hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    70 yıldır kapalı müze yeniden açıldı

    70 yıldır kapalı müze yeniden açıldı
    expand

    Almanya'nın başkenti Berlin'de yaklaşık 70 yıldır kapalı olan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında maruz kaldığı bombardımanda ağır hasar gören "Neues Museum", 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı.

    Başbakan Angela Merkel'in de katıldığı bir törenle geçen hafta açılan, Berlin'in en önemli müzelerinden "Neues Museum", dünyanın dört bir yanından gelen sanatseverlerin akınına uğruyor.

    Friedrich August Stüler tarafından tasarlanan ve 1843-1855 yılları arasında inşası tamamlanan müze, İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine 1939 yılında kapatılmış, içindeki eserler depolara taşınmıştı.

    Savaş sırasında bombardımanın yanı sıra sonraki yıllarda bakımsızlık yüzünden büyük zarar gören müze binası, İngiliz mimar David Chipperfield'in önderlik ettiği bir ekip tarafından 2003 yılında başlatılan restorasyon çalışmasıyla tekrar ayağa kaldırıldı.

    Taş ve Maden Devirleri, Buz Devri, Roma ve Mısır Medeniyetleri ile Berlin Arkeolojisine ait pek çok esere ev sahipliği yapan müzede, Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin yaklaşık 3 bin 500 yaşındaki büstü, Mısır medeniyetine ait yüzlerce heykel ve papirüs ile 45 bin yıllık bir insan kafatası ve 26 bin yıllık bir insan iskeleti de sergileniyor.

    Müzenin en önemli parçalarından biri olan ve 1913 yılından beri Almanya'da bulunan ünlü Nefertiti büstü, sanatseverlerin ilgisini en çok çeken eserlerin başında geliyor.

    Mısır Firavunu Akhenaten'in karısı olan ve yaşadığı dönemde güzelliğiyle ün salan Kraliçe Nefertiti'nin M.Ö. 14'üncü yüzyılda kireç taşından yapılan büstü, müzenin kuzey yakasında yer alan kubbe tavanlı özel bir odada sergileniyor.

    "Neues Museum", Berlin'de dünyanın önde gelen sanat ve arkeoloji koleksiyonlarının sergilendiği beş tarihi müzeye ev sahipliği yapan ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilen "Museum Insel" (Müzeler Adası) üzerinde yer alıyor.

    Savaş yıllarında büyük bölümü zarar gören adadaki müzeler, son dönemde yoğun bir yenileme ve onarım sürecinden geçiriliyor.

    Adadaki restorasyon çalışmalarının 2015 yılına kadar sürmesi öngörülüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow