hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Seçimler 4 yılda bir yapılsın" teklifi

    Seçimler 4 yılda bir yapılsın teklifi
    expand

    AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, milletvekili seçimlerinin dört yılda bir yapılmasına ilişkin yasa teklifi hazırladı.

    TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, 2007 yılında Anayasa'da yapılan değişikliğe paralel olarak Milletvekili Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeriyor.

    Buna göre, TBMM'nin seçimleri 4 yılda bir yapılacak.

    Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren dört yılın dolmasından önceki son pazar günü, oy verilecek.

    Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 90 günlük sürenin ilk günü, seçimin başlangıç tarihi olacak. Teklifle, nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerle ilgili de düzenleme yapılıyor.

    Nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen iller, artık nüfus sıralamasında da milletvekili sayısını ikiye çıkaramazsa, önce iki milletvekili çıkaramayan illere ikinci milletvekilliği verilecek.

    Daha sonra, artık nüfus bırakan illerin nüfusları büyüklüklerine göre sıraya konulacak ve bölüştürülmemiş bulunan milletvekilleri bu sıraya göre dağıtılacak.

    Teklifin gerekçesinde, 2007 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle, TBMM'nin seçimlerinin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılmasının sağlandığı, ancak ilgili yasada gerekli uyum düzenlemesinin yapılmadığı ifade edildi.

    Teklifin, Anayasa'ya uyum amacıyla hazırlandığı kaydedildi.

    Gerekçede, ayrıca, "Bir ilin en az 2 milletvekiliyle temsil ediliyor olması, o ilde yaşayan farklı görüş ve düşüncelere sahip insanların Mecliste temsili yönünde demokratik bir fırsat oluşturacak. Bu durum da siyasal sistem bakımından çoğunlukçu değil, çoğulcu bir anlayışın hayat bulmasına zemin hazırlayacaktır" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow