hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    8 Mart'ta kadınlar sokağa çıktı

    8 Martta kadınlar sokağa çıktı
    expand

    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tüm Türkiye'de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

    İstanbul

    İstanbul 8 Mart Kadın Platformu'nca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kadıköy İskele Meydanı'nda miting düzenlendi.

    Mitinge katılan gruplar, Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanarak, "Biz kadınlar erkek egemen kapitalist sisteme karşı direniyoruz" yazılı pankartın arkasından sloganlarla mitingin yapılacağı alana doğru yürüdü.

    İskele Meydanı'nı dolduran kadınlar Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı. Aralarında DİSK, KESK, DTP ve kadın örgütlerinin yer aldığı düzenleme komitesi adına, Türkçe ve Kürtçe ortak bildiri okundu.

    Ortak bildiride, kadınların hakları için uzun yıllardır mücadele ettiği belirtilerek, ancak kadınların hala şiddete maruz kaldığına dikkat çekildi. "8 Mart'ın ücretli izin ve resmi tatil olmasını istiyoruz" görüşüne yer verilen ortak bildiride, Pipa Bacca'nın Türkiye'de öldürülmesine, taciz ve tecavüz vakalarına işaret edildi.

    "Erkek egemen sistemin yarattığı namus anlayışının protesto edildiği" de ifade edilen bildiride, başka Güldünya'ların ölmesinin istenmediğine vurgu yapıldı.

    Bildiride, kadınların hem işte hem evde çalıştığı da belirtilerek, kadınlar için erken emeklilik hakkı istendi.

    Kadınların çalışma yaşamının her alanında olması gerektiği dile getirilen bildiride, yerel yönetimlerden sığınma evleri kurulması yönünde istekte bulunuldu.

    DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de alanda bulunan Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Arap ve Ermeni tüm kadınların gününü kutladığını belirterek, "8 Mart'ın, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı bir direnme olduğunu" söyledi.

    Miting alanında, ATV ve Sabah gazetesi ile dergi grubunda 24 gündür greve devam eden kadın işçilerden Özsel Tortop, Düzce'de Desa Deri firmasından ve Ümraniye Simter fabrikasından "sendikalı oldukları için işten çıkarıldıkları" belirtilen kadınlar ile kadın belediye başkan adayları kürsüye çıkarak, katılanları selamladı.

    Bu arada, miting alanında, yüzünü beyaza boyayan ve beyaz kıyafetler giyerek kendisini Pipa Bacca'ya benzetmeye çalışan bir kadın büyük ilgi gördü.

    İkinci 8 Mart mitingi

    Öte yandan Kadıköy'de Beşiktaş İskelesi Meydanında da aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği, TKP, Deri-İş Sendikası Genel Merkezi, Demokratik Kadın Hareketi'nin de yer aldığı bir grup, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla miting düzenledi.

    Mitingte okunan ortak bildiride, "Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı mücadele edileceği" belirtilerek, tüm kadınlar ortak mücadeleye çağrıldı.

    Bu arada mitinge katılanlar müzik eşliğinde halay çekerek, sloganlar attı.

    8 Mart dolayısıyla kadınlar alanlara çıktı

    İzmir

    İzmir'de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüş ve miting, sağanak yağışa rağmen binlerce kadının katılımıyla yapıldı.

    İzmir 8 Mart Kadın Platformu tarafından Bornova'da düzenlenen etkinlik, Bornova Stadı önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar gerçekleştirilen yürüyüşle başladı.

    Sağanak yağış altında yapılan yürüyüşe, binlerce kadın katıldı. Çeşitli kadın örgütleri, sendika ve siyasi partilerin de destek verdiği yürüyüşte kadınlar, cinsiyet ayrımcılığı ile kadına karşı baskı ve şiddete karşı sloganlarla attı.

    Özellikle gençlerin yoğun katılım gösterdiği gözlenen etkinlikte kadınlar, taleplerini ıslıklar ve söyledikleri şarkılarla da duyurmaya çalıştı.

    Kadınlar, yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'nda "Hergün 8 Mart Hergün Mücadele" sloganıyla miting gerçekleştirdi.

    Miting alanına kontrol noktalarında üzerleri aranarak giren kadınlar, eşitlik mücadelesinde bugüne kadar yaşamını yitiren kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi.

    Mitingde İzmir 8 Mart Kadın Platformu adına bir konuşma yapan Duygu Yavuz, 8 Martın ABD New York'ta 128 dokuma işçisi kadının "eşit işe eşit ücret" ve "8 saatlik mesai" talebiyle başlattıkları grevin ve bunun eylemleri sırasında yaşamlarını yitirmelerinin yıl dönümü olduğunu belirtti.

    Kadınların, eşitlik mücadelesini bugün de hala egemen konumdaki ataerkil sistem nedeniyle yaşamın her alanında sürdürmek zorunda olduğunu ifade eden Yavuz, Türkiye ve dünyada kadınların baskı ve şiddete uğradığı binlerce olayın yaşanmaya devam ettiğini söyledi.

    Yavuz'un konuşması, Kürtçe olarak da tekrarlandı.

    Mitinge katılan KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Bedriye Yorgun da yaptığı konuşmayla kadınların hak arama mücadelesine ve Türkiye'de kadının siyasetteki yerine dikkati çekti.

    Miting, konuşmaların ardından kadınların Karadeniz ezgileri eşliğinde oynadıkları horonla son buldu.

    Ankara

    Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Ankara'da yürüyüş düzenledi.

    Kolej Kavşağı'nda toplanan ve taleplerini içeren pankartlar açan kadınlar, Kürtçe "Kadın, yaşam, özgürlük" şeklinde slogan attı.

    Buradan Ziya Gökalp Caddesi'ne yürüyen grup, Türkçe, Kürtçe ve Ermenice şarkı eşliğinde halay çekti.

    KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin özel ve kamusal alanda artarak devam ettiğini ileri sürdü.

    "8 Mart Ankara Kadın Platformu"ndan Medine Adıgüzel, kadınların yüzyıllardır görmezden gelinmeye çalışıldığını ve 21. yüzyılda bile şiddete maruz kaldığını belirtti.

    DTP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kamile Öncel, en ileri ülkelerde bile kadınların yasal olarak temel haklarından mahrum bırakıldığını ifade ederek, "21. yüzyılda erkek egemen partilerin, politikanın yolunu kadınlara nasıl kapattıklarını görüyoruz" diye konuştu.

    Etkinlikte, 29 Mart yerel seçimlerinde Ankara'nın çeşitli mahallelerinde muhtarlık için yarışacak kadın adaylar da birer konuşma yaptı.

    Van'da mitinge erkekler alınmadı

    Van'da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla miting düzenlendi.

    Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Teşkilatı ile bazı sivil toplum örgütlerince İtfaiye Meydanı'nda düzenlenen mitingde, polis ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı.

    Miting alanına sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan kadınlara, 4 farklı noktadan üst aramaları yapıldıktan sonra polisler tarafından karanfil verildi.

    Bu arada, mitingi izleyeme gelen erkekler, DTP tarafından görevlendirilen kişilerce alana alınmadı. Görevliler, eşleri ve çocuklarıyla mitinge katılmak isteyen erkekleri alandan uzaklaştırdı. Bu kişiler, programı uzaktan izlemek zorunda kaldı.

    DTP Van Milletvekili ve Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da mitinge katıldı. Eski DEP Milletvekili Leyla Zana'nın Kürtçe konuşma yaptığı mitingde kadınlar, Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

    Iğdır

    Iğdır'da, Melekli Belediye Düğün Salonu'nda Kadınlar Günü dolayısıyla program düzenlendi.

    Programa katılan kadınlar, Melekli Belde Belediye Başkan adayı Emine Cankaya için nazara karşı "üzerlik" yaktı.

    Kadınlardan Kezban Artantaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Belediye Başkan adayı Cankaya'yı çok sevdiklerini söyledi. Cankaya'nın bir kadın olarak beldede önemli çalışmalar yapacağına inandıklarını ifade eden Artantaş, "Başkan adayımız Cankaya'yı destekliyoruz ve başarılı buluyoruz. Nazardan korunması için de üzerlik yaktık" dedi.

    Emine Cankaya da üzerlik yakmanın beldede bir gelenek olduğunu ifade ederek, kendisini destekleyen kadınlara teşekkür etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow