hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gün Sazak İngiltere ile gizli ilişki istemiş!

    Gün Sazak İngiltere ile gizli ilişki istemiş
    expand

    Wikileaks belgelerinin ardından Türkiye'nin gündemini değiştirecek bir sızıntı da Londra'dan. CNN TÜRK Londra Temsilcisi Metin Güneş, 1980 darbesi döneminde İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi'nin Londra'ya gönderdiği belgelere ulaştı. O belgelerde MHP'nin suikast sonucu öldürülen eski genel başkan yardımcısı Gün Sazak'la ilgili önemli bir iddia var. İddiaya göre Gün Sazak, "İngiltere hükümetine gizli ilişki" teklifi yapmış.

    12 Eylül 1980 darbesine yaklaşık 6 ay var.

    Ankara'daki İngiltere Büyükelçiliği'nden Londra'ya bir kripto gönderiliyor. Çok gizli kriptoda, önemli bir iddia var.

    İddia, dönemin çok iyi bilinen bir siyasetçisiyle MHP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak'la ilgili.

    Belgenin tarihi 14 Mart 1980. Gün Sazak'ın suikast sonucu öldürüldüğü tarih olan 27 Mayıs'tan tam 44 gün önce.

    İddiaya göre Gün Sazak, Ankara'daki İngiliz elçisini ziyaret etmiş, gizli ilişki yani Londra'ya birlikte çalışalım önerisi yapmış: "Gün Sazak, İngiliz hükümetiyle "gizli bir ilişki" kurmak istediğini söyledi. Sovyet tehdidinden ve İngiltere'nin MHP'yi desteklemesi gerektiğinden bahsetti. MHP'nin bize yardım için gelmesinin sebebi, MHP liderlerinin, CIA'ın solcuları desteklediğine dair edindiği izlenim. Maoistlerin, onun davet edildiğinden daha çok kokteyle davet ediliyor olması, Sazak'ın duygularını incittiği hissediliyor."

    Kriptoya göre İngiliz Büyükelçiliği'nin Sazak'a cevabı olumsuz. Elçi, MHP Genel Başkan Yardımcısına, "her siyasi eğilimden Türklerle normal bir ilişkimiz olsun isteriz. Herhangi bir siyasi partiye yakın olmayı düşünmeyiz" demiş.

    Kripto dikkat çekici bir notla bitiyor.

    Elçi, İngiliz Dışişleri'ne, "Sazak, solcu terörün yön değiştirip MHP'den çok askere yönelmesinin sebebinin, bir darbeye ortam hazırlamak olduğu görüşünde" notunu aktarıyor.

    MHP'DEN SERT TEPKİ

    İddiaya MHP kanadından sert tepki geldi.

    CNN TÜRK'e konuşan MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, "Sazak'ın böyle bir konuşma yapması mümkün değil. Bu bir İngiliz oyunu, alçakça bir iftira... " dedi.

    İNGİLİZ KRİPTOLARINDAKİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow