hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ANAVATAN ve Demokrat Parti birleşti

    ANAVATAN ve Demokrat Parti birleşti
    expand

    Türk siyasetinin önemli dönemlerine imza atan iki partisi Demokrat Parti ve Anavatan Partisi, DP çatısı altında birleşti. Birleşmeyle 26 yıllık Anavatan Partisi'nin tüzel kişiliği sona erdi.

    Atatürk Spor Salonu'ndaki ANAVATAN 10. Olağan Büyük Kongresi'nde yapılan gizli oylamada, partinin tüzel kişiliğinin feshedilerek DP çatısı altında birleşme kararı çıktı.

    Alınan bu karar, aynı salonda çalışmalarını sürdüren DP'nin 6. Olağanüstü Kongresi'nde delegelerin oyuna sunuldu.

    Yapılan işari oylamada, 20 Mayıs 1983 tarihinde kurulan ANAVATAN'ın, Demokrat Parti ile birleşmesi amacıyla tüzel kişiliğinin sona ermesine, bu birleşme nedeniyle ANAVATAN'ın Türkiye Cumhuriyeti kanunları gereğince edindiği mal varlığını oluşturan taşınır-taşınmaz mallar, haklar, alacaklar ve borçlar ile kamu ve özel hukuk kişileri, gerçek kişiler ve mahkemeler nezdinde, üyelik formları ve bunlarla ilgili her tür evraktaki yetkiler ve yükümlülüklerin, bütün sonuçlarıyla birlikte Demokrat Parti ile "Demokrat Parti" adı altında birleşmesi kabul edildi.

    Birleşme kararının ardından Cindoruk ile feshedilen ANAVATAN'ın Genel Başkanı Salih Uzun, alkışlar, konfetiler ve kırmızı-beyaz balonlar arasında platforma çıktı.

    Cindoruk, yaptığı teşekkür konuşmasında, "Demokrat Parti'de buluştuklarını" ifade ederek, "DP, Türk siyasetinde ANAVATAN'lı arkadaşlarımızın katılımıyla hem tarihini zenginleştiriyor, hem gücünü artırıyor" dedi.

    Bundan sonra Türk siyaset tarihinde eskisi gibi, eskisinden de güçlü bir DP olduğunu ifade eden Cindoruk, "(Olmaz) diyorlardı, işte oldu. 'Seçenek yok' diyorlardı, işte seçenek" diye konuştu.

    Cindoruk, iki partinin birleşmesinde emeği geçenlere, özellikle ANAVATAN Genel Başkanı Uzun ile eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'e teşekkür etti. "Artık biz de biraz ANAVATAN'lıyız, onlar da DP'li. Biz, kardeş olduk" diyen Cindoruk, Uzun ile "Özal selamı" verdi.

    ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun ise delegelere, "31 Ekim'in kahramanları, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diye seslendi. "Merkez sağın fetret devri, bugün burada, bu salonda sona erdi" diyen Uzun'un, bu sırada gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

    Konuşmaların ardından, Cindoruk ve Uzun, salondaki delegeleri selamladı.

    İki partinin birleşmesinin ardından ANAVATAN'a ayrılan kontenjanlar gereğince DP Genel İdare Kurulu (GİK) asil ve yedek üyelikleri ile Yüksek Haysiyet Divanı üyeliklerine seçim yapılacak.

    Eş zamanlı yürütülen kongre çalışmalarında, her iki partinin kongre divanları yan yana görev yaptı.

    Kongrede, ANAVATAN, Demokrat Parti, Adalet Partisi ve DYP'nin iktidarda bulundukları dönemde verdikleri hizmetlere ilişkin slayt gösterisi sunuldu.

    Tüzük değişikliği


    DP tüzüğünde yapılan değişiklikte, DP'nin Anavatan Partisi ile Doğruyol Partisi'nin bütünleşmek amacıyla birlikte oluşturdukları siyasi bir teşekkül halinde faaliyet gösterecekleri kaydedildi.

    GİK üye sayısı 100'e çıkarıldı


    Tüzükteki Geçici 2. maddeye göre DP'nin Genel İdare Kurulu (GİK) birleşme ve bütünleşme sürecinde geçerli olmak üzere geçici olarak 50'den 100 asıl üyeye, yedekler ise 25'den 50 üyeye çıkarıldı.

    GİK asil üyeliğine, eski ANAVATAN'lılardan şu isimler seçildi:

    "Salih Uzun, Mesut Yılmaz, Nesrin Nas, Mehmet Ali Bayar, Celal Doğan, İbrahim Özsoy, Mustafa Uğur Ener, Yılmaz Karakoyunlu, Dursun Akdemir, Ahad Andican, Baki Mert, Talip Parlak, Cem Karakeçili, Barış Tarhan, Namık Akay, Cenk Tunçsiper, Ahmet Keskin, Ömer Ertaş, İbrahim Çelebi, Nejat Arseven, Sefer Ekşi, Beyhan Aslan, Ahmet Neidim, Muammer Usta, Yunus Yunusoğlu, Mahmut Ekşi, Adil Aygül, Sinan Uyanık, Salih Çelen, Bülent Biçer, Salih Sarı, Okan Akınç, Adnan Pekkan, Osman Kolsuz, Şakir Bilge, Necdet Basa, Hakan Çobanoğlu, Serkan Tatlıcı, Ahmet Yaprak, Aydın Sezer, Orhan Efe, Ramazan Özcan, Emin Levi, Ali Çakıroğlu, Mustafa Öge, Erkan Seçkin, Kadir Okur, Mehmet Bolat, Fuat Kara, Vahip Bingöl"

    Parti tüzüğünde yapılan değişiklik uyarınca Yüksek Haysiyet Divanı'na 21 DP'li üyenin yanı sıra 20 eski ANAVATAN'lının da katılmasına karar verilmişti.

    Buna göre, DP Yüksek Haysiyet Divanı üyeliğine seçilen eski ANAVATAN'lılar şunlar:

    "İshak Koçoğlu, Oktay Alnıak, Erden Arısoy, Temel Eryılmaz, Abdülkadir Baş, Ergin Kahveci, Turgay Yaman, Şükrü Demiryürek, Semra Nurdoğan, Zeki Çelebi, Tuncay Karahancı, Kadriye Okur, Orhan Sakarya, Murat Çakıroğlu, Sefa Gönen, Ahmet Karaduman, Hakan Cevheroğlu, Celalettin Solmaz, Şükran Baloş ve Gürbüz Kaya."

    GİK yedek üyeliğine 25, Yüksek Haysiyet Kurulu yedek üyeliğine de 5 eski ANAVATAN'lı seçildi.

    Bütünleşmeye 18 delege "ret" dedi

    Anavatan Partisi 10. Olağan Büyük Kongresi'nde, partinin DP ile birleşmesine ilişkin yapılan gizli oylamada, 704 delege oy kullandı.

    Oylamada, 696 oy geçerli, 8 oy geçersiz sayılırken, 678 delege birleşme yönünde, 18 delege de aksi yönde oy kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow