hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sultan III. Selim'in portresi müzayedede

    Sultan III. Selimin portresi müzayedede
    expand

    Ankara Antikacılık tarafından düzenlenen müzayedede, aralarında Sultan III. Selim'in portresinin de yer aldığı 277 nadide antika eser ile klasik, modern ve çağdaş Türk resmine ait eserler görücüye çıkıyor.

    Ankara Antikacılık Genel Müdürü Muhsin Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkentte 2009 yılının son müzayedesinin, 8 Kasım Pazar günü, Swissotel Ankara'da düzenleneceğini bildirdi.

    Uzun ve zorlu bir hazırlık döneminin ardından katalog hazırladıklarını ifade eden Önder, müzayedenin toplumun her kesiminin ilgisini çekeceğine inandığını ve herkesin beğenisine uygun ürünler bulabileceğini söyledi.

    Kış sezonuna önemli bir müzayede ile "merhaba" diyeceklerini bildiren Önder, "Ankara Antikacılık olarak son yıllarda başkentte sanatseverlerce kısa zamanda benimsenen başarılı müzayedelere imza atıldığı gibi, uluslararası değerde bir müzayede evini de başkente kazandırdık" dedi.

    Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sanat eserleri ve antikalara ilginin son yıllarda anlamlı biçimde arttığını ve buna paralel olarak genç ve bilinçli koleksiyonerlerin yetiştiğini ifade eden Önder, bu olumlu gelişmeleri görmenin mutluluk verici olduğunu kaydetti.

    Önder, müzayedede antika ve klasik, modern ve çağdaş Türk resmine ait 277 eserin satışa sunulacağını belirtti.

    Sanat piyasası içinde ilk defa bir satışta yer alacağı bildirilen eserler arasında İhsan Cemal Karaburçak, Burhan Doğançay, Bubi, Hakkı Anlı, Selim Turan, Avni Arbaş, Erol Akyavaş, Nedim Günsur, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eşref Üren, Nuri Abaç, Necdet Kalay, Ali Rıza Beyazıt gibi Türk resim sanatının temel taşlarına ait eserlerin yanı sıra 19. yüzyıl Osmanlı ressamlarından David Çıracıyan ve Garabet Yazmacıyan'a ait eserler ve 19. yüzyılın ünlü oryantalist ressamı Zommer'e ait "Türbe Önünde" adlı büyük boy bir eser de yer alıyor.

    Müzayedenin yıldızları

    Önder, şunları kaydetti: "Müzayede de yer alan en önemli eserlerden biri İtalyan bir sanatçıya ait olduğu düşünülen ve 1700'lü yılların sonuna tarihlenen Sultan III. Selim portresi. Son derece nadir rastlanan padişah portrelerinin bir örneği olan bu eser ile Osmanlı gümüş işçiliğinin benzersiz bir örneği, müzelik değerde bir eser olarak nitelenen mineli Sakal-ı Şerif mahfazasının satış sonucu merakla bekleniyor."

    Sanat eserlerinden yatırım aracı

    Nazım Hikmet'in şiirini yazdığı Abidin Dino'nun "Uzun Yürüyüş" adlı resmi ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun uğruna şiir yazdığı "Karadut"un da satışta olduğunu bildiren Önder, "Sanat eserleri aynı zamanda çok iyi bir yatırım aracı olarak düşünülüyor. Türk sanat piyasasında dengeler hızla değişiyor. Bazı sanat eserlerindeki değer artışı ciddi boyutlara ulaşacak. Spekülatif fiyat artışları konusunda özellikle yeni koleksiyonerleri uyarmak istiyorum. Koleksiyon yönetimi konusu önemlidir" dedi.

    Müzayedede yer alan eserlerin yüzlerce eser arasından titizlikle seçildiğini belirten Önder, katılımı belli bir seviyede tutmak yerine, her seviyeden antika ve sanatsevere hitap etmeyi önemsediklerini bu nedenle geniş bir fiyat aralığında nitelikli antika ve sanat eserlerine yer verdiklerini bildirdi.

    277 parça eserin yer aldığı bu önemli müzayedede satışa sunulacak eserlerin, müzayede öncesi 26 Ekim-8 Kasım tarihleri arasında Ankara Antikacılık'ın Cinnah Caddesi'ndeki galerisinde sergileneceğini belirten Önder, "Ayrıca antika ve sanat severler tüm eserleri müzayede evi tarafından hazırlanan müzayede kataloğunda inceleme imkanı bulabilecek. Ayrıca antikayla ilgilenenler müzayede kataloğuna, www.ankaramuzayede.com ve www.lebriz.com sitelerinden ulaşabilir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow