hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fener, Balat ve Ayvansaraylılar diken üstünde!

    Fener, Balat ve Ayvansaraylılar diken üstünde
    expand

    Fener, Balat ve Ayvansaray'daki yüzlerce ev şu sıralar kaygılı. Kaygılılar çünkü bu bölge Fatih Belediyesi'nce yenileme alanı ilan ediliyor. Onlar için ise yenileme demek, semt sakinlerinin tasfiye edilmesi demek. Fatih Belediyesi "hayır, tasfiye edilmeyeceksiniz" dese de onlar "Sulukule" örneğini gösteriyor ve inanmıyorlar.

    Fener-Balat-Ayvansaray...

    Haliç boyunca dizilen ve üç dini, üç kültürü yıllardır birarada yaşatan üç semt.

    Bizans döneminin ticaret merkezi. 19. yüzyılla birlikte terk edilip sanayileşen 6-7 Eylül'le boşaltılan ve 1980'lerle birlikte göç alan 200 yıllık kültür mirası.

    Bu semt yenileme alanı ilan edildi.

    Restorasyon yapılması yerine yenileme alanı ilan edilmesi karşısında semt sakinleri kaygılı.

    Her biri ortalama 50 yıldır bu semtte yaşıyor. Hepsinin elinde tapusu var. Talepleri çok net: "Evlerin yenilenmesini değil restore edilmesini istiyorlar."

    Yenilenecek alan yaklaşık 250 bin metrekare. 59 ada 909 parseli kapsıyor. Bu parsellerde yaşayanlar ise belediyeden açıklama bekliyor.

    Aslında proje yalnız semt sakinlerinin değil, belediyenin de içine sinmemiş. Uygulama projesine geçilmeden önce cephelerin tarihi yarımadanın mimarisine uygun olmasını ve parselleri yok sayan uygulamanın kaldırılmasını istiyorlar.

    Proje 18 Nisan 2007'de ihale edildi ve 30 Nisan 2007'de Çalık Gurubu'na ait Gap İnşaat'la sözleşme imzalandı. Sözleşme imzalandı ama proje İstanbul'da uzun süre tartışılacak gibi görünüyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow