hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Silivri Cezaevi'ne yeni duruşma salonu

    Silivri Cezaevine yeni duruşma salonu
    expand

    Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman, "Ergenekon" davası sanıklarının tutulduğu ve yargılandığı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki spor salonunun duruşma salonu haline getirildiğini belirterek, "Her şey hazır. Bundan sonra duruşmalar yeni salonda yapılacak" dedi.

    Kalaman, ceza ve infaz kurumlarında 1 Haziran itibarıyla 111 bin 924 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu belirterek, Türkiye'deki bütün cezaevlerinde olduğu gibi Silivri Cezaevi'nde de yoğunluk olduğu söyledi.

    İstanbul'un birçok ülkeden büyük bir kent olduğuna dikkati çeken Kalaman, "İstanbul'da da hükümlü ve tutukluları sığdıracak yer bulamıyoruz. 14 milyon nüfusa 20 bin kişilik bir hapishane yetmiyor" dedi.

    Silivri'de 1 ve 2 No'lu L tipi cezaevlerinin inşaatının müteahhitlerden kaynaklanan bir sorun nedeniyle devam ettiğini belirten Kalaman, "Bu yıl sonuna bitirmeyi hedefliyoruz. İki tane cezaevinin bitmesi demek bize en az 2 bin kişilik kapasite artışı demek. Orayı rahatlatabiliriz" diye konuştu.

    Yeni duruşma salonu


    Nizamettin Kalaman, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi içindeki spor salonunun, duruşma salonu haline getirildiğini belirtti.

    Spor salonunun sanık, avukat, dinleyici ve basın dahil 753 kişi kapasiteli olduğunu bildiren Kalaman, sanıklar için salonun orta yerinde 180 kişilik bir bölüm bulunduğunu söyledi.

    Kalaman, duruşmayı takip eden gazeteciler için de kafeteryası, restoranı bulunan özel bir yer ayarlandığını ifade ederek, basın mensuplarının bir kontrol noktasından geçerek direkt duruşma salonuna girebileceğini anlattı.

    Basın araçları için de duruşma salonunun yanında yer yapıldığını belirten Kalaman, "Bundan sonra basın araçları da cezaevi dışında değil, içinde bekleyebilecek" dedi.

    Mevcut duruşma salonunun elektronik sistemlerinin de bir hafta içinde yeni salona taşınacağını bildiren Kalaman, "Her şey hazır. Bundan sonra duruşmalar yeni salonda yapılacak" diye konuştu.

    Kalaman, "Ergenekon" davası bitince de salonun spor salonu olarak hizmet vereceğini dile getirdi.

    "Dışarıya taşıma işinden kurtulacağız"

    Kalaman, "Silivri Cezaevi'ndeki doktor sıkıntısı çok tartışılıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılacak mı?" sorusu üzerine, her bir L tipi cezaevinin sağlık ünitesi bulunduğunu ama doktor sayısı yeterli olmadığı için sağlık hizmetinin dışarıdan alındığını ve hastaların ambulanslarla hastanelere taşındığını anlattı.

    Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokolle söz konusu cezaevi bünyesindeki sağlık birimlerinin, Sağlık Bakanlığınca uygun görülecek hastanelere bağlanacağını ve ceza infaz kurumu semt polikliniği olarak yapılandırılacağını anımsatan Kalaman, "Böylece dışarıya taşıma içinden kurtulmuş olacağız. Çalışmalar devam ediyor. Buralarda basit ameliyatlara varana kadar her türlü sağlık hizmeti sunulacak. Ankara Sincan'daki ünite faaliyete
    geçti. Silivri'deki de en yakın zamanda hizmete geçecek" diye konuştu. Kalaman, Silivri Cezaevi'ndeki doktor sayısının da her yerde olduğu gibi yetersiz olduğunu belirtti.

    Nizamettin Kalaman, başka bir soru üzerine, Adalet Bakanlığının Silivri Cezaevi'ndeki bazı müdürler hakkında açtığı soruşturmanın da tamamlandığı ifade ederek, soruşturma ve görev sürelerinin dolması gibi nedenlerle Silivri'de 3-4
    müdürün yerinin değiştirildiğini kaydetti.

    "Ciddi bir sıkıntı yok"


    Kalaman, "Cezaevinde kalan tutukluların 'su akmıyor, bilgisayara ulaşamıyoruz' şeklinde şikayetleri vardı. Bu konuda bir şey yapıldı mı?" şeklindeki soruya da, "Cezaevinde bilgisayara ulaşmak diye bir şey söz konusu değildi ama
    mahkeme 'Ergenekon' davası olarak adlandırılan dava ile ilgili savunmalarını hazırlamaları için sanıklara bu hakkı tanıdı. Yani sanıklar mahkeme kararıyla belli bir diliminde, odalarının dışında bir mekanda bilgisayardan istifade
    ediyorlar. Su konusuna gelince, orada kapasitenin üzerinde insan barındırırsanız herhalde evdeki gibi her an istediğiniz saatte duş yapma imkanınız olmaz. Ama her gün olmasa da 2 günde bir duş yapma imkanı var. Ciddi bir sıkıntı yok" yanıtını verdi.

    Nizamettin Kalaman, "Su devamlı akmıyor mu?" sorusuna, "Akıyor da... Su bağlantı şebekesi ile ilgili sorun vardı, o da çözüldü. 15 gün önce bazı odaları ziyaret ettim, sıkıntı yok" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow