'nu sadece kürek çekerek geçmek için yaklaşık 300 gündür denizde olan Türk gezgin Erden Eruç, yarın itibariyle bir rekora imza atacak.

    Yolculuğunu Aktaş Group sponsorluğunda sürdüren ve yaklaşık 10 aydır Pasifik Okyanusu'nda tek başına kürek çeken Eruç'un, 9 Mayıs itibariyle, okyanus geçişleri dünya sıralamasına göre "en uzun süreli yalnız geçişlerde" 305 günle birinci sıraya yerleşeceği, bu sürenin, ekip geçişlerinde dahi en uzun süre olarak dikkat çektiği bildirildi.
     
    Yapılan açıklamada, Pasifik Okyanusu'nu geçmek üzere Temmuz 2007'de Kaliforniya'daki Bodega Bay'den denize açılan Erden Eruç'un, 9 Mayıs itibariyle, okyanus geçişleri dünya sıralamasına göre "en uzun süreli yalnız geçişlerde" 305 günle birinci sıraya yerleşeceği kaydedildi.
     
    Öte yandan yarın itibariyle Eruç'un toplamda 433 günü denizde geçmiş olacak. Bu toplam sürenin sadece Pasifik geçişindeki gün sayısını kapsamadığı, Mayıs 2006'da Karayip Denizi'nde noktalanan Atlas Okyanusu geçişinde denizde geçirdiği gün sayısının da bu süreye dahil olduğu bildirildi.
     
    Eruç'un ayrıca, Atlas Okyanusu geçişiyle, 1896 yılından beri okyanusu kürekle geçmeyi başaranlar arasında 151'inci, Atlas Okyanusu'nu doğudan batıya tek başına geçenler arasında ise 33'üncü sırada yer aldığı duyuruldu.
     
    Denizde ikmal operasyonu başladı
     
    Teknedeki erzağı giderek azalan Erden Eruç'un başlangıçta düşünülenden çok daha uzun bir süre denizde kalacağının kesinleşmeye başladığı bildirildi.
     
    Bu nedenle kendisine denizde erzak ve malzeme ikmali yapılmasına karar verildiği, Eruç'un ihtiyaç duyduğu malzemelerin çabucak derlendiği kaydedildi.
     
    Yaklaşık 225 kilo ağırlıkta erzak ve 7 ekspedisyon hurcunun, ikmali gerçekleştirecek olan Okyanus Kürekçileri Dernegi'nden Kenneth Crutchlow'la birlikte Jakarta'ya ulaştırıldığı duyuruldu.
     
    Crutchlow'un, ikmali gerçekleştirmek için Yeni Gine'deki Jayapura'ya uçacağı ve Erden'i bulmak üzere bir gemiyle denize açılacağı ifade edildi.
     
    Eruç'un teknesindeki Argos vericisinden gelen sinyallerle teknenin yerinin her zaman bilindiği ve takip edildiği, dolayısıyla teknenin kolaylıkla bulunabileceği bildirildi.
     
    Erden Eruç'un, şu anda mümkün olduğunca güneyden seyrederek, 10'uncu paralelin kuzeyindeki fırtına güzergahından uzak kalmayı amaçladığı, Filipinler'de Mindanao'ya ulaşmayı planladığı anlatıldı.
     
    Eğitimini Boğaziçi Üniversitesi ve ABD'de tamamladıktan sonra, 41 yaşına dek ABD'deki çeşitli büyük firmalarda teknik uzman olarak çalışan Erden Eruç, dünyayı sadece kas gücüyle dolaşmayı hedefleyen bir seyyah.
     
    2003 yılında, kas gücüyle gerçekleştireceği yolculuklar sırasında edineceği tecrübeleri özellikle ilköğretim öğrencileriyle paylaşma hedefiyle, Around-n-Over Vakfı'nı kuran Eruç, 2006'da "Atlas Okyanusu'nu kürekle geçen ilk Türk" unvanını kazandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow