hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Filistin'e Yol Açık"ta mutlu son

    Filistine Yol Açıkta mutlu son
    expand

    Yoğun sıkıntılar ve özellikle Mısır'da karşılarına çıkarılan engellerden sonra dün Gazze Şeridi'ne girmeyi başaran "Filistin'e Yol Açık" konvoyu amacına ulaştı.

    Konvoy, beraberinde getirdiği, aralarında onlarca ambulans da bulunan araçlar ile özellikle çocuklar için getirdiği gereçleri, engelli arabalarını, hastalar için ilaçları ve diğer yardımları hükümet yetkililerine ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teslim etti.

    Getirilen araçlar, içlerindeki yükleriyle birlikte, Gazze kentinde, cumhurbaşkanlığı köşkü olarak bilinen ve bahçesinde Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat'ın bir zamanlar İsrail tarafından vurulan helikopterinin de bulunduğu geniş alanda toplanırken, araçların devir törenine, konvoyun "Viva Palestina" ayağına öncülük eden İngiliz milletvekili George Galloway, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ve diğer Ak Parti milletvekilleri, İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım, Hamaslı bazı hükümet yetkilileri ile konvoyla birlikte bölgeye giren 500 dolayındaki insan hakları eylemcisinin bir bölümü de katıldı.

    Törende ilk konuşmayı yapan İngiliz milletvekili Galloway, birçok engelin ardından sonunda Gazze'ye ulaşabilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    Galloway, taşıdıkları yardımların dörtte üçünün Gazze'ye getirilebildiğini belirtirken, bu yardımların her birini abluka altındaki Gazzelilere aktaracaklarını ifade etti.

    Gazzelilere hitaben, "Geç kaldığımız için, yardımların tamamını sizlere getiremediğim için özür diliyorum" diyen Galloway, yardımların devam edeceğini ve yeniden geleceklerini de vurguladı.

    Galloway, AA muhabirine yaptığı açıklamada da özellikle Türk hükümetine ve Türk halkına çok teşekkür etti. Galloway, yol boyunca Türk hükümetinin büyük desteklerini gördüklerini ifade etti.

    TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan da törende yaptığı konuşmada, "Milyonlarca, milyarlaca insanın kalbi bugün burada atıyor" dedi. Mercan, Gazzelilere, "Hiçbir kuvvet, halkın irade ve kararlılığını ortadan kaldıramaz" diye seslendi.

    Konuşmalar tekbir sesleri ile kesildi

    Mercan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze halkına sevgilerini de iletirken, binlerce kilometre yol katedip Gazze'ye ulaşan, dünyanın her bir tarafından koşanlara, Galloway'e, İHH Başkanı Bülent Yıldırım'a ve İHH ekibine özel teşekkürlerini iletti ve "İmkansızı mümkün kıldılar" dedi.

    İHH Başkanı Bülent Yıldırım'ın konuşması ise vakıf gönüllülerinin sık sık tekbir getirmesiyle kesildi, Türk bayrakları sallandı.

    Yıldırım, Başbakan Erdoğan'ın Suriye'de yaptığı konuşmayla konvoyun yolunu açtığını hatırlatıp, kendisine teşekkürlerini iletti, ayrıca Suriye ve Ürdün'e de teşekkür etti.

    Mısır ile Gazze Şeridi arasına inşa edilmeye başlanan yeni duvara atıfta bulunan Yıldırım, Mısır'a da "Bu duvarı örmeyin" diye seslendi.Daha sonra araçların anahtarları, Filistinli hükümet yetkililerine ve Gazze'deki sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine verildi.

    Filistin Kızılayı'nın Gazze Sağlık Sorumlusu Dr. Muna El Farra, AA muhabirine, 2 kamyon dolusu ilacı ve sağlık malzemesini teslim aldıklarını söylerken, "Bu yardımlar, yardım olmasının ötesinde anlam taşıyor. Bunun asıl anlamı dayanışma... Bize en önemli mesajı da yalnız olmadığımızı göstermesidir" diye konuştu.

    Dr. El Farra, Gazze'ye daha fazla heyetin gelmesini beklediklerini ifade ederken, Türk halkına ve hükümetine de ayrıca teşekkürlerini iletti.

    Dr. Muna El Farra, çocuklar için faaliyet gösteren bir kuruluşun da çok anlamlı yardımları aldığını, bunların arasında oyuncaklar, çocuklar için boya ve resim malzemelerinin bulunduğunu kaydetti.

    İtalya'dan yolculuğa katılan Diana isimli bir insan hakları eylemcisi de "Uzun ve zorlu bir yolculuktu. Amacımız Gazze'ye ulaşmaktı, bunu başardık. Buradan sadece Filistin'e değil, tüm dünyaya bir mesaj gönderiyoruz... Konvoyun asıl amacı yardım getirmek değil ablukayı kırmaktı, bu da gerçekleşti" dedi.

    "Filistin'e Yol Açık" konvoyuyla gelenlerin bu akşam Gazze'den ayrılmaları bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow