hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oscar ödüllerinde "Slumdog Millionaire" fırtınası

    Oscar ödüllerinde Slumdog Millionaire fırtınası
    expand

    81'inci Oscar ödülleri sahiplerini buldu. İngiliz yönetmen Danny Boyle'un yönettiği "Slumdog Millionaire" aralarında "En iyi film" ve "En iyi yönetmen"in de bulunduğu 8 dalda ödül alarak geceye damgasını vurdu.

    Hayatla mücadelesine, Hindistan'ın Mumbai kentinin kenar mahallesinde başlayan bir çocuğun, zorluklar içindeki büyüme sürecini, bir aşk hikayesini de içine katarak, katıldığı bir yarışma programı çerçevesinde ele alan "Slumdog Millionaire", en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi uyarlama senaryo, en iyi görüntü yönetmenliği, en iyi ses miksajı, en iyi kurgu, en iyi film müziği ve en iyi orijinal şarkı ödüllerine layık görüldü.

    Oscar'a 13 dalda aday gösterilen The Curious Case Of Benjamin Button sadece 3 ödülle yetinmek zorunda kaldı.

    Brad Pitt'in başrolünü üstlendiği, yaşlı doğan ve gittikçe gençleşen bir Amerikalının hayatını konu alan film, en iyi sanat yönetmenliği, en iyi makyaj ve en iyi görsel efekt dallarında ödül aldı.

    En iyi erkek oyuncu ödülünü, "Milk" adlı filmde, eşitlik isteyen ve kendi  kaderini paylaşanların haklarını korumak için siyasete atılan eşcinsel rolündeki Sean Penn aldı. Sanatının yanı sıra siyasi fikirleriyle de bilinen 48 yaşındaki Penn, 2004 yılında, Mystic River filmindeki rolüyle de ödül almıştı.

    Kate Winslet sonunda Oscar'a ulaştı

    En iyi kadın oyuncu ödülünü ise "The Reader" adlı filmdeki rolüyle Kate Winslet aldı. Dramatik bir konuyu içine romantizm katarak ele alan filmde, Nazi geçmişi olan bir Alman kadınını oynayan 33 yaşındaki Winslet, son 13 yılda 5 kez Oscar'a aday gösterilmiş, ancak evine eli boş gitmek zorunda kalmıştı.

    Winslet'ın aşırı heyecanlandığı gözlerden kaçmadı. Ünlü oyuncu diğer kadın adaylara "tanrıça" diye seslenirken, Merly Streep'le aynı kategoride olmaktan mutlu olduğunu ancak Streep'in artık buna bir son vermesi gerektiği söyledi.

    81'inci Oscar ödüllerinde "En iyi yardımcı erkek oyuncu" beklendiği gibi "The Dark Knight"taki "Joker" rolüyle Heath Ledger seçildi. Hayatını kaybeden aktörün ödülünü ailesi aldı.

    Animasyon ödülü WALL-E'nin

    En iyi animasyon filmi ödülünü "Bolt" ve "Kung Fu Panda"nın arasından sıyrılan  "Wall-E" kazandı.

    Nuri Bilge Ceylan'ın "Üç Maymun"unun da aday adayı olarak ilk 9 arasına girdiği "En iyi yabancı film" dalında Japon filmi "Departures" sürpriz yaparak ödüle uzandı.

    En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü Penelope Cruz, Vicky Cristina Barcelona'daki rolüyle kazandı.



    İşte Oscarlar

    En iyi film:
    Slumdog Millionaire
    En iyi erkek oyuncu:
    Sean Penn (Milk)
    En iyi kadın oyuncu: Kate Winslet (The Reader)
    En iyi yönetmen: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
    En iyi yardımcı erkek oyuncu: Heath Ledger (The Dark Knight)
    En iyi yardımcı kadın oyuncu: Penelope Cruz  (Vicky Cristina Barcelona)
    En iyi özgün senaryo: Dustin Lance Black (Milk)
    En iyi uyarlama senaryo: Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire)
    En iyi animasyon filmi: WALL-E
    En iyi kısa animasyon filmi: La Maison en Petits Cubes
    En iyi sanat yönetimi:  Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi
    En iyi kostüm: The Duchess
    En iyi makyaj: Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi
    En iyi sinematografi: Slumdog Millionaire
    En iyi kısa film: Spielzeugland (Toyland)
    En iyi belgesel film: Man On Wire
    En iyi kısa belgesel film: Smile Pinki
    En iyi görsel efekt: Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi
    En iyi ses: The Dark Knight
    En iyi ses miksajı: Slumdog Millionaire
    En iyi kurgu: Slumdog Millionaire
    En iyi orijinal film müziği: A.R. Rahman (Slumdog Millionaire)
    En iyi orijinal film şarkısı: Jai Ho - A.R. Rahman (Slumdog Millionaire)
    En iyi yabancı film: Departures (Japonya)


    Geçen yıl (80'inci) Oscar ödüllerine kimler damgasını vurmuştu?



    GECEDEN NOTLAR

    Şölen, Kodak Theatre'a davetli çok sayıda ünlü sanatçı ve sinema sektörünün önde gelen isimlerinin, gazetecilerle çevrili kırmızı halı üstünde boy göstermeleriyle başladı ve sunuculuğu üstlenen Hugh Jackman'ın, şarkı ve danslarla süslediği parodiler, aday sanatçılara yaptığı esprilerle salonda devam etti. (Kırmızı halı seremonisi fotoğrafları için tıklayın)

    Jackman'ın, önceki ödül törenlerine göre alışılmışın dışında, müziği ve dansı ön plana çıkartarak yaptığı sunuma, Amerikalı şarkıcı Beyonce'un da aralarında bulunduğu bazı sanatçılar, şarkıları ve sahne performansıyla katkıda bulundu.

    En iyi orijinal şarkı ödülünden önce, aday şarkıların dans eşliğindeki sunumu büyük beğeni toplarken, görüntü yönetmenliği dalındaki ödülün takdimi için sahneye gelen komedyen Ben Stiller'ın, sakalı ve tavırlarıyla aktör Joaquin Phoenix'i anımsatan tarzı salondakilerin bölünmesine yol açtı. Davetlilerin bir kısmı gülerken, rahatsızlık duyanların da olduğu gözlendi.

    En iyi oyuncu ve en iyi yardımcı oyuncu ödüllerinin dağıtımından önce, sinema sektörünün önde gelen aktör ve aktrislerinin, 5'er kişilik gruplar halinde sahne alması ve her birinin, adayların sunumunu tek tek üstlenmesi gecenin dikkati çeken anları arasına girdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow