hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM Türkiye'yi mahkum etti

    AİHM Türkiyeyi mahkum etti
    expand

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Hrant Dink davasında Türkiye'yi haksız buldu ve mahkum etti. Türkiye, 105 bin euro tazminat ile 28 bin 595 euro değerindeki mahkeme masraflarını ödeyecek. Türk Dışişleri Bakanlığı da, "Karar aleyhine Büyük Daire'ye başvurulmayacağı"nı açıkladı.

    AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2,10 ve 13. maddelerini ihlal ettiğine hükmetti. Karar gereği Türkiye, Dink'in yakınlarına mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 133 bin euro ödeyecek.

    AİHM, Dink'in ve ailesinin farklı tarihlerde yaptıkları beş ayrı başvuruyu birleştirerek ele aldığı davada ortak bir karar verdi.

    Dink'in ailesi yaptığı başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin yaşama hakkıyla ilgili 2, ifade özgürlüğüyle ilgili 10 ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiği suçlamasında bulunmuştu.

    Ailenin başvurusunda, "devletin, Hrant Dink'in yaşam hakkının korunmasıyla ilgili sorumluluğunu yerine getiremediği ve saldırının faillerini etkili bir şekilde soruşturmadığı" ve Dink'in, "Türkiye'de yargılanıp mahkum olmasıyla aşırı uçların hedefi haline getirildiği" şeklindeki iddialar yer almıştı.

    Dışişleri itiraz etmeyecek

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, AİHM'nin, Türkiye aleyhine2007 ve 2008 yıllarında yapılan 5 başvurunun birleştirilmesinden oluşan Dink başvurusuna ilişkin kararını bugün açıkladığı hatırlatıldı.

    Dink başvurusu için yapılan dostane çözüm önerisinden olumlu sonuça lınmasının mümkün olamadığının belirtildiği açıklamada, AİHM'nin kararı şöyle özetlendi:

    "Bugün açıklanan kararıyla, AİHM;- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkına ilişkin 2.maddesinin gerek esas, gerek usul yönünden ihlal edildiğine;
    - AİHS'nin ifade özgürlüğüne ilişkin 10. maddesinin ihlal edildiğine;
    - AİHS'nin etkili başvuru hakkını düzenleyen 13. maddesinin ihlaledildiğine;
    - Başvuranlarca öne sürülen AİHS'nin adil yargılamaya ilişkin 6. maddesi,suç ve cezaların yasallığına ilişkin 7. maddesi ve ayrımcılık yasağına ilişkin 14. maddesine ilişkin iddiaların ise incelenmesine gerek olmadığına;
    - Ayrıca, başvuranlara toplam 105.000,- euro tazminat ödenmesinehükmetmiştir."

    Bakanlık açıklamasında, AİHM'nin kararı aleyhine Büyük Daire'ye başvurulmamasına karar verildiği belirtilerek, "Dink kararı hükümlerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılacak ve gelecekte benzer ihlallerin tekrarının önlenmesi için mümkün olan her önlem alınacaktır" denildi.


    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow