hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Stalin'in II. Dünya Savaşı stratejisi

    Stalinin II. Dünya Savaşı stratejisi
    expand

    Josef Stalin'in ve lideri olduğu Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı sırasında izlediği politika, Rusya'nın bugüne kadar gizli tutulan belgeleri açıklamasıyla aydınlanmaya başladı.

    Tarihi 70 yıl öncesine dayanan Almanya ile Rusya arasındaki saldırmazlık anlaşması "Molotov-Ribbentrop Paktı'nın Sovyet tarafına ilişkin bilinmeyenlerine ışık tutan belgeler, Stalin'in bu anlaşmaya imza atarak gelecek dünya düzeni ile ilgili beklentilerini ortaya çıkarttı.

    Stalin'in, anlaşmanın imzalanmasından birkaç gün önce, 19 Ağustos 1939 tarihinde politbüro toplantısında yaptığı konuşma, Sovyet liderin savaş stratejisinin ne olduğunu ve ne amaçla hareket ettiğini tüm açıklığıyla gösteriyor.

    Belgelere göre Almanya'nın savaşta yenilgiye uğramasının, komünizmin yayılmasını engelleyeceği düşüncesini taşıyan Stalin, politbüroya yaptığı konuşmada, savaşın, Sovyetler Birliği'nin izleyeceği politikaya göre sonuçlanacağı tahmininde bulunuyor.

    Politbüro üyeleriyle Almanya'ya karşı Fransa ve Britanya ile ittifak kurabilecekleri, Almanya'nın Polonya'daki toprak taleplerinden vazgeçmeye zorlanmasıyla sınırlarının yakınlarında bir savaştan kaçınabilecekleri düşüncesini paylaşan Stalin, ancak bu durumun, ileride ülke için tehlike yaratacak gelişmelere neden olabileceğini belirtiyor.

    Bu fikirle hareket eden Stalin, Molotov-Ribbentrop anlaşmasını imzalayarak Polonya'ya saldırması için Almanya'yı cesaretlendirmeyi amaçlıyor.

    Savaşın Avrupa kıtasındaki ülkeleri kaosa sürükleyeceğini ve bu durumun Sovyet ideolojisini yaymak için olumlu bir ortam oluşturacağını savunan Stalin, başlayacak savaşın olabildiğince uzun sürmesi gerektiğine işaret ediyor.

    Almanya'nın, savaşa olabildiğince, Britanya ile Fransa harap hale gelene, tükenene kadar devam etmesini sağlama amacında olduklarını ifade eden Stalin, Berlin'in Polonya'ya saldıracağından ve bunun, Britanya ile Fransa'nın kaçınılmaz olarak dahil olacağı bir savaşa yol açacağından kuşku duymadığını da ifade ediyor.

    "Bu şartlar altında kendimizi kazançlı bir durumda görüyoruz ve sakin bir şekilde sıramızı bekliyoruz. Tutumumuz açık. Tarafsız kalmak. Almanya'ya ekonomik açıdan yardım ediyoruz. Almanya'nın savaşa, her iki taraf askeri kuvvetlerini tüketinceye kadar devam etmesini sağlamak bizim için çok büyük bir önem taşımaktadır" diyen Stalin, Britanya ile Fransa'nın Almanya'yı püskürtme durumuna gelmemeleri gerektiğini de sözlerine ekliyor.

    Batı yanlısı Yahudi Dışişleri Bakanı Maksim Maksimoviç Litvinov'un yerine 3 Mayıs 1939'da Viyaçeslav Molotov'u atayarak Nazilere, ilişkileri düzeltme yönünde sağlam bir mesaj gönderen Stalin'in, Almanya'nın savaştan galip çıksa bile çok güçsüz düşeceği ve uzun yıllar Sovyetler Birliği ile savaşa girme olasılığı bulunmayacağı fikrinde olduğuna inanılıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow