hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Clinton'dan Bakü ve Erivan'a ziyaret

    Clintondan Bakü ve Erivana ziyaret
    expand

    Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'u kabul etti. Azerbaycan'ı ziyaretinden sonra komşu Ermenistan'ın başkenti Erivan'a geçen Clinton, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bir araya geldi ve akşam yemeği yedi.

    Aliyev, Clinton'un bölgeyi ziyaret etmesinin Azerbaycan-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi açısından önemine işaret ederek, "Biz bağımsızlığımızı kazandıktan sonra Azerbaycan-ABD ilişkileri çok iyi gelişti" dedi.

    ABD ve Azerbaycan'ın ekonomi, terörizmle mücadele, enerji güvenliği ve barış amaçlı ortak tatbikatlar konusunda beraber hareket ettiğini belirten Aliyev, iki ülkenin ilişkilerinin iyi yönde geliştiğini ifade etti.

    Ermeniler tarafından işgal altında bulundurulan Yukarı Karabağ sorununa da değinen Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan için en büyük sorun olduğunu ve bölgenin güvenliği için tehdit oluşturduğunu kaydetti.

    Yukarı Karabağ topraklarının Azerbaycan'ın toprağı olduğunu belirten Aliyev, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Parlamentosu (AP), İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ve Avrupa Birliği (AB) gibi teşkilatların Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çıkması yönünde kararlar aldığını belirtti.

    Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun uluslararası hukuk normları çerçevesinde çözülmesini istediklerini ifade ederek, "İnsanlarımız bu durumdan çok eziyet çekmektedir" dedi.

    Clinton da Azerbaycan'ı ilk defa ziyaret ettiğini belirterek, bu ziyaretin ABD'nin 4 Temmuz Bağımsızlık Gününe denk gelmesinin "hoş bir durum" olduğunu söyledi.

    Azerbaycan'ın son 20 yılda sosyal ve ekonomik alanların kurulmasında çok çalıştığını belirten Clinton, son 18 ay içinde iki ülke arasında sürekli görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

    Clinton, daha sonra Azerbaycan Gençlik Teşkilatının temsilcileriyle bir araya geldi.

    Clinton-Memmedyarov basın toplantısı

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, uluslararası Haydar Aliyev Havalimanı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

    Memmedyarov, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'la, Yukarı Karabağ sorunu, enerji güvenliği, bölgesel konuların görüşüldüğünü ifade ederek, "Bu ziyaret çok önemli bir ziyaret olmuştur" dedi.

    Clinton, Azerbaycan-ABD ilişkilerinin geliştiğini belirterek, Azerbaycanlı beş gencin bugün ABD'ye gittiklerini öğrendiğini ve mutlu olduğunu söyledi. Clinton, bu durumun çok güzel olduğunu kaydederek, "Ümit ediyorum ki Amerikalı gençler de Azerbaycan'ı ziyaret etsin" dedi.

    Aliyev ile görüşmesinde bölgesel güvenlik konularını ele aldıklarını belirten Clinton, "ABD, Karabağ sorununun çözümünde barış yolunu tercih etmektedir" diye konuştu.

    Barışa giden son adımların zor olduğunu hatırlatan Clinton, zor olmasına karşı bu yolun mümkün ve gerekli olduğunu söyledi.

    Basın mensuplarının, "İki hafta önce meydana gelen ateşkes ihlali sonucu bir Azeri askerinin cenazesinin Ermeni tarafında kalması konusunda ABD'nin yardımı olur mu?" sorusuna Clinton, bu konu hakkında Ermeniler'le görüşeceğini ifade etti.

    Basın mensuplarının, 1992 yılından beri Azerbaycan'a uygulanan, ekonomik yardımları kısıtlayan "907. madde" nin kaldırılmasına ilişkin düşüncesini sorması üzerine Clinton, ABD Başkanı Barack Obama'nın maddenin yürürlükten kaldırılmasına yönelik çalışmalarının olduğunu söyledi.

    Ermenistan ziyareti

    Azerbaycan'ı ziyaretinden sonra komşu Ermenistan'ın başkenti Erivan'a geçen Clinton, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bir araya geldi ve akşam yemeği yedi.

    Sarkisyan, Yukarı Karabağ sorununun ülkesi için en önemli konu olduğunu söyledi. Clinton'ın Azerbaycan ziyaretinde de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev benzer ifadeleri kullanmıştı.

    Clinton düzenlenen basın toplantısında, Haziran ayının ortalarında Yukarı Karabağ sınır hattında dört Ermeni asker ile bir Azeri askerin öldüğü çatışmayla ilgili olarak Azerbaycan'ı eleştirdi. Clinton, "Bunlar 1994 Ateşkes Anlaşması'nın kabul edilemez ihlalleridir" dedi.

    Clinton, Ermenistan ile Azerbaycan'ın nihai görüşmelere geçmeden önce, güç kullanma ya da güç kullanma tehditleri dahil, aralarındaki sorunları çözmeleri için temel ilkeler oluşturmaları konusunda anlaşmaları gerektiğini vurguladı. Clinton, Ermenistan ve Azerbaycan'dan, aralarındaki toprak sorununu barışçıl biçimde çözmelerini istedi.

    Türkiye'den Ermenistan ile diplomatik ilişki kurma anlaşması konusunda ileri adım atmasını isteyen Clinton, öncelikle Azerbaycan ile Ermenistan'ın aralarındaki sorunları çözmeleri şartını koşan Türkiye'ye karşı, Ermenistan'ın anlaşmayı onaylamak için ileri adım atmaya istekli olduğunu bildirdiğini ifade etti.

    Clinton'dan Erivan'a övgü, Ankara'ya dolaylı eleştiri

    Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Erivan'ın Türkiye-Ermenistan yakınlaşması için gösterdiği çabaları överken, Türkiye'yi de dolaylı olarak eleştirdi.

    Ermeni news.am ajansının haberine göre, dün Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'la ortak bir basın toplantısı düzenleyen Clinton, Washington'un Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasından memnuniyet duyduğunu söyleyerek, Erivan'ın Türkiye ile imzalanan protokolden imzasını çekmemesini övdü.

    Clinton, Türkiye'nin de ilişkilerin normalleştirilmesi için çaba göstermeye devam etmesi gerektiğini savundu. Clinton'ın Erivan'ın bu konuda üzerine düşeni yaptığını belirterek, bu konuda topun artık Ankara'da olduğunu söyledi.

    ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye-Ermenistan sınırını da gündeme getirerek, sınırın açılmasının karşılıklı ilişkilerin geliştirilme sürecini hızlandıracağını söyledi.

    Clinton, İsviçre'nin Zürih kentinde bizzat kendi şahitliğiyle imzalanan protokollerin hayata geçirilmesi için elinden gelen gayreti göstereceğini belirtti.

    Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan da, Ankara'nın da aynı adımı atmaya hazır olması durumunda protokolleri koşulsuz olarak imzalamaya hazır olduklarını tekrarladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow