hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama Ankara'dan sonra İstanbul'da

    Obama Ankaradan sonra İstanbulda
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Ankara'dan İstanbul'a geldi. Obama'yı taşıyan "Air Force One" 19:05'te Atatürk Havalimanı'na indi. Obama, İstanbul'da Türk ve Ermeni Dışişleri Bakanlarıyla görüştü.

    Resmi ziyaret çerçevesinde Türkiye'de bulunan ve Ankara'daki temaslarını tamamlayan ABD Başkanı Baracak Obama, geldiği İstanbul'da Atatürk Havalimanı'ndan limuzinle ayrıldı.

    Obama'yı taşıyan "Air Force One" isimli uçak saat 19.05'te Atatürk Havalimanı'na indi. Başkan Obama, uçağın, Devlet Konukevi'ne yakın bir yere park edilişinden yaklaşık 10 dakika sonra tek başına elinde şemsiye tutarak uçaktan indi.

    Başkan Obama'yı, Atatürk Havalimanı'nda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener ve öteki yetkililer karşıladı.

    Kendisini karşılayan heyetle selamlaşan Obama, daha sonra uçağın altına gelen limuzine binerek uzun bir konvoy eşliğinde Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı.

    Dolmabahçe'de resepsiyon

    Barack Obama, ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dolmabahçe Sarayı Müsabihan Köşkü'nde onuruna verdiği resepsiyona katıldı.

    ABD Başkanı Obama, Dolmabahçe Sarayı Müsabihan Köşkü'nde gerçekleşen resepsiyona gelişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı.

    Resepsiyona Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu'na katılan konuk ülkelerin temsilcileri katıldı.

    Resepsiyona katılanlar arasında Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yer aldı.

    Resepsiyonda ABD Başkanı Obama; Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Saygun ile bir süre sohbet etti.

    Türk Sanat Müziği dinletisi sunulan resepsiyon, 1 saat 5 dakika sürdü. ABD Başkanı Obama, resepsiyonun ardından kalacağı otele hareket ederken, diğer konuklar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu'na katılanlar onuruna vereceği yemeğe katılmak üzere Dolmabahçe Sarayı'na gitti.

    ABD Başkanı İstanbul'da

    Sürpriz buluşma

    ABD Başkanı Barack Obama, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ve İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile Dolmabahçe Sarayı'nda biraraya geldi.

    Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, Barack Obama'nın, bakanlarla Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda konuştuğunu ve tarafları hızla bir anlaşmanın tamamlanmasına çağırdığını bildirdi.

    Barack Obama İstanbul'da


    Güvenlik önlemleri

    Resepsiyonun verildiği Dolmabahçe Sarayı'nın bulunduğu Dolmabahçe Caddesi ile Barbaros Bulvarı, resepsiyon öncesinde olduğu sonunda da araç trafiğine kapatıldı.

    Polis, yol güzergahı boyunca kordon oluşturarak geniş güvenlik önlemleri aldı. Konukların geçişinin tamamlanmasının ardından araçların geçişine izin verildi.

    Resepsiyon süresince İstanbul Boğazı'nda da Sahil Güvenlik Komutanlığı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı deniz araçları güvenliği sağladı. Bu arada resepsiyona katılan konukların bir kısmı da Çırağan Sarayı'ndan tekne ile Müsabihan Köşkü'ne geldi.

    Uçuş trafiğine kapatıldı

    ABD Başkanı Obama'yı taşıyan uçağın Atatürk Havalimanı'na inişinin 5 dakika öncesi ve sonrasında havalimanı uçuş trafiğine kapatıldı.Ayrıca, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri arası ile Sultanahmet bölgesinde uçuş kısıtlaması getirildi.

    Başkan Obama'nın konvoyuna eşlik edecek araçların aprona girişlerine, ABD'li görevliler tarafından uzman köpek eşliğinde aranmalarından sonra izin verildi.

    Atatürk Havalimanı çevresindeki binalara da özel harekat timleri yerleştirildi.

    Basın mensuplarının görüntü almaları için oluşturulmuş platforma patlayıcı maddelere hassas bir cihaz konuldu. Platforma aranmış olarak alınan gazeteciler ABD'li görevliler tarafından dışarı alınarak ikinci kez aramadan geçirildi.

    Devlet Konukevi'nde görevli sivil personel de ABD'li görevlilerce dışarıya çıkarılıp, aramadan sonra tekrar içeri alındı.

    Obama'nın İstanbul temasları

    ABD Başkanı Barack Obama İstanbul'da ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu mensupları ve aileleriyle görüşecek.

    Dini temsilcilerle bir araya gelecek olan Obama, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi'ni ziyaret edecek, 25 üniversite öğrencisiyle de baş başa sohbet edecek.

    Obama'nın öğleden sonra İstanbul'dan ayrılması bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow