hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    F klavye Q klavyeye karşı

    F klavye Q klavyeye karşı
    expand

    İzmir'deki Bayraklı Halk Eğitim Merkezi Türkçe için özel hazırlanan F klavyenin yeniden yaygınlaştırılması için kampanya başlattı.

    Eğitim Merkezi'nin Bilgisayar Öğretmeni Erdoğan Mert, "Bilgisayar kurslarımızda 130 yıllık İngilizce Q klavyeyi hayatımızdan çıkartıp, standartlara uygun Türkçe F klavyeye dönüş yapacağız" dedi.

    Demokratik açılım, Ermeni açılımı derken, Bayraklı Halk Eğitim Merkezi de son günlerde tartışılan açılım modasına yeni bir boyut kazandırdı. Önümüzdeki günlerde, Muhittin Erener Mahallesi'ndeki yeni binasında yüzlerce Bayraklı vatandaşına, onlarca farklı kategoride eğitim vermeye hazırlanan Bayraklı Halk Eğitim Merkezi, İngilizce Q klavye yerine, Türk Standartları Enstitüsü onaylı Türkçe F klavyede bilgisayar ve hızlı yazım eğitimi verme kararı aldı.

    Merkezin Bilgisayar Eğitmeni ve projenin fikir babası Erdoğan Mert, "1955 yılından beri, dünyanın en bilimsel klavyesi olarak kabul edilen milli F klavyemiz, ülkemize sayısız hızlı ve doğru yazma şampiyonlukları kazandırdığı halde, yanlış politikalar nedeniyle unutulmaya yüz tuttu. Ülkemizi İngilizce Q klavyeden temizlemek üzere ürettiğimiz bu proje ile ülkemize hızlı yazım konusunda yeni şampiyonluklar kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

    Q klavye hayatımızdan çıkacak

    Dünya genelinde 130 yıldır kullanılan Q klavyenin, Amerika için bile verimsiz olduğunu belirten Mert, "Q klavye on parmak tekniğine göre hazırlanmadığı için yazımı oldukça zordur. Eğitmen İhsan Yener, 1945 yılında 180 bin Türkçe kelimeyi inceleyerek F klavye dizilimini ortaya çıkardı ve 1955 yılında TSE belgesi aldı. Gümrük kanununda yapılan değişiklikler ile Q klavye ithalatına da yasak getirildi. Buna rağmen bu kanun delinerek İngilizce klavye ülkemize yayıldı. İngilizlerin bile on parmak yazamadığı Q klavyeyi günlük yaşamımızdan çıkartmak istiyoruz" dedi.

    Mert, yapılan uluslararası hızlı yazma yarışmalarında F klavye ile yazan yarışmacıların başarıya ulaştığını, en son Bilgi İşlem Federasyonu'nun düzenlediği 2009 Pekin Hızlı Yazım Yarışması'nda, F klavye kullanan Türk temsilcilerin 1'ncilik, 3'ncülük ve 4'ncülük elde ettiğini söyledi. Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Şahan Çoker'in de desteklediği Türkçe F klavye kursları, 2009-2010 eğitim sezonunda, Bayraklı Halk Eğitim Merkezi'nde verilecek. Yüzün üzerinde vatandaş katılarak F klavye eğitimi alacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow