hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fotoğraflarıyla Berlin Duvarı'nın yapılış öyküsü

    Fotoğraflarıyla Berlin Duvarının yapılış öyküsü
    expand

    İki Almanya'yı ayıran Berlin Duvarı 9 Kasım 1989'da yıkıldı... Bu duvarın yapımını 13 Ağustos 1961 tarihinde başlanmıştı... Aradan tam 48 yıl geçti... Doğu Alman yönetiminin "Anti-faşist koruma duvarı" dediği Berlin Duvarı artık yok...

    Berlin Duvarı, Doğu Batı ihtilafı ve Almanya'nın bölünmesinin en belirgin sembollerindendi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı toplam 167,8 kilometre uzunluğundaki duvarı aşmaya çalışırken birçok Doğu Alman hayatını kaybetti. Berlin Duvarı'nda meydana gelen ölüm sayısı, çeşitli kaynaklara göre 125 ila 206 arasında oynuyor.

    Polis-asker gözetiminde

    Berlin Duvarı'nın yapımına başlanması, Doğu Alman yönetiminin bir devlet sırrıydı. Duvarın yapımı an be an polisler ve askerler tarafından kontrol edildi.

    2 Ekim 1961'de Teltow Kanalı boyunca "ölüm şeridi" olarak adlandırılan bir güvenlik tesisi inşa edildi. Doğu Alman hudut muhafaza görevlileri, sivil işçilerin çalışmasını denetledi.

    9 Ekim 1961'de güvenlik güçlerinin yakın markajındaki işçiler, tank engelleri ve hendekler inşa etti.

    Dezenformasyon

    Doğu Almanya Devlet Konseyi Başkanı Walter Ulbricht, 15 Haziran 1961'de Berlin'de bir basın toplantısı düzenleyerek "kimsenin bir duvar inşa etme niyetinde" olmadığı güvencesini vermişti. Ulbricht, böylece Berlin Duvarı'nın inşasına başlanmasından iki ay önce duvar kavramını kullanan ilk kişi olmuştu.

    Batı çaresiz


    ABD ve diğer müttefikler, Berlin Duvarı'nın yapımını elleri kolları bağlı şekilde izlemek durumunda kaldılar.

    Kaynak: Deutsche Welle
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow