hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DP ve ANAVATAN 26 yıllık ayrılığa son verdi

    DP ve ANAVATAN 26 yıllık ayrılığa son verdi
    expand

    "26 yıllık ayrılığa son veriyoruz" Demokrat Parti ve ANAVATAN Partisi, bu açıklamayla birleşme sürecinde yeni bir aşamaya gelindiğini duyurdu. İki partinin genel başkanları düzenledikleri ortak basın toplantısında "Siyasette normalleşmeye ihtiyaç var, kurumlararası gerilimleri bitirmek istiyoruz" mesajı verdi.

    Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ve ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Salih Uzun basının karşısına çıktı.

    ANAVATAN Genel Başkanı Uzun, Türkiye'nin normalleşmesi ve nefes alması gerektiğini belirterek, "Biz, Türkiye'yi normalleştirmek, nefes aldırmak, Türkiye'nin önüne yepyeni bir seçenek koymak için bütünleşiyoruz" dedi.

    DP ile ANAVATAN arasında 3 Haziran 2009 tarihinden bugüne bütünleşme konusunda yürütülen çalışmaların olumlu bir noktaya gelmesi üzerine, iki partinin genel başkanları Hüsamettin Cindoruk ile Salih Uzun, ANAVATAN Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı yaptı.

    Uzun, yaptığı konuşmada, daha önce iki partinin bütünleşmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulunduklarını ve bütünleşmenin yıl sonuna kadar tamamlanmasını öngördüklerini anımsatarak, bütünleşmenin yıl sonunu beklemeden hukuken tamamlanacağını belirtti.

    Uzun, tüzükle ilgili yapılacak değişiklikler konusunda da mutabakata varıldığını, geldikleri ikici aşamanın da "millete ne söyleyeceklerinin" belirlenmesi olduğunu söyledi.

    İki parti arasında bugünden itibaren birçok konuda ortak çalışma grupları oluşturulacağını ifade eden Uzun, şunları kaydetti:

    "Bütünleşme sürecini nihai olarak hukuken de tamamlayacağımız kongrelerle birlikte yepyeni bir parti programı, Türkiye'nin yapısal sorunlarına dair çözüm önerileriyle, yepyeni bir seçenekle ortaya çıkacağız. Bunu yapmak zorundayız. Türkiye'nin yeni bir seçeneğe ihtiyacı var. Türkiye'nin normalleşmesi gerekiyor. Yaşadığımız hayat normal değil. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, YÖK toplanıyor, çıkan haberler 'kriz' şeklinde. Milli Güvenlik Kurulu toplanıyor... Kurulun sivil ve asker kanatları arasında 'gerginlik' haber konusu. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru oluyor, başka bir gerilim beklentisi ortaya çıkıyor. Başka demokratik ülkelerde haber konusu olmayacak konular, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı arasındaki görüşme Türkiye'de tansiyonu yükseltiyor. Bu normal değildir. Türkiye'nin normalleşmesi, nefes alması gerekiyor. Biz, Türkiye'yi normalleştirmek, nefes aldırmak, Türkiye'nin önüne yepyeni bir seçenek koymak için bütünleşiyoruz."

    Uzun, "Kırkpınar güreşçileri" gibi birbirine girmiş toplumun, meselelerini halledemeyeceğini vurguladı. Türkiye'nin ciddi meseleleri olduğunu belirten Uzun, siyasetçilerin görevinin sadece sorunları saymak değil, çözüm de üretmek olduğunu kaydederek, "Biz, Türkiye'nin önüne çözüm önerileri getireceğiz" dedi.

    "Bir ilki gerçekleştiriyoruz"

    DP Genel Başkanı Cindoruk ise Türk siyasi tarihinde bugüne kadar siyasi parti ayrışmalarının yaşandığına, bir parti içinden farklı partiler ortaya çıktığına işaret ederek, "Bugün ilk defa Türkiye'nin hasret kaldığı, iki köklü siyasi partinin bütünleşerek bir ilki gerçekleştirdiğini" söyledi.

    "Mutabakatlarının tam, kararlarının kesin" olduğunu anlatan Cindoruk, acele etmediklerini, temiz ve titiz çalıştıklarını kaydetti. Cindoruk, "DP ile ANAVATAN arasındaki bu bütünleşme bir siyasi partiye karşı yapılmıyor. Kimse bunu bir siyasi partiye karşı zannetmesin" dedi.

    "Merkez sağda büyük bir boşluk olduğu" görüşünü savunan Cindoruk, bu boşluğu doldurmak üzere yola çıktıklarını belirtti.

    "Türkiye'de iktisadi bir krizin yaşandığını ancak bundan daha önemlisinin yaşanan demokrasi, anayasa ve adalet krizi olduğunu" belirten Cindoruk, "siyaseti normalleştirecek bir siyasi birliği ortaya koyacaklarını, Türk halkının önüne vazgeçilemez, yeri doldurulamaz siyaset akademisi gibi bir partiyle çıkacaklarını" bildirdi.

    "DP bütünleşilecek yapı olacak"


    Uzun, "DP bütünleşmenin ismi olacak ama DP bütünleşilecek yapı haline dönüştürülecek, mutabakatımız budur" dedi.

    Salih Uzun, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile ANAVATAN Genel Merkezi'ndeki düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Uzun, bir gazetecinin "Bütünleşme süreci nasıl olacak?" sorusuna şu karşılığı verdi:

    "Tahmin ediyorum yıl sonuna gelmeden, Ekim ayı gibi, bu sürecin tamamlanabileceği kongreleri yapacak halde oluruz. ANAVATAN, olağan kongre sürecinden geçiyor, onun tamamlanması gerekiyor. Bu arada çok önemli işlerimiz var. Programla ilgili işlerimiz var. Onları yapmaya devam ediyoruz. Öngörümüz yıl sonundan çok daha önce bütünleşmenin sağlanmasıdır."

    "Bir liderlik sorunu var mı? Genel başkan kim olacak ve birleşme hangi çatı altında gerçekleşecek?" sorusu üzerine, Uzun, "DP bütünleşmenin ismi olacak ama DP bütünleşilecek yapı haline dönüştürülecek, mutabakatımız budur" dedi.

    Uzun, ayrıca DP'nin, ANAVATAN'ın da iki eşit kurucu unsurdan biri olacak biçimde bütünleştirileceğini ve yeni yapı haline dönüştürüleceğini kaydetti. Uzun, "yeni yapının iki partinin şu anda yönetim kademelerinde görev yapanları içine alacak ve genişleme esasına dayalı olacağını" bildirdi.

    "Bütünleşme sonrasında partinin genel başkanının kim olacağına" dair soruya da Uzun, "bu konunun en kolay aşılacak mesele olduğunu, bu konuda bir sorunla karşılaşacaklarını düşünmediklerini" dile getirdi.

    Bir gazetecinin, bütünleşme sonrasında partinin genel merkezinin neresi olacağına ilişkin sorusuna, Uzun, "Sayın Genel Başkan (Cindoruk) dedi ki, 'Öyle bir parti kuracağız ki Türkiye'nin en geniş partisi olacak. Adeta bir siyaset akademisi kuracağız.' İşte o akademi ayağı bu yuva olacak. Burası, Turgut Özal Fikir ve Araştırma Merkezi adıyla bütünleşik yapının AR-GE yapacağı, faaliyet yapacağı binadır" diye konuştu.

    Uzun, bütünleşmeye karşı çıkan partililerin tasfiye edilmesinin söz konusu olup olmadığı yönündeki soruyu ise tasfiye düşüncelerinin olmadığı şeklinde yanıtladı.

    Bu arada, Cindoruk, bir gazetecinin, "Bu süreç tamamlandıktan sonra görevinizi sürdürecek misiniz? Bütünleşecek partide bir kongre yapılacak mı?" sorusu üzerine, "Sayın Genel Başkanı (Uzun) benim genel başkanlığı sürdüreceğimi söyledi. Formaliteyi tamamlayacağız" dedi.

    Cindoruk, "Aday olacak mısınız?" sorusuna yanıt vermeyerek, gülümsemekle yetindi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow