hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    O bayrağı çizen Türk ressam Güney öldü

    O bayrağı çizen Türk ressam Güney öldü
    expand

    Kıbrıs Rum yönetimin halen kullandığı, 1960'da Türk-Rum ortaklığında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağını çizen ve ve dün ölen Kıbrıslı Türk ressam İsmet Vahit Güney'in cenazesi, bugün toprağa verildi.

    Güney için, bugün, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da katılarak bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Talat, Güney'in geride bıraktıklarının ressam için söylenebilecek her şeyi söylediğini vurguladı.

    Güney'in birçok arkadaşının hocası olduğunu ve kendisinden daima büyük hoşnutlukla bahsedildiğini aktaran Talat, bu birikimi elde ederek, bunları halkıyla paylaşmasının bile Ressamı güzel duygularla anmak için yeterli olduğunu kaydetti. Talat, "Onu unutmayacağız, geride bıraktıklarına sabır diliyoruz" dedi.

    Ressamın ailesi adına konuşan kızı Nilgün Güney de, babasının iyi ve dolu dolu bir hayat yaşadığını, grafikçilik ve renk ayrımcılığı da yaptığını, sanatın birçok dalında kendini eğittiğini anlattı. "İyi bir babaydı, bizi hiç dövmedi" diyen Güney, babasının kendilerine güzel bir hayat yaşatmaya çalıştığını, onun kızı olduğu için gurur duyduğunu söyledi.

    Törende, Ressamın ölümünden bir süre önce hazırlanan ve Güney'in hayatını kendi dilinden anlatan "Bir Ressamın Öyküsü" isimli belgesel de gösterildi. Ressam Güney'in cenazesi, öğle namazını müteakip Lefkoşa Mezarlığı'nda toprağa verildi.

    İsmet Vehit Güney kimdir

    KKTC Kültür Dairesi Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 77 yaşında hayata gözlerini yuman ressam İsmet Vehit Güney'in, Kıbrıs Türk resim sanatının mihenk taşlarından biri olduğu ve 1940'lı yıllardan günümüze kadar resim üretmeye ve sanat dünyasına katkı koymaya devam ettiği belirtildi.

    İsmet Vehit Güney, 1932 yılında Limasol'da doğdu. 2. Dünya Savaşı'nda İngiliz ordusunda görev yaptı. O yıllarda İngiltere yönetimindeki Filistin'e bağlı Hayfa'daki İngiliz Askeri Akademisi'nde askeri konuların yanı sıra resim eğitimi de aldı.

    İbrahim Çallı ile tanıştı ve birlikte çalıştı. Çallı gibi o da izlenimci resim akımından etkilendi. 1947'de kişisel sergisini açan ilk Kıbrıslı Türk ressam oldu. Eserleri pek çok karma ve kişisel sergide yer aldı, ödüller kazandı.

    1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bayrağının, ambleminin ve Kıbrıs Lirası'nın tasarımlarını yaptı.

    1977'ye kadar Lefkoşa Türk Erkek Lisesi'nde resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı, 1986 yılında KKTC Hükümeti, Ressam Güney'e, Kültür Sanat Hizmet Ödülü verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow