hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzlanda AB'ye üyelik için başvuruyor

    İzlanda ABye üyelik için başvuruyor
    expand

    İzlanda parlamentosu, hükümetin, AB'ye üyelik için başvuru yapmasını onayladı.

    Parlamentoda günler süren tartışmalardan sonra, hükümetin AB üyeliği için başvuruda bulunması için yapılan oylamada 27'ye karşı 33 milletvekili kabul oyu kullandı.

    Oylamaya 2 milletvekili katılmadı. İzlanda Başbakanı Johanna Sigurdardottir'in, parlamentonun onayının alınmasıyla AB'ye üyelik başvurusunu ay sonuna kadar Brüksel'e göndermesi bekleniyor.

    Üyelik başvurusunun AB üyesi ülkeler tarafından kabul edilmesi halinde İzlanda'da bu konuda son kararın verilmesi için AB üyeliği konusunda bir referandum düzenlenmesi gerekiyor.

    İzlanda'da bankacılık sistemi geçen yıl küresel mali kriz nedeniyle çökmüş, bunun üzerine kamuoyunda, AB'ye üye olma arayışı baş göstermişti. Başbakan Sigurdardottir, AB üyeliğinin, daha istikrarlı bir döviz kuru ve daha düşük faiz oranlarını sağlayacağını savunuyor.

    Ancak, 320 bin nüfusa sahip, küçük ve Vikinglerin torunlarının yaşadığı bu bağımsız ruhlu ülkede hükümetin bazı üyeleri dahil olmak üzere birçok kişi, AB üyeliğine karşı çıkıyor.

    İzlanda'nın daha önce AB ile yaptığı bir anlaşma uyarınca İzlanda vatandaşlarının, AB ülkelerinde yaşama ve çalışma hakkı bulunurken, ülke, tarım, balıkçılık ve para politikalarını kendisi belirliyor. AB üyeliğinin, İzlanda'nın, ekonomik krizden sonra ayakta kalan birkaç sektöründen biri olan ve ulusal gurur sembolü olarak görülen balıkçılığı vurmasından endişe ediliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow