hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Gösteri Merkezi'nde yangın

    İstanbul Gösteri Merkezinde yangın
    expand

    İstanbul Atatürk Havalimanı karşısındaki CNR Fuar Alanı'nda bulunan İstanbul Gösteri Merkezi'nde bu sabah çıkan yangın söndürüldü. İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özbey, Büyükşehir Belediyesi'ne önemli suçlamalar yöneltti; sabotajdan kuşkulandığını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise yangını söndürme çalışmaları sırasında su sıkıntısı çekilmediğini açıkladı.

    Yeşilköy'de bulunan gösteri merkezinde çıkan yangını söndürmek için Bakırköy, Avcılar, Sefaköy, Fatih, Bahçelievler ve Şişli itfaiye ekiplerinin dışında İSKİ'ye bağlı su tankları da olay yerine sevk edildi.

    Çadırı tamamen saran alevleri söndürmek için itfaiye ekipleri yoğun uğraş verdi, çadırın yanındaki bahçede bulunan LPG tankının patlama ihtimaline karşı önlem alınarak çevredeki vatandaşlar uzaklaştırıldı.

    Gösteri merkezinin çatısı tamamen yandı. Merkezde bu akşam bir gösteri vardı.

    Büyük çapta hasar var

    Çıkış nedeni araştırılan yangında, Genel Sanat Yönetmenliği'ni Mustafa Erdoğan'ın yaptığı "Troya" gösterisine ait malzemelerin de zarar gördüğü belirtildi.

    İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özbey, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangın başladığı sırada kendisinin de temizlik işçileriyle beraber içeride olduğunu belirterek, "Temizlik işçileri 'yangının üst katlarda başladığını' söyledi. Yangın tüpüyle müdahale ettik. İtfaiyeye haber verdik ama bir saat sonra geldi" dedi.

    "Yangın sisteminin bağlı olduğu kutunun 2 ay önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatıldığını" öne süren Özbey, "200 tonluk ayrı bir su bağlantısı istediklerini, ancak belediyenin buna da izin vermediği" iddiasında bulundu.

    Yeniden inşası 4 ay sürecek

    Mustafa Özbey, buradaki yangın sisteminin hiçbir kurumda olmadığını ifade ederek, "Bunun sonucuna kim katlanacak?" diye konuştu. Dışarıdaki LPG tankının bir yıldır kullanılmadığını ve boş olduğunu kaydeden Özbey, burayı tekrardan 4 ay içerisinde yapabileceğini bildirdi.

    Özbey, gazetecilerin, "Çadır olmasının bir riski var mı?" şeklindeki sorusuna "Hayır yok. Hatta daha güvenilir. Avrupa'nın en büyük kültür merkezi" yanıtını verdi.

    Gösteri merkezinin 22 milyon dolar değerinde olduğunu belirten Özbey, ancak sigortasının 3 milyon dolar üzerinden yapıldığını anlattı. Mustafa Özbey, gazetecilerin "Yangın sırasında insanlar olsaydı ne olacaktı?" sorusunu "Buranın 75 çıkış kapısı var. Hiçbir kurumda o kadar çıkış kapısı yok" diye yanıtladı.

    Sabotaj kuşkusu

    Özbey, "Sabotajdan kuşkulanıyor musunuz?" sorusuna da "Evet. 5 yıldır burayı işletiyorum. Her seferinde belediye burayı yıkmak istedi. Sonunda çıktı. Belediyeyle mahkemeliktik. Çıkmamızı istiyordu ama davaları biz kazardık. Üzgünüm. Şoktayım şu an" cevabını verdi.

    Özbey, merkezin bakımının zamanında yapıldığını da söyledi.

    Mustafa Erdoğan: "Emeğimiz yandı"

    "Troya" gösterisinin Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan da yanan gösteri merkezinde bir süre incelemelerde bulundu.

    Erdoğan, Türkiye'nin en büyük gösteri merkezinin yandığına dikkati çekerek, "Bir tiyatronun yanmasından daha acı ne olabilir? Ben yaptığım her şeyi, buranın sahnesini hayal ederek yapardım. Birçok anımız var. Emeğimiz yandı. Buradaki kostümler bir daha üretilemez. Çok üzgünüm. İstanbul'da oynayacak başka bir yerimiz yok" diye konuştu.

    Erdoğan, bir gazetecinin, "Yangın, bundan sonraki gösterilerinizi etkiler mi?" sorusuna, "Tabii ki etkileyecek. Ciddi bir teknik donanım kaybettik. Zararın ne kadar olduğunu bilemiyoruz. Yanan kostümleri tekrar üretmek için yıllar gerekir" karşılığını verdi.

    Bu arada, "Troya"nın yanan merkezde, 3 Mayıs'ta bir gösteri yapmasının planlandığı öğrenildi. Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de olay yerine gelerek, incelemede bulundu.

    Bakan Günay inceleme yaptı

    Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çıkan yangında kullanılamaz hale gelen İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

    Günay, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangın haberini Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu sırasında aldığını belirterek, birkaç saat içerisinde böyle önemli bir gösteri merkezinin büyük ölçüde yandığını söyledi.

    İçeride sanatçıların dekorlarının bulunduğunu ifade eden Günay "Çok büyük üzüntü verici. İlgili birimler yangının nedenini araştırıyor. En kısa zamanda İstanbul'un böyle mekana ihtiyacı var" dedi.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi: "Su sıkıntısı çekilmedi"

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköy'deki İstanbul Gösteri Merkezi'nde çıkan yangına 96 personel ve 24 araç ile müdahale edildiğini ve söndürme çalışmaları sırasında su sıkıntısı çekilmediğini bildirdi.

    Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, İstanbul Gösteri Merkezi'nde bugün çıkan yangının itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldüğünü, ihbarın alınmasıyla birlikte tüm itfaiye gruplarının alarma geçerek yangına müdahale ettiği belirtildi.

    Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangının kısa sürede yayılarak çadıra sıçradığı ve yangının bir bayan tarafından cep telefonuyla İtfaiye Komuta Merkezine saat 10.08'de ihbar edildiği anlatılan açıklamada, ilk itfaiye ekibinin 10.09'da çıkış yaparak olay yerine hareket ettiği, saat 10.14'de de Yeşilköy müfrezenin yangına müdahale etmeye başladığı kaydedildi.

    Açıklamada, Yeşilköy müfreze ekiplerinin, olayın boyutunu yangın yerine varmadan uzaktan gözlemleyerek komutaya tüm itfaiye birimlerinin alarma geçip bölgeye gelmelerini anons ettiği, başta AKOM olmak üzere tüm birimlerin alarma geçerek yangın mahalline takviye ekiplerin gönderilmeye başladığı belirtildi.

    Yeşilköy, Bakırköy, Kocasinan, Avcılar, Fatih, Şişli, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa itfaiye gruplarının saat 10.14'den 11.15'e kadar olay yerine gelerek yangına müdahale ettiği ifade edilen açıklamada, yangına 96 personel ve 24 araç ile müdahale edildiği belirtildi.

    Açıklamada, "İtfaiye komuta merkezi, gelen ilk bilgiler çerçevesinde durum değerlendirmesi yaparak çeşitli birimlerden takviye ekiplerini bölgeye sevk etti. Yangın sırasında İstanbul Gösteri Merkezi'nin su deposu ve Dünya Ticaret Merkezi'nin dış hidratlarından (yangın musluğu) su takviyesi yapıldı. Söndürme çalışmaları sırasında su sıkıntısı çekilmedi. Yangın söndürme çalışmalarına katılan tüm müdahale araçlarında bulunan köpük de kullanıldı. Yangın söndürme çalışmaları sırasında ihtiyaten İSKİ 10, Hamidiye 6, Bakırköy Belediyesi 3, Bahçelievler Belediyesi 5 tanker ile su sevkıyatı sağladı" denildi.

    Açıklamada, Dünya Ticaret Merkezi arazisi sınırları içinde açıldığı ve daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce kapatıldığı iddia edilen kuyuların ruhsatsız olduğunun anlaşıldığı belirtilen açıklamada, "Kuyular, Dünya Ticaret Merkezi yönetiminden izin alınmadan açılmış, yapılan şikayetler üzerine 2005 yılından itibaren 4 defa mühürlenmiştir. Kuyular her defasında tekrar açılmıştır. Son yapılan incelemede kuyuların ruhsatsız olduğu belirlenmiş, Dünya Ticaret Merkezi'nin şikayeti üzerine 13 Ocak 2009 tarihinde tekrar mühürlenmiştir. Yapılan görüşmelerde İSKİ'ye su bağlatma konusunda herhangi bir müracaat bulunmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow