hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Scientology tarikatına içerden darbe

    Scientology tarikatına içerden darbe
    expand

    Oscar ödüllü sinemacı Paul Haggis, 35 yıl önce üye olduğu Scientology tarikatından ayrıldı.

    56 yaşındaki Kanadalı yönetmen ve senarist Paul Haggis'in Scientology tarikatını eleştirdiği mektubu “Los Angeles Times”da yayımlandı. Yönetmenin sözcüsü Ziggy Kozlowski mektubun Paul Haggis tarafından kaleme alındığını doğruladı.

    Mektupta Scientology tarikatının eşcinsellere karşı tutumu sert şekilde eleştiriliyor. Ayrıca tarikat mensuplarının özel hayatlarına müdahale edildiği belirtiliyor. Paul Haggis, “Karım Deborah Rennard'ın anne babasıyla konuşmasına bir yıl boyunca izin verilmedi” diyor.

    Scientology tarikatının lideri Tommy Davis, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “olayın yanlış anlamalardan kaynaklandığını” savundu.

    Hollywood yıldızlarının ilgisi

    Scientology, özellikle son yıllarda Hollywood yıldızlarının konuyla ilgili yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Scientology'nin ünlü aktör, Tom Cruise'dan John Travolta'ya, Kristie Alley ve Rock’n Roll efsanesi Elvis Presley’in eşi Priscilla Prestley ile kızı Lisa Marie Presley’e kadar dünyaca ünlü müritleri var.

    Kurucusu L. Ron Hubbard'ın tanımlamasıyla 'gerçeği aramak' anlamına gelen Scientology dünyanın en hızlı yayılan dini kabul ediliyor. Almanya genelinde de faaliyetlerini sürdüren Scientology’nin ülkede yaklaşık beş bin müridinin bulunduğu tahmin ediliyor.

    Scientology, kurucusu Lafayette Ron Hubbard'ın tanımlamasıyla 'gerçeği aramak' anlamına geliyor. Hubbard, iki yüzü aşkın bilim-kurgu, gerilim, polisiye, macera romanı ve birçok da makalesi olan bir yazar.

    Scientology’nin temeli de, Hubbard’ın kaleme aldığı "Excalibur“ adlı bir makalesine dayanıyor. Scientolojistlere göre Hubbard yarı peygamber, yarı öğretmen, yarı kurtarıcı. Yazdığı her kelime “Tanrı kelamı” gibi değer görüyor.

    Zengin tarikat

    1954'te doğan Scientology’nin 159 ülkede 10 milyon üyesi ve 6 bin kilisesi olduğu iddia ediliyor. Tarikatın toplam değeri milyarlarca doları bulan yedi kıtaya yayılmış gayrimenkulleri mevcut.

    Ancak, ABD’de 1993'ten beri, vergiden muaf tutulan Scientology Kilisesi, üyeleri ya da finans kaynakları hakkında bilgi vermiyor. Karşılaştırmalı dinler uzmanı kimi akademisyenler, Scientology'yi geçtiğimiz yüzyılın en belirgin dinsel hareketleri arasında sayıyor.

    Scientology köklerini Budizm, Hinduizm ve Hıristiyanlık dâhil olmak üzere pek çok dinden alıyor.

    Scientolojistler bir misyona sahip olduklarını düşünüyor. Kendilerini, dünyayı ve hatta galaksiyi kurtaracak bir doktrinin ve yeteneklerin tek sahibi olarak görüyorlar. Scientolojistler, bir takım telkin programıyla müritlerinin ruh ve zihinlerini "arındırıyor“, yüksek teknoloji imkânlarından faydalanıyor. Ayrıca mevcut bazı sorunların üstesinden ancak tarikat üyeliği ile gelinebileceğini savunuyor.

    Kaynak: Deutsche Welle
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow