hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sınavda evrim tartışması

    Sınavda evrim tartışması
    expand

    Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavında sorulan bir soruya, laiklik karşıtı olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. Şube Başkanı, "Evrenin varoluşu" ilgili soru için, "Öğrencilere, taraflılık dayatılıyor" dedi.

    5. sınıf öğrencilerinin katıldığı sınavda Sosyal Bilgiler bölümünde yer alan 21. soru ile evrenin varoluşu konusunda öğrenciler sınanıyor.

    Soruda, kesin iki yargıda bulunuluyor. Ardından da 4 seçenekten hangisinin bu yargılar çerçevesinde doğru olduğu soruluyor.

    İşte soru ve cevap seçenekleri:

    Soru: "Evrendeki düzen hiçbir şeyin rastlantı sonucu ortaya çıkmadığını göstermektedir. Evrendeki varlıkların kendi kendilerini var etme güçleri yoktur."

    Bu bilgilerin ikisini de iyi değerlendiren kimse aşağıdakilerden hangisine ulaşır?

    A) Varlıklardaki düzen onların kendilerini var ettiklerini gösterir.
    B) Evrenin varlığının bir başlangıcı yoktur.
    C) Evrendeki varlıklar rastlantı sonucu ortaya çıkmıştır.
    D) Evren bir yaratıcı tarafından planlı bir biçimde yaratılmıştır.

    Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, soruyla öğrencilere siyasi amaçlarla bilim ve laiklikten uzak görüşler dayatıldığı görüşünde:

    "Biz çocuklarımızın bilimsellikten uzak çağı kucaklamayan soru tipleriyle geleceğe hazırlanabileceğini düşünmüyoruz. Bu sınava girenler yoksul çocuklar. Yoksul çocuklarımız üzerinden siyaset yapanlar ellerini çeksinler."

    Evrim teorisi son olarak TÜBİTAK tarafından hazırlanan Bilim ve Teknik dergisiyle gündeme gelmişti. Derginin mart sayısı, 15 sayfalık "Darwin ve Evrim Teorisi" konulu içerik nedeniyle son anda değiştirilmişti. Derginin Yayın Yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman da görevden alınmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow