hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mavi Marmara baskını: İHH Lahey'e başvurdu

    Mavi Marmara baskını: İHH Laheye başvurdu
    expand

    9 Türk vatandaşının öldüğü Mavi Marmara baskınına uluslararası yargı yolu açılacak mı? Baskın mağdurları, İnsani Yardım Vakfı liderliğinde İsrail'in kanlı operasyonunu Lahey'e götürüyor. Uluslararası ceza mahkemesine dava başvurusu yapıldı.

    Mahkeme, başvurunun kabul edilip edilmeyeceğini değerlendirecek.

    BM İnsan Hakları Komitesi, geçtiğimiz günlerde baskınla ilgili raporunu yayımlamış ve "Kovuşturma için yeterli gerekçe var" demişti.

    Komite raporunda baskın, "Kabul edilemez ölçüde gaddarlık" olarak tanımlandı. Türkiye ve İsrail'den birer temsilcinin bulunduğu ikinci bir komisyon da çalışmalarını sürdürüyor.

    İnsan hakları komitesiyle işbirliği yapmayan İsrail'in, bu ikinci komisyona katılmasıyla ilgili çeşitli iddialar gündeme gelmişti.

    İsrail'in, "uluslararası ceza davalarının engelleneceği" tavizi karşılığında komisyona katıldığı ileri sürülmüştü. Ancak gemideki aktivistler, haklarını her platformda arayacaklarını söylüyor.

    Turkel Komisyonu, ifade vermeye gelmeyen iki İsrailli Arabı uyardı

    Bu arada, İsrail'de, donanmanın 31 Mayısta Gazze'ye yardım ulaştırmayı hedefleyen filoda yer alan Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonu soruşturan Turkel Komisyonu, gemi yolcuları arasındaki iki İsrailli Arabı, ifade vermeye gelmemeleri halinde, komisyona polis zoruyla getirilecekleri konusunda uyardı.

    Turkel Komisyonu'ndan verilen bilgide, Kfar Manda köyünden Muhammed Zidan
    ile güneydeki Rahat'tan Hamid Ebu Dabus adlı Arap vatandaşlarının, çağrıldıkları
    halde geçen salı günkü komisyona gelmedikleri belirtilirken, her iki İsrailli Arabın 25 Ekim Pazartesi günü ifade vermeye gelmesi istendi. Komisyon, kendi istekleriyle gelmemeleri halinde, söz konuşu kişilerin polis zoruyla getirileceklerini bildirdi.

    Öte yandan, Komisyon, İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'nin yeniden ifade vermeye çağrıldığını da belirtti. Aşkenazi, 24 Ekim Pazar günü yeniden komisyonun önünde olacak.

    İsrail Adalet Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Yaakov Turkel başkanlığındaki komisyon, uluslararası çapta İsrail'e yönelik baskılardan sonra operasyon sonrasında oluşturulmuş ve çalışmalarına da haziran sonunda başlamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow