hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ünlü oyuncu Aykut Oray ölü bulundu

    Ünlü oyuncu Aykut Oray ölü bulundu
    expand

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde düzenlenen 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali'ne katılan sinema oyuncusu Aykut Oray, kaldığı otelde ölü bulundu. Oray'ın cesedi otopsi yapılması için İzmir'e gönderildi.

    Köyceğiz Kaymakamı İbrahim Halil Çomaktekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Köyceğiz'de düzenlenen 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali'ne katılan tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Aykut Oray'ın (67) kaldığı otelde ölü bulunduğunu belirterek, "Aykut Bey 4 gündür Köyceğiz'deydi, kaldığı otel odasında ölü bulundu. Savcı ve polis otelde inceleme yapıyor" dedi.

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde kaldığı otelde ölü bulunan sinema oyuncusu Aykut Oray'ın cesedinin otopsi amacıyla İzmir'e gönderileceği bildirildi.

    Köyceğiz'de düzenlenen 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali'ne katılan tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Aykut Oray'ın (67) kaldığı otelde ölü bulunmasının ardından başlatılan soruşturma sürüyor.

    Oray'ın cesedinin savcının yapacağı incelemenin ardından otopsi amacıyla İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderileceği ve kesin ölüm nedeninin İzmir'de yapılacak incelemeden sonra ortaya çıkacağı öğrenildi.

    Oray'ın ölüm nedeninin otopsi sonucu belli olacağı bildirildi. 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali'nin açılışına katılan Aykut Oray'a, organizasyon komitesince, Türk sinemasına katkıları dolayısıyla plaket verilmişti.

    Bizimkiler dizisiyle gönüllerde taht kuran oyuncun kaybı sanat dünyasında büyük üzüntü yarattı.

    Aykut Oray'ın ölümün duyulmasının ardından Köyceğiz Kaymakamı İbrahim Halil Çomaktekin, Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali'ne katılan sanatçılar, oyuncular ve vatandaşlar Oray'ın yaşamını kaybettiği otelin önünde toplandı.

    Festivale "onur konuğu" olarak katılan Ekrem Bora, "Türk sineması ve tiyatrosu çok önemli bir ismini kaybetti. Aykut, çok iyi bir arkadaştı. Yıllarca birlikte çalıştık. Köyceğiz'deki festivalde çok güzel saatler geçirdik. Üzüntümüz çok büyük" diye konuştu.

    Nerede gömülecek?

    Çocukluk yıllarını İzmir'in Ödemiş ilçesinde geçiren ve her yıl ilçenin kurtuluş şenliklerinde yer almaya çalışan sinema oyuncusu Aykut Oray'ın burada toprağa verilmesi istendi.

    Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oray'ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, "Ödemiş'in kültür elçisi, örnek bir Ödemişliyi yitirdik. Tüm Ödemişlilerin başı sağ olsun" dedi.

    Oray'ın her yıl Ödemiş'in kurtuluş şenlikleri dolayısıyla 3 Eylülde ilçeye geldiğini hatırlatan Keskin, şunları kaydetti: "Bu yıl şenliklere kendisini davet etmiştik. Her zaman olduğu gibi hemşehrileri ile bir arada olmayı çok istiyordu. Maalesef gelen acı haberle büyük şok yaşadık. Ancak böylesine örnek bir Ödemişlinin adı mutlaka Ödemiş'te yaşatılacak. Biz de tüm Ödemişliler gibi Aykut Oray'ın Ödemiş'te yüreklere gömülmesini istiyoruz. Bunun için Ödemiş Belediyesi olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız."

    Eski Ödemiş belediye başkanlarından Mehmet Eriş de ünlü oyuncunun mezarının Ödemiş'te bulunması gerektiğini, bunun için ailesi ve yakınlarıyla görüştüğünü ifade ederek, "Ödemişliler olarak gurur duyduğumuz Aykut Oray'ın Ödemiş'te defnedilmesini istiyoruz.

    Aykut Oray, Ödemiş'in önemli bir değeriydi. Yaz tatillerini bile buradaki kültürel etkinliklere göre ayarlardı. Her fırsatta burada bulunmaktan mutlu olurdu" dedi. Eski Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise Oray'ın İstanbul'daki Ödemişliler Derneği başkanlığını ve yönetim kurulu üyeliğini yaptığını belirterek, "Kendisine borcumuzu ödemek isteriz. Mezarının Ödemiş'te olması bizim için gurur verici olur" diye konuştu.

    Hayatı

    3 Ekim 1942’de İstanbul Üsküdar’da doğdu.

    İlkokula, Buca Çaka Bey İlkokulunda başlayıp, Ödemiş Zafer İlkokulunda bitirdi. Ortaokula, Ödemiş’te başlayıp Manisa’da bitirdi. Liseyi, 1957 yılında babasının ölümünden sonra döndüğü Ödemiş'te tamamladı.

    İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ön Asya Dilleri ve Kültürleri bölümünden mezun olan Aykut Oray, Yüksek Lisansımı Hititoloji üzerine yaptı.

    1961 yılında tiyatroya, İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu’nda başladı. 1963’te profesyonel oldu ve 50’yi aşkın oyunda rol aldı.

    1975’te askerlik sebebiyle oyunculuğa ara verdi. Askerlikten sonra evlendi ve ticaretle uğraşıp, kendi işini kurdu. 1988’de “Perihan Abla” isimli dizide birkaç bölüm rol alarak oyunculuğa döndü.

    1989’da BRT Kanalında öğle kuşağındaki “Halk Matinesi” programının sunuculuk yaptı. Oray, evli ve 2 çocuk babasıydı.

    Başsağlığı mesajları


    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sinema ve tiyatro sanatçısı Aykut Oray'ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan'ın mesajı şöyle:

    "Sinema ve tiyatro sanatçısı Aykut Oray'ın vefatından büyük üzüntü duydum. Sinema ve tiyatro sanatımıza yaptığı katkılarıyla her zaman hatırlanacak olan merhum Aykut Oray'a Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sanat camiamıza başsağlığı dilerim."

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sanatçı Aykut Oray'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı. CHP Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Baykal, mesajında Oray'ın vefatından duyduğu üzüntüyü ifade etti.

    Baykal, Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde düzenlenen 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali'nin açılışına katılan ve organizasyon komitesinden Türk sinemasına katkıları nedeniyle plaket aldıktan sonra hayatını kaybeden Oray'ın sinema ve tiyatro çalışmalarının yanı sıra "CHP üyesi olarak da demokrasi mücadelesini sürdürürken kişiliği ve insan sevgisiyle örnek olduğunu" ifade etti.

    Aykut Oray'ın tiyatro ile 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu'nda tanıştığını belirten Baykal, mesajında şunları kaydetti:

    "Askerliği hariç o günden bu yana yaşamını kendi işini kurarak, tiyatroyla, sinemayla, insan hak ve özgürlüklerini savunmakla sürdüren Aykut Oray, CHP'ye de üye olup hem örgütlü topluma inancını göstermiş hem de elini taşın altına sokma, sorumluluk üstlenme kararlılığını göstermiştir. CHP'li siyasi kimliğine yaraşır, 'vatandaşa cart curt yok" ve 'kaldır şu pislikleri' replikleriyle hafızalara yerleşen Aykut Oray'ın kaybı, sinema ve tiyatro dünyamız için olduğu kadar, ülkemizin demokrasi ve siyaset dünyası için de büyük bir kayıptır. Sinema ve tiyatro sanatçısı, siyasette yol arkadaşımız Aykut Oray'a rahmet, Oray ailesine, sinema ve tiyatro dünyası ile CHP'lilere başsağlığı ve sabır diliyorum."

    Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Aykut Oray'ın vefatıyla Türk sineması ve tiyatrosunun çok önemli bir değerini yitirdiğini belirtti.

    Türker, yaptığı yazılı açıklamada, sinema ve tiyatro oyuncusu Aykut Oray'ın vefatından dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu belirterek, "Türk sineması ve tiyatrosu çok önemli bir değerini yitirdi. Siyaset dünyasında da yer alan Oray'ı Türkiye unutmayacak" ifadesini kullandı. Masum Türker, şunları kaydetti: "Sinema ve tiyatro alanına başarılarıyla damga vuran Oray, siyasette de önemli bir değerdi. Kendisini her zaman saygı ve sevgiyle anacağız. Türkiye Oray'ı unutmayacak. Oray'a rahmet; ailesine, yakınlarına, sanat camiasına, izleyicilerine sabır ve başsağlığı diliyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow