hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Engel tanımayan "engelli" atlet

    Engel tanımayan engelli atlet
    expand

    "Beş Kıtada Beş Maraton" hedefini gerçekleştiren görme engelli milli atlet Necdet Turhan, "Beş Kıtada Beş Zirve" hedefi doğrultusunda, "Afrika'nın çatısı" olarak nitelendirilen Klimanjaro Dağı'na tırmanacak.

    Necdet Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları Kolu onur üyesi olduğunu belirterek, dağcılık ve atletizmle 1990'lı yıllardan beri ilgilendiğini anımsattı.

    Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından 2002 yılında New York'a gönderildiğini ve burada ilk maratonunu koştuğunu kaydeden Turhan, bu koşunun ardından, "Beş Kıtada Beş Maraton, Beş Zirve" projesini tasarladığını anlattı.

    Turhan, geçen yıl Mısır'ın Luksor kentinde gerçekleştirilen maratona katılarak, projesinin maraton ayağını tamamladığını hatırlatarak, 2002 yılında Ağrı Dağı'na tırmanarak Asya ayağını tamamladığı "Beş Kıtada Beş Zirve" hedefi çerçevesinde, Afrika'nın en yüksek noktası Klimanjaro Dağı'na tırmanacağını söyledi.

    "Dünya için bir ilk olacak"

    Türkiye'yi yurt dışında temsil ediyor olmaktan büyük onur duyduğunu ifade eden Turhan, şöyle konuştu:

    "Bugüne kadar dünyada 5 kıtada 5 maraton koşmuş ve de 5 zirveye tırmanmış ikinci bir görme engelli olduğu bilgisine ulaşamadık. Dağlara tırmanan veya maraton koşan görme engelliler var, ama benim gibi ikisini birden gerçekleştiren, böyle bir projeyi kurgulamış olan görme engelli yok. Projenin, tamamlanmasıyla, dünya için bir ilk olacağını düşünüyorum."

    Turhan, maratonlara, yanında aralarında tuttukları iple koordinasyonu sağladıkları kılavuz sporcularla katıldığını belirterek, Klimanjaro tırmanışını, yıllar içinde geliştirdiği "çan sesini izleme tekniği"ni kullanarak ve daha önce Ağrı Dağı tırmanışında yanında olan ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları Kolu Antrenörü Nevzat Öntaş ile gerçekleştireceğini kaydetti.

    Klimanjaro zirvesine, 5 Eylül'de ulaşmayı planladıklarını bildiren Turhan, bir sonraki hedefini ise Avrupa'nın zirvesi "Mont Blanc" olarak açıkladı.

    Turhan, tüm zorluklarına karşın projeyi sürdürme mücadelesi verdiğini dile getirerek, "Projenin kaç yıl içinde tamamlanacağı gelişmelere bağlı. Sponsorluk anlamında sıkıntı çekiyorum. Nilüfer Belediyesi destek veriyor ama bir de medya sponsoru ihtiyacımız var. Belgesel yapmamızın, kamuoyuna bu projeyi duyurmamız açısından önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

    Engellilere tavsiyeler

    Necdet Turhan, Türkiye'de halen maraton koşan ve dağlara tırmanan tek görme engelli konumunda olduğuna dikkati çekerek, engellilere şu tavsiyelerde bulundu:

    "Engellerinin, özünde onlara engel olmadığını görmeleri, mücadele etmeleri gerekiyor. Engelli olmak, isteyerek seçilen bir şey değil, ama gerek engelli arkadaşların gerek engelli ailelerinin, engelli yaşamına her şeyin bittiği noktasında değil de birçok şeyin yapılabileceği noktasında bakmaları gerekir. Engelliler, muhakkak hem özel rehabilitasyon hem de yaygın eğitim sürecinden geçmeliler, tüm bu eğitim süreci sonunda da toplum önüne kalifiye eleman olarak çıkmalılar."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow