hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyükelçilik krizi: Nabi Şensoy istifa etti

    Büyükelçilik krizi: Nabi Şensoy istifa etti
    expand

    Hükümet tarafından çok önem verilen Amerika gezisinde kriz, dışişleri bürokrasisinde koptu. Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, kendisine verilen talimatı görüşme öncesinde Beyaz Saray'a iletmedi. Ve sonuçta istifasına giden kriz yaşandı.

    Her şey Başbakan'ın Washington ziyaretinde oldu. Bir talimat krize dönüştü. Ve o kriz bir diplomatın emekli olmasına 3 ay kala görevinden ayrılmasına neden oldu.

    Beyaz Saray'daki Erdoğan-Obama görüşmesinin formatına ilişkin soru işaretleri nedeniyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy arasında geçen bir diyalog bu sonucu getirdi.

    Görüşmenin heyetlerarası yapılması, daha sonra da başbaşa bir görüşme olması öngörülüyordu. Ancak Ankara'nın talebi bu görüşmeye, hem Türk hem de Amerikan Dışişleri Bakanlarının da katılması yönündeydi.

    Talep Şensoy'a iletildi. Şensoy'un da bu talebi Beyaz Saray'a iletilmesi gerekiyordu. Ancak Beyaz Saray'da görüldü ki Erdoğan ve Obama'nın başbaşa görüşmesi planlanmıştı. Böyle de oldu.

    Görüşmenin başbaşa yapılması üzerine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şensoy'a "bizim talebimizi ilettiniz mi?" sorusunu yöneltti.

    Ancak iddiaya göre Şensoy, "İletilmedi, dilerseniz beni görevden alın" dedi, bir gerekçe de sunmadı ve ipler gerildi. Bu sözlerin ardından Nabi Şensoy merkeze dönmek istediğini bildirdi.Dışişleri Bakanlığı da talebi hızla kabul etti.

    Büyükelçi Şensoy 'Bu konuda konuşmak istemiyorum' demekle yetindi. Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaptı.

    Dışişleri Bakanlığı, Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'un 8 Aralık 2009 tarihinde merkez görevine alınmasını talep ettiğini, bu talebin kabul edildiğini bildirdi.

    Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bir soruya verdiği yanıtta, "2006 yılı Ocak ayından bu yana Washington Büyükelçiliğimizde görev yapmakta olan Sayın Şensoy'un görev süresi esasen yaş haddinden dolayı 2010 yılının ilk yarısında sona erecekti. Sayın Büyükelçinin bu talebini iletmesi üzerine Washington Büyükelçiliğimize önümüzdeki günlerde yeni bir atama yapılacaktır" ifadesini kullandı.

    Yani Şensoy eğer merkeze dönmek istemeseydi 3 ay sonra zaten emekli olacaktı. Neden istifa etmeyi tercih ettiği ise soru işareti olarak kaldı.

    2006'dan beri Washington'da büyükelçi olarak görev yapan Şensoy ile hükümet arasındaki mesafe, diplomasi koridorlarındaki fısıltılardan biriydi.

    Erdoğan: "Hayırlı olsun"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merkez görevine alınmasını talep eden ve bu talebi kabul edilen Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nebi Şensoy'un talebiyle ilgili 'hayırlısı olsun" dedi.

    Resmi bir ziyaret için Meksika'da bulunan Başbakan Erdoğan, temaslarına başlamak için konakladığı İntercontinatal Oteli'nden ayrılırken, gazetecilerin söz konusu konudakı sorusuna "hayırlısı olsun" yanıtını verdi.

    19 yıl önce de kriz yaşanmıştı

    Bundan tam 19 yıl önce de yine bir Washigton gezisi sonrası bir istifa gelmişti.

    1990'da, 1. Körfez Savaşı öncesi dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Beyaz Saray'da ABD Başkanı George Bush ile başbaşa görüşecekti ama sonradan görüşmeye ABD Dışişleri Bakanı James Baker'ın da katıldığı ortaya çıktı.

    Özal'a eşlik eden ama görüşmeye giremeyen dönemin Dışişleri Bakanı Ali Bozer istifa etti.

    Oval Ofis'teki görüşmeye ise Türk heyetinden sadece bir kişi daha girmiş, konuşulanlara tanık olmuştu. O gün Özal'ın Özel Kalem Müdürü olan, bugün ise Washington Büyükelçiliği'nden istifa eden Nabi Şensoy.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow