hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya Müslümanları birleşme yolunda

    Rusya Müslümanları birleşme yolunda
    expand

    Rusya Müslümanlarının 18 yıllık bir dağınıklığın ardından tek bir çatı altında birleşmeye hazırlandıkları bildirildi.

    Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta "Allah ve Kremlin Rusya Müslümanlarını Birleştiriyor" başlığıyla yayımlanan haberde, Rusya'daki Müslümanların üç önemli merkezini oluşturan, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Rusya Müslümanları Merkez Dini Yönetimi Başkanı Talgat Taceddin ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Başkanı İsmail Berdiyev'in dün tek çatı altında birleşme konusunu ele almak için biraraya geldiğini duyurdu.

    Haberde, Rusya Müslümanlarının tek çatı altında birleşmesi yönündeki çağrının Kremlin'den geldiği ve üç merkezin liderinin bu çağrıyı dikkate alarak bir araya geldiği belirtilerek, üç merkezin temsilcilerinin birlik konusunda çalışmalara başladığı kaydedildi.

    Birleşme önerisini ilk olarak 2009 yılında yapan ve bu önerisini içeren bir mektubu Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e gönderen Taceddin, Kommersant'a yaptığı açıklamada, ayrılma sürecinin uzun ve zor bir sürece dayandığını, dolayısıyla birleşme sürecinin de uzun zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini söyledi.

    Gazete Rusya Müslümanlarının tek çatı altında birleşmesini en başta Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov'un desteklediğini belirterek, Kadirov'un tek çatı altında birleşmiş Müslümanları kendisinin yönetmeye aday olacağı iddiasına yer verdi.

    İslam Kültür Merkezi Başkanı Ruslan Kurbanov da, Kommersant'a yaptığı açıklamada, Kadirov'un gerçekten birleşmeye destek verdiğini, ama Müslümanlar tarafından yönetici olarak görülmediğini belirterek, "Kadirov birleşmenin gençlerin eğitimine olumlu etkide bulunacağını savunuyor. Çünkü dini liderler ayrı olduklarında gençler daha çok radikal olan tarafa yöneliyorlar" dedi.

    Kremlin'in birleşmede büyük rolü olduğunu savunan Kurbanov, yeni birlik örgütünün Kafkasya'daki yozlaşma sürecini durdurmaya yardım edeceğini savundu.

    Haberde, tek çatı altında birleşmeyle ilgili bir sonraki toplantının Tataristan veya Dağıstan'da yapılmasının beklendiği belirtildi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından siyasal ve ideolojik anlaşmazlıklardan dolayı Tataristan ve Başkortostan Müftülüğü, Rusya Müslümanlarının Diyanet İşler Yönetiminden ayrılmışlardı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow