hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'dan Erdoğan'a İbni Sina ödülü

    Almanyadan Erdoğana İbni Sina ödülü
    expand

    Frankfurt'ta 2005 yılında kurulan ve adını İbn-i Sina'nın Latincesinden alan Avicenna Ödülü sahiplerini buldu. İbni Sina Ödüllerine, "Medeniyetler İttifakı"nın kurucuları Başbakan Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanları Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan layık görüldü.

    50 bin euroluk para ödülünü, törene katılamayan üç politikacı adına, Büyükelçi Ahmet Acet, İspanya Büyükelçisi Rafael Deze Mazarredo aldı.

    Törende eski bakanlardan Işılay Saygın, Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve TBMM üyesi Prof. Dr. Yahya Doğan da hazır bulundu.

    Ödül töreninde konuşan İbn-i Sina Derneği Başkanı Dr. Yaşar Bilgin, modern kavramı denilince akla sadece Batı'nın geldiğine işaret ederek, "Bugün yaşadığımız modern hayat Doğu ve Batı'nın ortak kazanımlarıdır. Bu unutuluyor. Uzun bir uğraştan sonra bu ödülü hayata geçirdik. Amacımız Doğu ile Batı'yı birleştiren, köprü olan ve Doğu'nun da zenginliklerini ortaya çıkaran bir ödül oluşturmaktı" diye konuştu.

    Dr. Yaşar Bilgin 50 bin euro değerindeki ödülün “Medeniyetler İttifakı"na verilmesi şöyle açıkladı: “İlk Avicenna Ödülü, 2005 yılında Türkiye ve İspanya başbakanları tarafından, Birleşmiş Milletler'in himayesinde kurulan 'Medeniyetler İttifakı'na (AoC) verildi. AoC'nin girişimcileri, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapetero ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ödülle onurlandırıldı. Böylece Avicenna Ödülü'nün hedefini, ortaya çıkış öyküsünden de görüleceği gibi çok iyi bir biçimde yansıtan bir kurum ödüllendirilmiş oldu" dedi.

    Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch da, törende yaptığı konuşmada, kültürlerarası köprü kurmanın günümüzde her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.

    Koch, "Ödül sadece burada düzenlenen ödül töreniyle sınırlı kalmamalı. Gerilim doğsa da karşılıklı tanışma ve diyaloglarımızı sürdürüp birbirimizi tanıyalım. Tanıdıkça kendimize has sınırlarımızı da belirleyelim. Kaynaşma yolunda alınan yol var, ancak daha yapılacak çok şey var. Bu ödülün buna katkı sağlayacağını umut ediyorum" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow