hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan ABD'ye 'Furkan' sitemi

    Erdoğandan ABDye Furkan sitemi
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD'ye "Furkan Doğan'ın gemi baskınındaki ölümünü Türk orjinli olduğu için mi takip etmiyorsunuz?" diye sordu.

    Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç tarafından resmi törenle karşılandı.

    Başbakan Erdoğan ve Sırbistan Başbakanı Cvetkoviç daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

    Erdoğan, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı nedeniyle İsrail'den üç beklentileri olduğunu belirterek, "Bizim üç ana başlık altında İsrail'den beklentimiz var. Özür dilenmesini istiyoruz, tüm bu ailelere tazminat ödenmesini istiyoruz, Gazze'deki ablukanın kaldırılmasını istiyoruz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin gereğini istiyoruz. Bizim beklentimiz bu ve bunun takipçisi olacağız, sonuna kadar" dedi.

    Saldırıda ABD vatandaşı Furkan Doğan'ın da öldüğünü anımsatan Erdoğan, "Amerikan yönetiminin de Türk orijinli olması hasebiyle Amerikan vatandaşı olan Furkan Doğan ile ilgilenmemesi manidardır. Bunun da Amerikan yönetiminden takibini bekliyoruz. Türk orijinli olduğu için mi bunu takip etmiyorsunuz?" diye konuştu.

    Sorular...

    Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Başbakan Erdoğan, İsrail ile ilişkiler konusundaki bir soruyu yanıtlarken de şöyle konuştu:

    "İsrail ile ilişkiler noktasında şu anda tabi uluslararası hukuk çerçevesinde atılması gereken adımları atıyoruz. Şu anda bildiğiniz gibi BM Güvenlik Konseyi'nde bir soruşturma komisyonunun kurulması, aynı şekilde Cenevre'de bu şekilde bir kararın alınmış olması sebebiyle bir süreç başlamıştır. Bu sürecin takipçisiyiz.

    Bu süreç esnasında neler olacak, bunları göreceğiz... Bizim burada üç ana başlık altında İsrail'den beklentimiz var. Bir defa İsrail uluslararası kara sularında üç tane sivil gemiye saldırı yaptı ve sivil gemilerden bir tanesi Türk bandıralı. Bunlarda 33 ülkeden insanlar vardır ve bunlar gönüllü insanlardır, bunlar güvenlik gücü değildir.

    "Suskun bir Amerikan yönetimi var"

    İsrail'in gemilere saldırması sonucu yaralanan 24 Türk vatandaşının Türkiye'ye getirilerek tedavi altına alındığını anımsatan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Amerikan vatandaşı olan 19 yaşındaki Furkan'ın Adli Tıp raporlarını ve resimlerini, nasıl vurulduğunu gördüğümüz zaman, iki kaşının arasından çok yakın mesafeden ateş etmek suretiyle şehit edilmiştir, sırtından da iki yerden almış olduğu yara var. Ayrıca ayağından ve kolundan da vurularak, beş mermiyle şehit edilmiştir. Bunun karşısında suskun bir Amerikan yönetimi var. Diğerlerine baktığımız zaman yine aynı durumu görüyoruz.

    Yaralıları tek tek hastanede ziyaret ettiğimizde nasıl bir durumla karşı karşıya olduklarını gördük. İsrailli o saldırıyı yapanlar gemiden bir tane silah bulup çıkaramamışlardır ama kendileri tam teşekküllü helikopterlerle, hücumbotlarla, zodyaklarla bu saldırıyı yapmak
    suretiyle böyle bir insanlık suçu eylemi gerçekleştirmişlerdir. Onun için özür dilenmesini istiyoruz.

    İkincisi tüm bu ailelere tazminat ödenmesini istiyoruz. Üçüncüsü de Gazze'deki ablukanın kaldırılmasını istiyoruz. İnsan Hakları evrensel Beyannamesi'nin gereğini istiyoruz. Bizim beklentimiz bu ve bunun takipçisi olacağız, sonuna kadar."

    Terör konusu

    Başbakan Erdoğan, teröre ilişkin soruya karşılık şunları söyledi:

    "AB üyesi ülkesi üyelere bu çağrımızı defaatle yaptık. Bugün Sırbistan'dan tüm AB üyesi ülkelere yine yapıyoruz; terör sadece Türkiye'nin sorunu değildir. Terör, insanlığın baş belasıdır. Teröre karşı ortak bir mücadele platformunun oluşturulması gerekirdi.

    Biz bu konuda samimiyetimizi bugüne kadar hep ortaya koyduk ama AB üyesi ülkeler ne yazık ki bir kısmı tabi hepsini suçlarsam yanlış olur, bir kısmında ne yazık ki terörün Avrupa'daki siyasi temsilcileri oralarda çok rahat elini kolunu sallayarak dolaşabilirken, oralardan çok ciddi maddi imkanlar elde edebilirken, AB üyesi ülkelerin yönetimlerinin bunlara karşı tavırları bizi üzmektedir çünkü yakaladıklarını bizlere teslim etmemişlerdir. Kaldı ki AB üyesi ülkelerin 'PKK terör örgütüdür' diye ilan ettiği halde bunların mensuplarını, temsilcilerini yakalayıp da bizlere teslim etmemeleri gerçekten manidardır, düşündürücüdür. Dolayısıyla bu uyarılarımızı, bu ikazlarımızı her platformda yapmaya devam edeceğiz ve uluslararası hukuk çerçevesinde de kendileriyle bu konunun mücadelesini ayrıca vereceğiz."

    Kosova

    AB'nin Kosova ile ilgili aldığı tavsiye kararını nasıl değerlendirdiği sorusunu Erdoğan, şöyle yanıtladı:

    "Bizim Kosova ile ilgili davranışımız hiçbir zaman Sırbistan ile olan ikili ilişkilerimizi gölgelemeyecektir. Son dönemde Türkiye, Sırbistan, Bosna-Hersek arasında başlayan
    üçlü görüşmelerle çok mesafe alıyoruz.

    Şu ana kadar balkan ülkelerinde bize vize uygulayan tek ülke Sırbistan idi. Şimdi artık vizeleri artık karşılıklı olarak kaldırıyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow