hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ve AB'den ilk tepkiler...

    ABD ve ABden ilk tepkiler...
    expand

    Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılmasına dünyadan tepkiler gelmeye başladı. Avrupa Birliği dönem başkanlığı kararı kaygı verici olarak nitelendirdi. ABD ise kararın Türkiye'nin iç işi olduğunu, detaylarıyla ilgili yorum yapamayacaklarını belirtti.

    AB Dönem Başkanı İsveç'ten yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin süreci yakından takip ettiği belirtildi, "AB şiddet ve terörizmi güçlü şekilde kınarken, başkanlık olarak politik partilerle ilgili sorunların kabul edilebilir ölçülerle çözülmesi gerektiği çağrısını yineliyoruz" denildi.

    Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre de, DTP'nin kapatılması kararının "demokratik açılma sabotaj" anlamına geldiğini savundu.

    Yazılı açıklama yapan  Flautre, Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller Grubu'nun bu karardan derin üzüntü duyduğunu belirtti.

    AB:

    AB dönem başkanlığından yapılan açıklamada, "Bu karar çok ciddi ve Türkiye'de demokratik açılıma sabotaj olarak değerlendirilebilir" denildi.

    Flautre, DTP liderlerinin karara karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil tüm yasal yolları kullanmalarını istedi.

    AB Komisyonu'nun da bir açıklama yapacağı, siyasi partiler yasasının değiştirilmesi çağrısında bulunacağı belirtiliyor.

    Komisyonun, parti kapatmalarının "Venedik kriterlerine" uygun hale getirmesini isteyeceği de gelen bilgiler arasında.

    Komisyonun açıklamasında, demokratik açılımının sürdürülmesini isteyeceği de ifade ediliyor.

    Avrupa Parlamentosu:
     (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, "derin üzüntüyle" karşıladığı DTP'nin kapatılması kararının, "Türkiye'nin demokratikleşmesinin önünde bir engel" olduğunu savundu.

    Hollandalı Hristiyan Demokrat Oomen-Ruijten, yaptığı yazılı açıklamada, AP'nin defalarca Türkiye'ye, "siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen yasaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle ve Avrupa'daki uygulamalarla uyumlu olacak şekilde reform yapılması" çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

    Oomen-Ruijten açıklamasında, "Özellikle Kürt kökenli vatandaşların sorunlarına kalıcı çözüm umudunun ve demokratik açılımın kamuoyunda tartışılması için samimi çabanın olduğu bir dönemde bu kararı, Türkiye'nin demokratikleşmesinin önünde bir engel olarak değerlendiriyorum" ifadesini kullandı.

    Raportör Oomen-Ruijten, kararın ardından tüm siyasi partilere ve sivil topluma, "teenniyle hareket ederek barışçıl, istikrarlı ve müreffeh Türkiye için çalışmayı sürdürmeleri" çağrısında bulundu.

    ABD:
    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatmasının Türkiye'nin iç işi olduğunu, kararın detaylarıyla ilgili yorum yapamayacaklarını belirtti.

    Kelly, "Fakat, Türkiye'nin demokratik sisteminin, tüm vatandaşları için siyasi özgürlükleri geliştirmeye devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu özgürlükleri sınırlandıran ya da kısıtlayan tedbirler, aşırı ihtiyatla yürütülmeli" görüşünü ifade etti.

    Günlük basın toplantısında DTP'nin kapatılması kararıyla ilgili soruya daha sonra yanıt vereceğini belirten Kelly, günün ilerleyen saatlerinde soruya yazılı cevap verdi. Kelly, şunları kaydetti:

    "Anayasa Mahkemesinin kararı Türkiye'nin iç işidir ve kararın detaylarıyla ilgili yorum yapamayız. Fakat, Türkiye'nin demokratik sisteminin, tüm vatandaşları için siyasi özgürlükleri geliştirmeye devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu özgürlükleri sınırlandıran ya da kısıtlayan tedbirler, aşırı ihtiyatla yürütülmeli. Türk hükümetinin, tüm Türk vatandaşlarının vatandaşlık hak ve özgürlüklerini tam olarak kullanmasının sağlanması yönündeki çabalarının devamını destekliyoruz. Türkiye'deki tüm siyasi aktörleri, uzlaşının takipçisi olmaya, demokratik değerleri yansıtmaya ve şiddetin kullanımı ve desteklenmesinden kaçınmaya teşvik ediyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow