hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hristofyas: "Bizde de hata var"

    Hristofyas: Bizde de hata var
    expand

    Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, bazı Rumların, 2 Eylül'de, Güzelyurt'taki Ay. Mamas Kilisesi'nde ayin yapmak için, prosedüre uymamaları nedeniyle Yeşilırmak kapısından KKTC'ye geçememeleriyle yaşanan olaylar konusunda, "Bizde de hata var, ihtiyatsız davrandık" dedi. KKTC lideri Mehmet Ali Talat da, "Hem anlaşmaya aykırı davranılıyor, hem tepki gösteriliyor. Anlamak zor" dedi.

    Rum basınına göre, Hristofyas, dün akşam Rum siyasi parti liderleri ile yaptığı toplantıda, Yeşilırmak'ta yaşananlar konusunda Rum tarafının icraatlarının da yanlış olduğunu itiraf etti.

    Rum lider, Rum tarafınca yapılan hataları, ayin için KKTC'ye geçecek Rumlarla ilgili iki farklı liste hazırlanması ve Pirgo köyü yerel yöneticileri arasındaki rekabet olarak sıraladı.

    Rum siyasiler ise Yeşilırmak'ta yaşananların sorumluluğu konusunda adeta birbirlerine girdi. Rum siyasi partileri, alışılageldiği gibi Kıbrıs Türk tarafını sorunun baş sorumlusu olarak gösterdi, ancak icraatları ve ihmali nedeniyle Rum yönetimini de eleştirdi. Rum basınına göre, bütün Rum siyasi parti başkanları, Yeşilırmak'ta yaşananların, "Türk 'uzlaşmazlığını' açığa çıkardığı ve Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunmasında var olan zorlukları gösterdiği" görüşünde birleşti.

    Rum parti başkanları, Hristofyas'ın, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la dün yapması planlanan, Kıbrıs müzakerelerinin ikinci turunun ilk toplantısını erteleme kararına da katıldılar.

    Kapıları tartışıyorlar

    Bu arada, Rum Simerini gazetesi, sokaktaki Rumlara, Yeşilırmak olayından sonra KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki sınır kapılarının açık kalmasını isteyip istemediklerini sordu.

    Gazetenin sorusuna muhatap olan bütün Rumlar, kapıların kapatılmasından yana görüş belirtti. Lefkoşa'nın Rum kesiminde, Surlariçi'nde dükkan sahibi bir Rum, "Her şey hükümete ve büyük güçlere bağlıdır. Bize kalsa barikatların kapanmasını isterdik, çünkü şu ana kadar hep aleyhimize işlediler" ifadelerini kullandı.

    Gazeteye göre, KKTC ile Güney Kıbrıs arasında geçiş noktalarının açılmasının Rum eğlence merkezlerini zarara soktu. Rum Eğlence Merkezleri Birliği Başkanı Fanos Levendis, "Ön hazırlığımızı yapmadan barikatların açılması kötü oldu.

    Barikatların açılması birlik olarak, yatırımcılar olarak bizlere büyük ölçüde zarar verdi, ancak Kıbrıs sorunu ve yeniden birleşme hatırına, hükümetle ters düşmemek için herhangi bir çabada bulunmadık" dedi.

    Talat'tan geçiş krizi yorumu


    Bu arada konuyla ilgili KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat açıklama yaptı. Talat, “Hem anlaşmaya aykırı davranılıyor, hem tepki gösteriliyor. Anlamak zor" dedi.

    Talat, “Bu prosedür konuşuldu zaten. Konuşuldu ve anlaşıldı. Çünkü o kapı açık kapı değil. Açık kapı olsa zaten sorun yok. Açık kapı olmadığı için biz onlara bir jest yaptık. Onlar bize Erenköy'e geçişe izin verdi, biz de onlara buraya geçişe izin verdik. Erenköy'e geçişte Rum tarafı gerçekten bir sorun çıkarmadı ama oraya geçiş, BM kontrolünde konvoyla yapıldı. KKTC toprağından KKTC toprağına. Halbuki bu öyle değildi. Kıbrıs Rum toprağından Kıbrıs Türk toprağına geçiliyor ve meskun bölgeye geçiliyor. Yani bize geçtikten sonra istedikleri yere gidebilirlerdi. Yani ayinden sonra isterse gelip bu bölgede gezebilirler ve ertesi gün dönebilirlerdi. O yüzden biz listeleri istedik ki kolay kayıt yapabilelim ve sonra Metehan'dan çıkarken sorun çıkmasın. Maksadımız buydu ve bu konuda anlaşmıştık" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow