hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail-Lübnan sınırı gergin

    İsrail-Lübnan sınırı gergin
    expand

    İsrail-Lübnan sınırından iki tarafın ordularının karşılıklı ateş açtığı haberleri geliyor. İsrail ordusu çatışmada bir yarbayın öldüğünü resmen açıkladı. Lübnan ordusundan yapılan açıklamada ise sınırdaki çatışmada 2 Lübnan askerinin öldüğü bildirildi.

    Lübnan ordusundan yapılan açıklamada ise sınırdaki çatışmada 2 Lübnan askerinin öldüğü bildirildi.

    Lübnan tarafından daha önce yapılan açıklamada, 3'ü asker, 1'i gazeteci 4 Lübnanlının öldüğü belirtilmişti.

    Ölen gazetecinin, Hizbullah'a yakın El Ahbar gazetesinin 55 yaşındaki muhabiri Assaf Ebu Rahal olduğu kaydedildi.

    Bu arada Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, İsrail Lübnan ordusuna saldırıda bulunursa sessiz kalmayacaklarını söyledi.

    İsrail: "Bir yarbayımız öldü"

    İsrail ordusu da çatışmada bir yarbayın öldüğünü resmen duyurdu.

    İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Lübnan Silahlı Kuvvetleri ile çıkan çatışmada, müfreze komutanı bir yarbayın öldüğü, bir yüzbaşının da ağır şekilde yaralandığı bildirildi.

    İsrail ordusu Kuzey Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Gadi Eizenkot dasınırda meydana gelen olayı "planlı bir provokasyon" olarak niteleyerek, olayıntüm sorumluluğunun Lübnan ordusunda olduğunu söyledi.

    Bu konuda delilleri olduğunu belirten Eizenkot, "Ateşi başlatanın Lübnanlı keskin nişancılar olduğu tespit edilmiştir. Lübnan ordusu tarafından planlanmış bir provokasyonla karşı karşıyayız. Bu saldırıyı biz çok tehlikeli, ciddi bir durum olarak addediyoruz"dedi.

    Bu arada, İsrail'in kuzeyinde yaşayanlara sığınıklara girmeleri konusunda herhangi bir uyarı yapılmadığı kaydediliyor.

    BM çatışma üzerine toplandı

    BM Güvenlik Konseyi de, İsrail ve Lübnan askerleri arasında iki ülke sınırında meydana gelen çatışmaları görüşmek üzere kapalı kapılar ardında toplandı.

    BM Güvenlik Konseyi, İsrail ve Lübnan askerleri arasında çıkan çatışmalardan derin endişe duyduğunu bildirdi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından yapılan itidal çağrısına katıldı.

    Konsey üyesi Lübnan'ın çağrısı üzerine yapılan toplantının ardından Güvenlik Konseyi'nin ağustos ayı dönem başkanı Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin tarafından okunan açıklamada, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 15 üye ülkenin gelişmelerden derin endişe duyduğu belirtilerek, taraflar itidalli olmaya
    ve ateşkese uymak için azami dikkat göstermeye çağrıldı.

    Çurkin ayrıca Konsey üyelerinin, bu tip olayların ileride yaşanmaması için Lübnan'daki BM gücünün hazırlayacağı raporun sonucunu da sabırsızlıkla
    bekleyeceklerini belirtti.

    ABD'den itidal çağrısı...

    ABD, Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmadan "had safhada kaygı duyduğunu" belirterek, taraflardan "azami itidal" göstermelerini istedi.

    Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, ABD'nin her iki ülkenin hükümetiyle temas halinde olduğunu söyledi.

    Neler olup bittiğini anlamaya çalıştıklarını belirten Crowley, "En büyük kaygımız olanların tekrarlanması. Bölgede zaten yeterince gerilim var. Görmek isteyeceğimiz en son şey bu olayın daha ciddi boyutlara taşınması" diye konuştu.

    AB soruşturma istiyor

    İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmadan derin endişe duyan Avrupa Birliği (AB), taraflardan gerilimi artıracak eylemlerden kaçınmalarını talep etti.

    AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, "Her iki taraf derhal, gerilimi daha da şiddetlendirmekten ya da yeni her türlü çatışmadan kaçınacak adımlar atmalıdır" dedi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının eksiksiz uygulanmaya devam etmesinin önemini vurgulayan Ashton, Lübnan'daki BM barış gücüne (UNIFIL) tam
    destek verdi.

    Ashton, AB'nin bugünkü olayların "derhal ve eksiksiz soruşturulmasını" desteklediğini belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow