hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama Türklerin sadece yarısını etkileyebilmiş

    Obama Türklerin sadece yarısını etkileyebilmiş
    expand

    Transatlantic Trends adlı araştırmaya göre, Avrupalıların yüzde 77'si ABD Başkanı Barack Obama'ya destek verirken, bu oran Türkiye'de yüzde 50 civarında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    George W. Bush döneminde yapılan araştırmada, Avrupa Birliği'nde bu oran yüzde 19 olurken Türkiye'de sadece yüzde 8 olmuştu.

    AB üyesi 11 ülke (Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, İngiltere, Portekiz, Slovakya, İspanya, Bulgaristan ve Romanya) ve Türkiye'de yapılan araştırmada Türkiye birçok konuda diğer ülkelerden farklılık gösterdi.

    Obama'ya duyulan güven, Amerika Birleşik Devletleri'nin politikalarına verilen destek ve NATO konusunda en düşük oranlar Türkiye'den çıktı.

    Aynı araştırmada Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olanların Avrupalıların sayısında artış meydna geldiği buna karşın, AB'ye katılmak isteyen Türklerin sayısının da arttığı belirlendi.

    Rusya'ya bağımlılık

    Enerjide Rusya'ya bağlı olmak konusunda ise Avrupa Birliği halkının yüzde 66'sı rahatsızlık duyduğunu söylerken, bu konuda en az rahatsızlık duyan ülke halkı yüzde 50 ile Türkler oldu. Ancak geçen yıl bu oranının yüzde 15 olması nedeniyle enerji konusunda rahatsızlık hissedenlerin sayısındaki en çok artış da yine Türkiye'de görüldü.

    Obama'ya duyulan güven, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'ne destek, ABD ve AB'nin İran ve Rusya politikaları konusunda Türk halkının AB ve ABD halkından farklı görüşlere sahip olduğu ortaya çıktı.

    Avrupa Birliği'ne bakış

    AB ülkelerinde son 10 yıl içersinden Türkiye'nin birliğe üyeliğini istemeyenlerin sayısında artış görülürken, bir zamanlar AB'ye karşı duyulan ilgilerinde azalma meydana gelen Türklerin bu fikre yeniden sıcak bakmaya başladıkları belirlendi.

    Türklerin yüzde 48'i AB üyeliğini istiyor. 2008 yılında bu oran yüzde 42, 2004 yılında ise yüzde 73'tü. Türklerin eninde sonunda AB üyeliği konsuunda ise karamsar olduğu belirlendi. Her üç Türk'ün ikisi (yüzde 65) bunun asla gerçekleşmeyeceğine inanıyor.

    Türklerin AB üyeliği konusundaki karamsarlığına karşın, AB ülkeleri halkı Ankara'nın eninde sonunda birliğe üye olacağını düşünüyor. AB ülkeleri halkının yarısı (yüzde 54) Türkiye'nin AB'ye üye olacağını düşünüyor.

    Bu oran, 2008 yılında yüzde 60 olmuştu. Sadece Fransa halkının yarısından fazlası (yüzde 56) Türkiye'nin AB'ye asla giremeyeceğine inanıyor.

    Türklerin çoğunluğu (yüzde 57) Obama'nın uluslararası ekonomik sorunlarla başetme konusunda yeterli donanıma sahip olmadığını düşünürken, araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında en az Türklerin Obama'ya güven duydukları ortaya çıktı.

    2009 yılında her altı Türk'den sadece biri (yüzde 22), ABD konusunda olumlu görüşe sahip olurken, bu oranın 1999 ve 2000 yıllarında yapılan araştırmalarda yüzde 52 olmuştu.

    Transatlantic Trends araştırmasında Türk halkının yüzde 42'sinin "ABD konusunda olumsuz düşünceye sahip" oluğu ortaya çıkarken, ABD nin en az sevildiği ülke de açık ara ile Türkiye oldu.

    Her altı Türk'den sadece biri (yüzde 16) ABD'nin dünya meselelerinde güçlü bir liderlik görevi üstlenmesini istiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow